Ούτε σήμερα κατάφερε η Wall Street να κλείσει σε θετικά εδάφη, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στο “πράσινο” στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, καθώς η νευρικότητα και η επιφυλακτικότητα ενόψει των στοιχείων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που αναμένονται αύριο, Πέμπτη, κυριάρχησαν.

Διαβάστε επίσης – ΗΠΑ: Πάνω από τις εκτιμήσεις η αύξηση στις τιμές χονδρικής τον Σεπτέμβριο

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,10% στις 29.210 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,33% στις 3.576 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,09% στις 10.417 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της PepsiCo ενισχύθηκαν κατά 4% αφού ο γίγαντας ποτών και σνακ ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 1,97 δολάρια ανά μετοχή, ξεπερνώντας την πρόβλεψη της Refinitiv για 1,84 δολάρια ανά μετοχή.

Επίσης, οι μετοχές της Moderna σημείωσαν άλμα 9% μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας με τη Merc για την από κοινού ανάπτυξη και πώληση ενός εμβολίου κατά του καρκίνου. Το εμβόλιο της Moderna μελετάται σε συνδυασμό με το Keytruda της Merck για τη θεραπεία ασθενών με υψηλού κινδύνου μελάνωμα.

Τα πρακτικά της Fed

Την ίδια ώρα, η Wall Street δεν φάνηκε να αιφνιδιάζεται ή να βρίσκει νέα στοιχεία για τις προθέσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Αυτό που κράτησε όμως η αγορά είναι ότι τα μέλη της νομισματικής επιτροπής εκτίμησαν ότι μέχρι στιγμής ο πληθωρισμός «δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης».

Διαβάστε επίσης – Πώς ο πληθωρισμός «αιφνιδίασε» τη Fed – Τι δείχνουν τα πρακτικά

Από την άλλη πλευρά, ένα σχόλιο στα πρακτικά οδήγησε στην αισιοδοξία ότι η Fed θα μπορούσε να επιβραδύνει την πολιτικής σύσφιξης ή ακόμη και να την ανακαλέσει, εάν υπήρχαν περισσότερες αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. “Αρκετοί συμμετέχοντες σημείωσαν ότι, ιδίως στο σημερινό εξαιρετικά αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, θα ήταν σημαντικό να βαθμονομηθεί ο ρυθμός της περαιτέρω σύσφιξης της πολιτικής με στόχο τον μετριασμό του κινδύνου σημαντικών αρνητικών επιπτώσεων στις οικονομικές προοπτικές”, αναφέρεται στα πρακτικά.

Αναζητώντας τον πυθμένα της bear market

Στο μεταξύ, αυτό που αναζητά η αγορά είναι η χρονική στιγμή του πυθμένα της bear market, αναμένοντας επίσης και τις ανακοινώσεις των κερδών και τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην Carson Group, πιστεύει ότι ο πυθμένας της αγοράς είναι κοντά και πιθανότατα θα έρθει τον Οκτώβριο.

Ο Οκτώβριος έχει τη φήμη της αστάθειας και των κραχ, υπενθύμισε, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που δείχνουν ότι οι αγορές θα βρουν τον πυθμένα τους. Η εμπιστοσύνη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ και ο δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχωρεί. “Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι πλησιάζουμε σε ένα αρκετά σημαντικό χαμηλό των αγορών”, δήλωσε ο Detrick.

Ωστόσο, η Seema Shah, της Principal Global Investors, διαφωνεί. “Μπορεί να ετοιμαζόμαστε για ένα τεχνικό ράλι, αλλά δεν θα το αποκαλούσα πυθμένα της αγοράς”, δήλωσε. Εισερχόμενοι στην περίοδο κερδών, οποιεσδήποτε εταιρείες που θα χάσουν ή θα ξεπεράσουν τις αδύναμες προσδοκίες θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις αγορές, πρόσθεσε.

Παρόλο που μόνο το 4% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει κέρδη τρίτου τριμήνου, το κλίμα έχει ήδη δεχθεί πλήγμα, σύμφωνα με την Wells Fargo. “Οι ανακοινώσεις για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου έχουν δείξει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά”, έγραψε ο Chris Harvey της WF. “Αναμένουμε ότι οι αντιδράσεις της αγοράς θα βελτιωθούν καθώς θα πληθαίνουν οι ανακοινώσεις, αλλά ο συνδυασμός με ένα γενικά πιο ζοφερό μακροοικονομικό περιβάλλον, θα συντηρήσουν το αρνητικό κλίμα”.

Τέλος, στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία από τις τιμές χονδρικής των ΗΠΑ επιδείνωσαν εκ νέου το κλίμα. Οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν κατά 0,4%, περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο, παρά τις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να ελέγξει τον πληθωρισμό. Ωστόσο, τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η Fed έχει ακόμη δουλειά να κάνει, συντηρώντας έτσι τον επιθετικό ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street