Την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις τέσσερις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς το Κρεμλίνο πασχίζει να διατηρήσει τα εδάφη που απέσπασε από το Κίεβο με τα «δημοψηφίσματα» του Σεπτεμβρίου ενάντια στη δυναμική που έχει αναπτύξει ο ουκρανικός στρατός.

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του, ο Πούτιν ενίσχυσε τις εξουσίες των περιφερειακών κυβερνητών της Ρωσίας και διέταξε τη δημιουργία ενός ειδικού συντονιστικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν για να ενισχύσει την παραπαίουσα πολεμική προσπάθεια.

Είπε ότι «ολόκληρο το σύστημα της κρατικής διοίκησης», και όχι μόνο οι εξειδικευμένες υπηρεσίες ασφαλείας, πρέπει να προσανατολιστεί στην υποστήριξη αυτού που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: O ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εκκενώσει την πόλη της Χερσώνας

Ήττες και προσπάθεια ανασυγκρότησης

Οι κινήσεις αυτές, σχεδόν οκτώ μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, σηματοδοτούν την πιο πρόσφατη προσπάθεια του Πούτιν να αντιμετωπίσει μια σειρά σημαντικών ηττών από τις ουκρανικές δυνάμεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά του Κιέβου, αξιωματούχος υποστηρίζει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα.

Το δημοσιευμένο διάταγμα του Κρεμλίνου διέταξε «οικονομική κινητοποίηση» σε οκτώ περιοχές που γειτνιάζουν με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία εισέβαλε και προσάρτησε το 2014. Τις έθεσε σε ειδικό καθεστώς ένα βήμα κάτω από τον στρατιωτικό νόμο και επέτρεψε τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών.

Ο Πούτιν ανέθεσε πρόσθετες εξουσίες στους ηγέτες όλων των 80 και πλέον περιφερειών της Ρωσίας για την προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων, τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και την αύξηση της παραγωγής για την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας.

Αλλά δεν ήταν καθόλου σαφές πόσο γρήγορα ή πόσο αποτελεσματικά τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη στρατιωτική θέση της Ρωσίας στο έδαφος και ποια επίδραση θα είχαν στην κοινή γνώμη.

Διαβάστε ακόμα: Έκτακτη ανακοίνωση ΥΠΕΞ: Να αναχωρήσουν άμεσα οι Έλληνες από το Κίεβο

Στον στρατό η εξουσία στη Χερσώνα

Ο διορισμένος από τη Ρωσία υπηρεσιακός κυβερνήτης της κατεχόμενης Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο, επιβεβαίωσε ότι θα παραδώσει την εξουσία στο στρατό, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Αλλά αρκετές ρωσικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας, που κατονομάζονται σε τμήματα του διατάγματος, δήλωσαν ότι τίποτα δεν θα αλλάξει γι’ αυτές.

Το διάταγμα του Πούτιν ήρθε την ημέρα που Ρώσοι εγκατεστημένοι αξιωματούχοι στη Χερσώνα ζήτησαν από τους πολίτες να εγκαταλείψουν ορισμένες περιοχές το συντομότερο δυνατό, εν αναμονή επικείμενης ουκρανικής επίθεσης.

Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντόλιακ δήλωσε στο Twitter: «Αυτό δεν αλλάζει τίποτα για την Ουκρανία: συνεχίζουμε την απελευθέρωση και την ανακατάληψη των εδαφών μας».

Ο πόλεμος φτάνει πιο κοντά στους Ρώσους

Τα ουκρανικά κέρδη στο πεδίο των μαχών ανάγκασαν τον Πούτιν να λάβει μια σειρά μέτρα μέσα στον τελευταίο μήνα: να προχωρήσει στην αντιδημοφιλή επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών, στη μονομερή προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών -που καταδικάστηκε ως παράνομη από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ- και στην απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων για να υπερασπιστεί αυτό που η Ρωσία θεωρεί δικά της εδάφη.

Όπως σχολιάζει το Reuters, μετά από μήνες διαβεβαιώσεων από το Κρεμλίνο ότι η εκστρατεία εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο, τα όλο και πιο επείγοντα μέτρα έφεραν την πραγματικότητα του πολέμου πολύ πιο κοντά στο σπίτι πολλών απλών Ρώσων.

Οι αποτυχίες του στρατού και η χαοτική κατάσταση της κινητοποίησης -που ώθησε εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες να φύγουν στο εξωτερικό- έχουν προκαλέσει πρωτοφανείς επικρίσεις ακόμη και από τους συμμάχους του Πούτιν.

Προβλήματα στην επιστράτευση

Ορισμένες περιφέρειες κατέφυγαν σε δημόσιες εκκλήσεις για να παράσχουν στους νεοκινητοποιημένους στρατιώτες βασικό εξοπλισμό για να κατευθυνθούν στο μέτωπο – ένα πρόβλημα που αναγνωρίστηκε εμμέσως από τον Πούτιν.

«Οι στρατιώτες μας, ανεξάρτητα από τα καθήκοντα που εκτελούν, πρέπει να εφοδιάζονται με όλα όσα χρειάζονται», δήλωσε. «Έχουμε κάθε δυνατότητα να επιλύσουμε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν εδώ – και υπάρχουν – σε ένα σύγχρονο επίπεδο που να είναι αντάξιο της χώρας μας».

Είπε ότι τα μέτρα που διατάσσει θα αυξήσουν τη σταθερότητα της οικονομίας και της βιομηχανίας και θα ενισχύσουν την παραγωγή για την υποστήριξη της στρατιωτικής προσπάθειας.

«Εργαζόμαστε για την επίλυση πολύ σύνθετων, μεγάλης κλίμακας καθηκόντων για να εξασφαλίσουμε ένα αξιόπιστο μέλλον για τη Ρωσία, το μέλλον του λαού μας», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν