Η Alphabet είναι καλύτερα προετοιμασμένη από τους ανταγωνιστές της που εξαρτώνται από διαφημίσεις. Η μητρική της Google ανέφερε την Τρίτη ότι η αύξηση των εσόδων του τρίτου τριμήνου επιβραδύνθηκε στο 6% σε ετήσια βάση, στα 69 δισ. δολάρια, τη χειρότερη απόδοση από την έναρξη της πανδημίας. Παρόλα αυτά, τα έσοδά είναι πιο διαφοροποιημένα και οι επιπτώσεις είναι πιο αδύναμες από των ανταγωνιστών. Για την εταιρεία που διευθύνεται από τον Σουντάρ Πιτσάι, μια επικείμενη ύφεση θα είναι ελάχιστα λιγότερο επώδυνη.

Η Google διατηρεί μεγαλύτερη δεξαμενή πηγών εσόδων συγκριτικά με τις Meta Platforms, το Twitter και το Snap. Πουλάει διαφημίσεις τόσο για αναζήτηση όσο και για βίντεο μέσω του YouTube. Η αφοσίωση και η δυναμική είναι οι δύο παράγοντες που  βρίσκονται στην κορυφή της λίστας της Morgan Stanley με τα κριτήρια ,τα οποία είναι απαραίτητα να διαθέτει μία εταιρεία κατά τη διάρκεια οικονομικής ύφεσης. Σε αντίθεση με το Facebook, η Google είναι περισσότερο χρηστική παρά ψυχαγωγική. Έτσι, σε ενδεχόμενη ύφεση, οι χρήστες – και οι αντίστοιχοι διαφημιστές – θα είναι πιο αφοσιωμένοι. Αυτό φαίνεται στα αποτελέσματα της ίδιας της Alphabet.Τα έσοδα από την αναζήτηση της Google αυξήθηκαν κατά 4%, ενώ για το YouTube οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2%.

Ωστόσο, δεν επαναπαύεται στις δάφνες της – η εταιρεία είναι σχετικά αδύναμη. Ο μέσος αριθμός εργαζομένων στην Alphabet αυξήθηκε κατά 62% από το 2019 έως το 2022, εκτιμούν οι αναλυτές της Bernstein. Αυτό είναι λιγότερο αρνητικό,σε σχέση με το Facebook ή το Snap, των οποίων το εργατικό δυναμικό υπερδιπλασιάστηκε.

Αυτό εξηγεί γιατί τα καθαρά περιθώρια κέρδους της Alphabet διατηρήθηκαν σταθερά.Το τρίτο τρίμηνο του 2019 ήταν 17% έναντι 20% για το τρίτο τρίμηνο φέτος. Σε αντίθεση με τη Meta, της οποίας τα καθαρά περιθώρια κέρδους θα μειωθούν κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες στο 19%,σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της Refinitiv. Ενδεχόμενη οικονομική ύφεση θα βλάψει τους τεχνολογικούς γίγαντες, αλλά όχι όλους το ίδιο.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners