Δεν είναι λίγες οι φορές όπου έχουμε κοροϊδέψει τον ίδιον μας τον εαυτό. Απωθούμε την «τραγωδία» μέσω του μύθου μας. Κάποιοι το λένε τρικ επιβίωσης. Στην πολιτική το λέμε αφήγημα. Ουκ ολίγες φορές τα κόμματα δεν θέλουν να πιστέψουν το κλίμα της κοινωνίας, ασκώντας κριτική στις δημοσκοπήσεις και υποστηρίζουν ότι μαγειρεύονται σε κάποια σκοτεινά δωμάτια.
Έχει συμβεί βέβαια, να πιστέψουν τόσο πολύ στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων ( επειδή ήταν θετικά) και τελικά να ακολουθήσει η αυτοκαταστροφή.Τα κόμματα σε αυτήν την προεκλογική περίοδο δίνουν πάντως «πόνο».
Είναι η κάλπη του «αχ», του «βαχ», του «αν» και του «άντε, καλά».
«Αχ», γιατί «Παναγία μου, πώς μάς βρήκαν τόσες κρίσεις μαζί».
Του «βαχ» γιατί «δεν κυβερνώ εγώ να σας τα είχα κάνει καλύτερα και πιο φθηνά και πιο δημοκρατικά».
Του «αν», γιατί πάντα υπάρχει το σενάριο, όπου η ακρίβεια και τα πολιτικά σκάνδαλα θα φέρουν κέρδη σε ΣΥΡΙΖΑ (Ο Τσίπρας επιλέγει το σκληρό ροκ και κάνει ανοίγματα) και ΠΑΣΟΚ («Με αυτούς ή με τους άλλους»: Ανοιχτά σενάρια συγκυβέρνησης;) και από την άλλη στην ΝΔ (Αμηχανία για τις υποκλοπές – Τι λένε βουλευτές και πότε ετοιμάζονται για εκλογές) ποντάρουν ότι οι υποκλοπές δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο και πως δεν θα μείνει σκιά.
Τέλος, είναι η κάλπη του «άντε καλά», διότι την επόμενη ημέρα των εκλογών μπορεί να συνεργαστούν κόμματα – για το καλό της χώρας- που τώρα δεν θέλουν να συνεργαστούν.
Οι δημοσκοπήσεις «μιλούν». Σύμφωνα με έρευνα της Prorata, το 53% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για ορισμένες μόνο από τις υποκλοπές. Αντίστοιχη άποψη εκφράζουν, σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά από 80% και πάνω, οι ηλικίες από 17 ως 34 ετών. Από αυτούς, καταφατικά τοποθετείται το 98% όσων δηλώνουν ότι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και 78% όσων ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 27% για τους ψηφοφόρους της Ν.Δ.
Πάμε τώρα σε μία άλλη δημοσκόπηση. Αυτό το οποίο θέλουν να πιστεύουν αρκετά στελέχη της κυβέρνησης και συζητούν στα γαλάζια πηγαδάκια είναι πως η βόμβα των υποκλοπών δεν αγγίζει τους πολίτες. Ένας από τους λόγους είναι η ακρίβεια. Δηλαδή, ένα από τα επιχειρήματα είναι ότι οι ψηφοφόροι είναι τόσο απασχολημένοι με… άλλα προβλήματα που αυτό δεν το υπολογίζουμε.
Η αλήθεια είναι ότι η οικονομία πάντα βγάζει νικητή. Το ζήτημα όμως είναι πως στην παρούσα προεκλογική φάση έχει και ανατιμήσεις και σκάνδαλα. Σκάνδαλα, τα οποία δεν ξεκαθαρίζουν και αφήνουν θολά συμπεράσματα. Η υπόθεση των υποκλοπών πλήττει τη Δημοκρατία και το μεταρρυθμιστικό προφίλ της κυβέρνησης. Και φυσικά, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Στη δημοσκόπηση της GPO (Παραπολιτικά), η διαφορά μειώθηκε κατά 1,3 μονάδες και είναι στις 5,8 μονάδες. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει αντοχές. Να σημειωθεί όμως, πως οι μετρήσεις δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει πλήρως τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές. Έως τώρα, η ΝΔ συγκεντρώνει 31,6% (συγκριτικά με το 32,7% ένα μήνα πριν), ο ΣΥΡΙΖΑ 25,8% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 10,5%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,9% η Ελληνική Λύση με 3,6% και το ΜέΡΑ25 με 2,3%, ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 10,2%.Στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφεται, επίσης, αυτό που θέλουν να πιστεύουν στην κυβέρνηση. Δηλαδή, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, σε ποσοστό 49,6%, είναι η ακρίβεια, ενώ ακολουθεί η ενεργειακή κρίση με 19,8%, τα ελληνοτουρκικά με 11,8% και οι υποκλοπές με 10,9%.
Και ίσως κάπου εκεί να είναι και το ζουμί (αλλά και το ναρκοπέδιο…) των εκλογών.
Γιατί αυτό που θα τις κρίνει, δεν είναι μόνο ποιό ζήτημα θα ιεραρχήσουν οι ψηφοφόροι. Αλλά και το ποιό κόμμα όντως θα έχει να δώσει απαντήσεις. Η σκιά που αφήνουν τα αναπάντητα ερωτήματα στο θέμα των υποκλοπών επωάζει τα αυγά της αποδόμησης. Ελλοχεύει ο κίνδυνος,το θέμα των υποκλοπών- που μέχρι τώρα δεν είναι στην… πρώτη γραμμή των προβλημάτων της κοινωνίας -να γίνει εν τέλει η «σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι».
Πηγή: in.gr
Latest News
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης