Θετικά έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες σήμερα, καθώς τα καλύτερα του αναμενομένου εταιρικά αποτελέσματα από τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων και όχι μόνο, επισκίασαν τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Federal Reserve ότι το «έργο» της νομισματικής σύσφιξης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,60% στις 33.747 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,48% στις 3.965 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,01% στις 11.146 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Έκλεισαν θετικά την ανοδική εβδομάδα

Οι βασικοί δείκτες έκλεισαν όμως με εβδομαδιαίες απώλειες εκτός τον Dow που ολοκλήρωσε σταθεροποιητικά. Ο S&P 500 έχασε 0,7% και ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 1,7%, καταγράφοντας τη δεύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Σε επίπεδο τίτλων, κέρδη 18% και 7% σημείωσαν αντίστοιχα οι Ross Stores και η Palo Alto Networks, μετά την ανακοίνωση των τελευταίων τριμηνιαίων αποτελεσμάτων των δύο εταιρειών. Οι επενδυτές φάνηκε επίσης να επικροτούν και τα αποτελέσματα της Gap, με τη μετοχή να κερδίζει περίπου 11%.

Αποκωδικοποιώντας τη Fed

Στο επίκεντρο της αγοράς ήταν τα πρόσφατα σχόλια των αξιωματούχων της Fed, καθώς ενισχύθηκαν οι ανησυχίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ δήλωσε την Πέμπτη ότι «το επιτόκιο πολιτικής δεν βρίσκεται ακόμη σε μια ζώνη που μπορεί να θεωρηθεί επαρκώς περιοριστική». Πρότεινε ότι η κατάλληλη ζώνη για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα μπορούσε να είναι στην περιοχή του 5% έως 7%, η οποία είναι υψηλότερη από αυτή που τιμολογεί η αγορά.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έπεσε απροσδόκητα κάτω από το 8% τον περασμένο μήνα, ενισχύοντας τις ήδη καθιερωμένες προσδοκίες της αγοράς ότι η Fed θα προχωρήσει σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις 75 μονάδων βάσης.

«Ενώ οι αγορές επικεντρώνονται στην κορύφωση του πληθωρισμού, οι υποκείμενες τάσεις πληθωρισμού είναι επίμονες. Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed να συνεχίσει να αυξάνει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων εντός του επόμενου έτους και πέρα από τα αναμενόμενα επί του παρόντος επίπεδα», δήλωσε ο Philip Marey, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής των ΗΠΑ στη Rabobank.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να δίνουν πολύ μεγαλύτερη έμφαση στα πραγματικά δεδομένα και να μην εστιάζουν υπερβολικά στη ρητορική της Fed (το πρώτο θα δείξει πού κατευθύνεται ο πληθωρισμός, ενώ το δεύτερο δείχνει το πού βρισκόταν)», δήλωσε ο Adam Crisafulli, ιδρυτής της Vital Knowledge. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι επενδυτές έχουν κουραστεί να διαχειρίζονται τις καθημερινές δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed και ο φόβος είναι ότι μπορεί να χρειαστούν 2-3 ακόμη ανακοινώσεις για τον δείκτη τιμών καταναλωτή για να σταματήσουν οι αξιωματούχοι να προσγιώνουν την αγορά κάθε φορά που προσπαθεί να κάνει ράλι».

Την ίδια ώρα, η JPMorgan εκτιμά «ήπια ύφεση» στις Ηνωμένες Πολιτείες το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, με δεδομένο ότι η Federal Reserve θα συσφίξει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών θα συρρικνωθεί κατά 0,5% έως το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους και πιθανώς θα «σέρνεται» και κατά τη διάρκεια του 2024. Κατόπιν αυτού η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2023 διαμορφώνεται στο 1%, σχεδόν στο ήμισυ της πρόβλεψης της για το 2022.

Οι δείκτες της οικονομίας

Στα μάκρο της ημέρας, μια σειρά από μελλοντικά οικονομικά στοιχεία δείχνουν πιο έντονα προς την κατεύθυνση της ύφεσης. Ο πρόδρομος οικονομικός δείκτης του Conference Board μειώθηκε κατά 0,8% τον Οκτώβριο, αυξάνοντας τη σωρευτική εξαμηνιαία πτώση του σε 3,2%, μετά από αύξηση 0,5% το προηγούμενο εξάμηνο.

«Ο αμερικανικός δείκτης LEI μειώθηκε για όγδοο συνεχή μήνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομία βρίσκεται ενδεχομένως σε ύφεση», δήλωσε ο Ataman Ozyildirim, ανώτερος διευθυντής οικονομικών στο Conference Board. «Η πτώση του LEI αντανακλά την επιδείνωση των προοπτικών των καταναλωτών εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και αυξανόμενων επιτοκίων, καθώς και τις μειωμένες προοπτικές για την κατασκευή κατοικιών και τη μεταποίηση».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του συμβουλίου, η οικονομία είναι πιθανό να διολισθήσει σε ύφεση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με την συρρίκνωση να διαρκεί μέχρι το μέσο του 2023. Ο δείκτης χρησιμοποιεί 10 δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των ωρών εργασίας στη μεταποίηση, των αιτήσεων ανεργίας, των οικοδομικών αδειών, των δεικτών των χρηματιστηρίων και των πιστωτικών περιθωρίων, για να εξετάσει τις μελλοντικές συνθήκες. Οι αιτήσεις ανεργίας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ οι οικοδομικές άδειες έχουν βυθιστεί και τα πιστωτικά περιθώρια παραμένουν μεγάλα.

Την ίδια ώρα, τα υψηλότερα επιτόκια και ο καλπάζων πληθωρισμός κράτησαν τους αγοραστές στο περιθώριο τον Οκτώβριο, με τις πωλήσεις κατοικιών να μειώνονται για ένατο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών.

Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών μειώθηκαν κατά 5,9% από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο. Αυτός είναι ο πιο αργός ρυθμός από τον Δεκέμβριο του 2021, με εξαίρεση μια σύντομη πτώση στις αρχές της πανδημίας Covid-19. Οι πωλήσεις κατοικιών ήταν κατά 28,4% χαμηλότερες σε ετήσια βάση. Η προσφορά, ωστόσο, παραμένει επίμονα χαμηλή.

Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων είναι τώρα στο 6,65%, διπλάσια από τα χαμηλά ρεκόρ που παρατηρήθηκαν στις αρχές του 2022, σύμφωνα με το Mortgage News Daily.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street