Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές στην περιοχή της Ασίας, καθώς ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή της Ιαπωνίας για τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 3,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υψηλότερα του αναμενόμενου και με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών, ενώ οι ανησυχίες για τη διαχείριση των κρουσμάτων Covid στην Κίνα παραμένουν.

Ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,11% και έκλεισε στις 27.899,77 μονάδες, ενώ ο Topix ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του στις 1.967,03 μονάδες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε μικρή άνοδο και έκλεισε στις 2.444,48 μονάδες. Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κέρδισε 0,23% για να ολοκληρώσει τη συνεδρίασή του στις 7.151,8 μονάδες.

Ο δείκτης Hang Seng διέγραψε τα ενδοσυνεδριακά του κέρδη για να κλείσει κατά 0,5% χαμηλότερα, με τον δείκτη Hang Seng Tech να σημειώνει άνοδο 0,2%, καθώς η Κίνα εξέδωσε νέες άδειες τυχερών παιχνιδιών. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση 0,22% και ο Shenzhen Component υποχώρησε κατά 0,35%.

Ανησυχίες… made in China

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alibaba, Daniel Zhang, δήλωσε ότι «η αναζωπύρωση του Covid έχει επηρεάσει πολλές περιοχές της Κίνας, με αποτέλεσμα την αναταραχή ή αναστολή των υπηρεσιών εφοδιασμού σε διάφορα μέρη». Ο Zhang σημείωσε ότι οι διαταραχές στα logistics έλαβαν χώρα μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία «βλέπει βελτιώσεις».

Την ίδια ώρα, σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η δήλωση του Gokul Laroia, διευθύνοντος συμβούλου της Morgan Stanley στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ότι πραγματοποιούνται απολύσεις στα τμήματα της περιοχής. Όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τις αναφορές για τα σχέδια της εταιρείας να μειώσει το 10% του προσωπικού των 500 ατόμων στην περιοχή, ο Laroia δήλωσε ότι τα σχέδια βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Στα μάκρο της ημέρας, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή για την Ιαπωνία αυξήθηκε 3,6% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για άνοδο 3,5% και σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 1982.

Διαβάστε επίσης – Ιαπωνία: Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός

Ο δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα νωπά τρόφιμα αλλά περιλαμβάνει το κόστος των καυσίμων, αυξήθηκε 3,0% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Τα τελευταία στοιχεία σηματοδοτούν τον έβδομο συνεχή μήνα που η χώρα βλέπει επίπεδα πληθωρισμού πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Ιαπωνίας για 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές