Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τις στηρίξεις που έδωσαν τα στοιχεία από την καταναλωτική εμπιστοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο, να «σώζουν» και το εβδομαδιαίο πρόσημο τους.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,1%, με τους κλάδους λιανικής και αυτοκινήτων να κερδίζουν κοντά 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,53% στις 7.385 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,16% στις 14.431 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,04% στις 6.644 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Με μικρά κέρδη

Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες και την εβδομάδα, με τον FTSE 100 να κερδίζει 0,9%, τον DAX να ενισχύεται κατά 1,4% και τον CAC 40 να σημειώνει κέρδη 0,7%.

Σε επίπεδο τίτλων, η αυστριακή εταιρεία κοινής ωφέλειας Verbund κερδίζει 8%, ενώ η γαλλική εταιρεία εμπορικών ακινήτων Unibail-Rodamco-Westfield υποχωρεί κατά 4%, καθώς υποβαθμίστηκε η σύστασή της από την Goldman Sachs σε «πώληση» από «ουδέτερη».

Τα νέα από το Ηνωμένο Βασίλειο

Θετικά στις αγορές λειτούργησαν τα τελευταία στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον δείκτη της GfK να ανεβαίνει στο -44 τον Νοέμβριο, από το -47 τον Οκτώβριο, ενώ ήταν σημαντικά καλύτερος από το αναμενόμενο -52, ακόμη και αν παρέμεινε κοντά στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Επιπλέον, οι λιανικές πωλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, ένα καλύτερο μέγεθος από το αναμενόμενο, αν και αυτό εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει πτώση 6,1% σε ετήσια βάση, με τους Βρετανούς καταναλωτές να αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη του πληθωρισμού και την αύξηση των επιτοκίων.

Τα στοιχεία αυτά ήρθαν μόλις μία ημέρα αφότου ο καγκελάριος του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ επιβεβαίωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, ενώ ανακοίνωσε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 55 δισεκατομμυρίων λιρών.

Το καμπανάκι της Λαγκάρντ

Από την άλλη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και ίσως χρειαστεί ακόμη και να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Επίσης, οι τράπεζες της ευρωζώνης πρόκειται να αποπληρώσουν σχεδόν 300 δισεκατομμύρια ευρώ  σε δάνεια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΕΚΤ. Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάληψη μετρητών από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης στην 22χρονη ιστορία του ευρώ.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με το Reuters είναι μέρος των προσπαθειών της ΕΚΤ να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό ρεκόρ στην ευρωζώνη αυξάνοντας το πιστωτικό κόστος και είναι το πρώτο της βήμα προς την εξασφάλιση ακόμη μεγαλύτερης ρευστότητας το επόμενο έτος, περιορίζοντας το χαρτοφυλάκιο ομολόγων πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έσπασε το ανοδικό σερί των 6 εβδομάδων

Θετική γεύση, σε μια αρνητική εβδομάδα, προσπάθησε να αφήσει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και έκλεισε με κέρδη, δεν κατάφερε να ανατρέψει το αρνητικό πρόσημο της εβδομάδας. Έτσι, μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, το ΧΑ έκλεισε το πενθήμερο με απώλειες 0,88%, εξαιτίας της διήμερης διόρθωσης που προηγήθηκε της σημερινής.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,75% στις 889,90 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 48 εκατ. ευρώ, μετά από μια συνεδρίαση που δεν έλειψε όμως η επιφυλακτικότητα και οι διαφοροποιήσεις τίτλων, ακόμη και στον ίδιο κλάδο. Έτσι επιβεβαίωσε ότι για την δοκιμή για ακόμη μία φορά (ήδη έχουν δοκιμαστεί ανεπιτυχώς τρεις φορές) της πολύ σοβαρής ζώνης των 900 μονάδων απαιτούνται χρόνος, χρήμα και επιμονή σε ένα δύσκολο περιβάλλον, ειδικά διεθνώς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές