Θετική γεύση, σε μια αρνητική εβδομάδα, προσπάθησε να αφήσει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και έκλεισε με κέρδη, δεν κατάφερε να ανατρέψει το αρνητικό πρόσημο της εβδομάδας. Έτσι, μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, το ΧΑ έκλεισε το πενθήμερο με απώλειες 0,88%, εξαιτίας της διήμερης διόρθωσης που προηγήθηκε της σημερινής.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,75% στις 889,90 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 48 εκατ. ευρώ, μετά από μια συνεδρίαση που δεν έλειψε όμως η επιφυλακτικότητα και οι διαφοροποιήσεις τίτλων, ακόμη και στον ίδιο κλάδο. Έτσι επιβεβαίωσε ότι για την δοκιμή για ακόμη μία φορά (ήδη έχουν δοκιμαστεί ανεπιτυχώς τρεις φορές) της πολύ σοβαρής ζώνης των 900 μονάδων απαιτούνται χρόνος, χρήμα και επιμονή σε ένα δύσκολο περιβάλλον, ειδικά διεθνώς.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Με μικρά κέρδη

Τα τρία σενάρια για την αγορά

Η αδυναμία πάντως της αγοράς να δει με μεγαλύτερες αξιώσεις τα υψηλότερα επίπεδα επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι πολλές κινήσεις έχουν πλέον ορίζοντα το επόμενο έτος, όταν και ο κόσμος θα αναμετρηθεί με τους υφεσιακούς φόβους στην πραγματικότητα. Είναι κάτι μάλιστα που άφησε να εννοηθεί σήμερα και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κ. Λαγκαρντ, ότι δηλαδή θα πρέπει να θυσιαστεί μέρος της οικονομικής δραστηριότητας προκειμένου να ελεγχθεί ο υψηλός πληθωρισμός.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Trader24 κάνει λόγο για «υφεσιακή πανώλη» που σκιάζει το σύνολο των χρηματιστηρίων. Γι’ αυτό και παραμένει με το βλέμμα στις 865 μονάδες σαν πρώτη ζώνη υποδοχής στην πτώση, και τις 880 να στέκουν το πιο κοντινό επίπεδο στήριξης που κράτησε εξάλλου και ενδοσυνεδριακά δύο φορές. Η αντίσταση στις 900 μονάδες, όπου και συνετελέσθη ένα άδειασμα τίτλων με μεγάλους τζίρους, ρίχνει άλλωστε βενζίνη στη φωτιά του πτωτικού σεναρίου.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές του ot.gr υπάρχουν τρία σενάρια στην αγορά, τα οποία και τα τρία συγκεντρώνουν αρκετές πιθανότητες. Το αρνητικό, που θέλει την αγορά να χάνει τις 880 μονάδες και να προσγειώνεται στις 860, το ουδέτερο που υπαγορεύει μια κίνηση μεταξύ 880 – 900 μονάδων και το θετικό που απαιτεί τη διάσπαση των 900 μονάδων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς τις 930. Το κλείσιμο της εβδομάδας σήμερα θα δείξει ποιο σενάριο έχει μεγαλύτερες πιθανότητες.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, ΕΛΧΑ, Πειραιώς, Jumbo, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ ξεχώρησαν με τα κέρδη τους, ενώ σημαντική ήταν και η άνοδος σε Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Θετικά έκλεισαν οι Eurobank, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ  και Coca Cola, ενώ αρνητικά οι Alpha Bank, Quest, Aegean, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil. Σαράντης και Εθνική έκλεισαν με απώλειες 1,81% και 1,20% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες