Ανάμεσα σε δύο μέτωπα προσπαθούν να κινηθούν οι αμερικανικοί δείκτες σήμερα, καθώς αξιολογούν από τη μία τα εταιρικά αποτελέσματα από τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων και από την άλλη τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,58% στις 33.740 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,57% στις 3.968 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,38% στις 11.187 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: «Ήπια ύφεση» στις ΗΠΑ βλέπει η JP Morgan

Οι βασικοί δείκτες βρίσκονται σε ρυθμό εβδομαδιαίων απωλειών. Ο Dow σημειώνει πτώση 0,6% αυτή την εβδομάδα, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite έχει χάσει ο καθένας πάνω από 1%. Εάν κλείσουν τελικά αρνητικά, θα είναι η δεύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Σε επίπεδο τίτλων, κέρδη 16% και 7% σημειώνουν αντίστοιχα οι Ross Stores και η Palo Alto Networks, μετά την ανακοίνωση των τελευταίων τριμηνιαίων αποτελεσμάτων των δύο εταιρειών. Οι επενδυτές φάνηκε επίσης να επικροτούν και τα αποτελέσματα της Gap, με τη μετοχή να κερδίζει περίπου 8%.

Ενισχύθηκαν οι ανησυχίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική

Στο επίκεντρο της αγοράς είναι τα πρόσφατα σχόλια των αξιωματούχων της Fed, καθώς ενισχύθηκαν οι ανησυχίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ δήλωσε την Πέμπτη ότι «το επιτόκιο πολιτικής δεν βρίσκεται ακόμη σε μια ζώνη που μπορεί να θεωρηθεί επαρκώς περιοριστική». Πρότεινε ότι η κατάλληλη ζώνη για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα μπορούσε να είναι στην περιοχή του 5% έως 7%, η οποία είναι υψηλότερη από αυτή που τιμολογεί η αγορά.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έπεσε απροσδόκητα κάτω από το 8% τον περασμένο μήνα, ενισχύοντας τις ήδη καθιερωμένες προσδοκίες της αγοράς ότι η Fed θα προχωρήσει σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις 75 μονάδων βάσης.

«Ενώ οι αγορές επικεντρώνονται στην κορύφωση του πληθωρισμού, οι υποκείμενες τάσεις πληθωρισμού είναι επίμονες. Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed να συνεχίσει να αυξάνει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων εντός του επόμενου έτους και πέρα από τα αναμενόμενα επί του παρόντος επίπεδα», δήλωσε ο Philip Marey, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής των ΗΠΑ στη Rabobank.

Την ίδια ώρα, η JPMorgan εκτιμά «ήπια ύφεση» στις Ηνωμένες Πολιτείες το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, με δεδομένο ότι η Federal Reserve θα συσφίξει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών θα συρρικνωθεί κατά 0,5% έως το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους και πιθανώς θα «σέρνεται» και κατά τη διάρκεια του 2024. Κατόπιν αυτού η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2023 διαμορφώνεται στο 1%, σχεδόν στο ήμισυ της πρόβλεψης της για το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street