Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η G7  εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο πάνω από το επίπεδο που διαπραγματεύεται σήμερα και ενώ τα αποθέματα βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για παράδοση Ιανουαρίου υποχώρησαν κατά 3,53 δολάρια στα 84,83 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας απώλειες 4%. Το αργό WTI υποχώρησε κατά 3,38 δολάρια ή 4,2% στα 77,57 δολάρια το βαρέλι.

Τα αμερικανικά αποθέματα

Τα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 3,1 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι η αύξηση θα ήταν της τάξης των 383.000 βαρέλια.

«Η συσσώρευση στη βενζίνη είναι ένα είδος σοκ», εξηγεί στο Reuters ο αναλυτής του ομίλου Price Futures, Φιλ Φλυν «Η αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης υποδηλώνει ότι ίσως βλέπουμε αποδυνάμωση της ζήτησης ή ότι η βενζίνη μένει στο ράφι ενόψει των διακοπών».

Τα στοιχεία της EIA έδειξαν επίσης μείωση των αποθεμάτων αργού κατά 3,7 εκατ. βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για μείωση κατά 1,1 εκατ. βαρέλια.

Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Οι αναφορές για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, που εξετάζει η G7 και είναι πάνω από τα επίπεδα που διαπραγματεύεται άσκησαν επιπλέον πίεση στην τιμή του μαύρυ χρυσού.

Οι χώρες της G7 εξετάζουν το ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης να κυμανθεί σε ένα εύρος των 65-70 δολαρίων/βαρέλι, σύμφωνα με πληροφορίες.

Εν τω μεταξύ, το αργό πετρέλαιο Urals που παραδίδεται στη βορειοδυτική Ευρώπη διαπραγματεύεται γύρω στα 62-63 δολάρια/βαρέλι, αν και είναι υψηλότερο στη Μεσόγειο γύρω στα 67-68 δολάρια/βαρέλι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Καθώς το κόστος παραγωγής εκτιμάται σε περίπου 20 δολάρια ανά βαρέλι, η Ρωσία  θα συνεχίζει να αποκομίζει κέρδη από την πώληση του πετρελαίου της και θα αποτραπεί η έλλειψη προσφοράς από την παγκόσμια αγορά.

Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το ανώτατο όριο τιμών θα αναπροσαρμόζεται πιθανώς μερικές φορές τον χρόνο.

Η είδηση προστέθηκε στις ανησυχίες για τη ζήτηση που αφορούν τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού πετρελαίου, την Κίνα, η οποία αντιμετωπίζει αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, με τη Σαγκάη να αυστηροποιεί τους κανόνες αργά την Τρίτη.

Πιέσεις πρόσθεσαν επίσης και οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές