Με θετικά πρόσημα, αλλά και αρκετή επιφυλακτικότητα κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες παρακολούθησαν την αντίδραση της Κίνας στο νέο κύμα αύξησης των κρουσμάτων Covid, ενώ κράτησαν στάση αναμονής των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,7%, με τον κλάδο των ταξιδίων να κερδίζει 1,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,17% στις 7.465 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,04% στις 14.427 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,32% στις 6.679 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Επιφυλακτικά ανοδικά

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Nemetschek σημείωσαν άνοδο 7,5%, αφού η γερμανική εταιρεία λογισμικού εγκαινίασε την Τρίτη μια νέα υπηρεσία που βασίζεται στο cloud. Στον αντίποδα, η ισπανική εταιρεία κοινής ωφέλειας ενέργειας Endesa σημείωσε πτώση άνω του 6%, αφού οι νέοι στόχοι για το 2023-24 δεν κατάφεραν να ενθουσιάσουν τους αναλυτές.

Επίσης, η Credit Suisse έχασε 6%, καθώς προέβλεψε ζημίες 1,5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το τέταρτο τρίμηνο, στο πλαίσιο της τεράστιας στρατηγικής αναμόρφωσης που πραγματοποιεί. Η τράπεζα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσει την επίμονη υποαπόδοση της επενδυτικής τράπεζας και μια σειρά από αποτυχίες σε θέματα κινδύνου και συμμόρφωσης που την επιβάρυναν με σταθερά υψηλό κόστος δικαστικών διαδικασιών.

Με το βλέμμα στραμμένο σε Κίνα και ΕΚΤ

Οι αγορά παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Κίνα, όπου ο εφιάλτης του lockdown επιστρέφει, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων Covid. Το τελευταίο πλήγμα προήλθε από τη Σαγκάη, σύμφωνα με το Reuters, η οποία αποφάσισε να ακυρώσει αιφνιδιαστικά εκδήλωση της αυτοκινητοβιομηχανίας, κλιμακώνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τα σχέδια επαναλειτουργίας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Η αύξηση των κρουσμάτων δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Κίνας να επιμείνει στις πρόσφατες τροποποιήσεις που έγιναν στους κανόνες της για το COVID, ασκώντας πίεση στις τοπικές αρχές να πατάξουν τα κρούσματα χωρίς μέτρα ενιαίου μεγέθους, όπως μαζικά λουκέτα.

Από την άλλη, υποστηρικτικά λειτούργησε το τελευταίο δημοσίευμα του Bloomberg ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να επιβραδύνουν την αύξηση των επιτοκίων με ρυθμό 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, καθώς οι πρώτες επαφές που έχουν γίνει για το θέμα υποδηλώνουν έλλειψη δυναμικής για νέα κίνηση 75 μονάδων βάσης. Όλα μπορεί να αλλάξουν βέβαια εάν υπάρχει κάποια έκπληξη από το μέτωπο του πληθωρισμού.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, ο σύνθετος δείκτης PMI μεταποίησης και υπηρεσιών στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στις 47,8 μονάδες από 47,3 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση της S&P Global. Οι αναλυτές ανέμεναν επιβράδυνση στις 47,0 μονάδες. «Η νέα επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο ενισχύει τις πιθανότητες η οικονομία της Ευρωζώνης να διολισθήσει σε ύφεση« δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με 4×4 πάνω από τις 900 μονάδες

Νωθρά… πάνω από τις 900 μονάδες κινήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και έκλεισε σε θετικά εδάφη για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, δεν μπόρεσε να εκδηλώσει μια πειστική διάσπαση των επιπέδων. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,70% στις 906,40 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 65 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές