
Μία ακόμα ημέρα, μία ακόμα απεργία. Κάπως έτσι κυλά η καθημερινότητα για τους Βρετανούς καθώς συνεχώς λαμβάνουν προειδοποιήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό να αποφύγουν την ταλαιπωρία. Όμως η συχνότητα των απεργιών, σχεδόν σε όλους τους κλάδους, έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική για αυτούς κατάσταση.
Σήμερα Σάββατο, βρίσκονται εκτός λειτουργίας 7 υπηρεσίες που συνδέουν σχεδόν όλη τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ τέσσερις ακόμα θα έχουν εξαιρετικά περιορισμένα δρομολόγια. Οι εταιρείες οι οποίες δεν εκτελούν κανένα δρομολόγιο είναι οι Avanti West Coast, Chiltern Railways, Cross Country, East Midlands Railway, Northern Trains, Southeastern και West Midlands Trains, ενώ με περιορισμένα είναι οι Great Western Railway, Greater Anglia, London North Eastern Railway, Transpennine Express. Σημαντικό να αναφερθεί ότι λόγω των συνδέσεων θα επηρεαστούν και άλλες υπηρεσίες όπως το Heathrow Express.
Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Αυξήθηκαν κατά 15% οι χρεοκοπίες εστιατορίων το τελευταίο τρίμηνο
Το συνδικάτο της Aslef, το οποίο εκπροσωπεί πάνω από 21 χιλιάδες οδηγούς τρένων στις παραπάνω εταιρείες, αποφάσισε να προχωρήσει στην σημερινή απεργιακή κινητοποίηση καθώς οι εταιρείες δεν έδωσαν καμία αντιπρόταση για αύξηση μισθών. Χαρακτηριστικό της χαώδους κατάστασης που επικρατεί είναι ότι το London Overground, μία υπηρεσία που εξυπηρετεί πολλές περιοχές του Λονδίνου και συνδέεται άμεσα με το μετρό, είχε προγραμματίσει και εκείνη απεργία, η οποία όμως τελευταία στιγμή ακυρώθηκε.
Αυξήσεις στους μισθούς εξαιτίας του πληθωρισμού
Εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι απαιτούν μισθολογική αναβάθμιση με γνώμονα τον αυξημένο πληθωρισμό του 11%. Ο Γενικός Γραμματέας της Aslef, Μικ Γούιλαν, ζήτησε «συγγνώμη από τους επιβάτες για μια ακόμα ταλαιπωρία αλλά είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να διεκδικήσουμε τις δικές μας ανάγκες και κατ’ επέκταση τις ανάγκες του κόσμου».
Η πλευρά που εκπροσωπεί τις εταιρείες, Rail Delivery Group, δήλωσε βέβαια «εξαιρετικά εκνευρισμένη» με την απόφαση. Παράλληλα δε υποστηρίζουν ότι θέλουν να προχωρήσουν σε αύξηση μισθών με την προϋπόθεση ότι πρέπει να «εκμοντερνιστούν» κάποια άλλα πράγματα ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα.
Όμως παρά τις δηλώσεις τους και οι δύο πλευρές δείχνουν ανυποχώρητες. Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Μεταφορών χαρακτήρισε «απογοητευτικό και αντιπαραγωγικό να γίνεται μια τέτοια απεργία σε αυτή τη χρονική συγκυρία: με το Μουντιάλ, τις εκπτώσεις και τις χριστουγεννιάτικες αγορές». Επισημαίνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλες οι πλευρές μέχρι να βρεθεί μια λύση που θα τους εξυπηρετεί όλους.
Σκληρή κόντρα NHS – βρετανικής κυβέρνησης
Μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή η ταλαιπωρία της εορταστικής περιόδου για τους Βρετανούς από ό, τι φαίνεται θα συνεχιστεί. Τον Δεκέμβριο αναμένονται ξανά 48ωρες απεργίες στους σιδηρόδρομους (13 με 14 και16 με 17), ενώ εκατοντάδες χιλιάδες νοσοκόμοι του Royal College of Nursing ψήφισαν να προχωρήσουν σε ιστορική απεργία τις ημερομηνίες 15 και 20 Δεκεμβρίου.
Σε αυτή την περίπτωση βέβαια οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση αναμένεται να είναι πιο σκληρές. Οι εργαζόμενοι του βρετανικού συστήματος υγείας NHS σε Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία ζητούν αύξηση 17 έως 19% δηλαδή ένα 8% – κατά μέσο όρο αύξηση- μετά την απορρόφηση του πληθωρισμού που βρίσκεται στο 11%.
Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αν και εξέφρασε χθες τον «τεράστιο σεβασμό» του προς τον κλάδο χαρακτήρισε τις απαιτήσεις «προφανώς ανέφικτες» για τα οικονομικά δεδομένα τους κράτους, καθώς υπολογίζεται ότι η πιθανότητα μια τέτοιας αύξησης θα κοστίσει στο κράτος περί τα 10 δισεκατομμύρια λίρες.
Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο
Πηγή: DW


Latest News

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα