Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, που έχει την αρμοδιότητα έκδοσης Navtex για την θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι συντεταγμένες με τις οποίες οριοθετείται η επέκταση των σεισμικών ερευνών της Exxon Mobil.

Διαβάστε επίσης- Υδρογονάνθρακες: Τα οφέλη από την εκμετάλλευση στην Ελλάδα- Οι εκτιμήσεις των ειδικών

H νέα Navtex, στέλνει το ερευνητικό πλοίο Sanco Swift  ακόμη πιο νότια, σε περιοχή Ελληνικής δικαιοδοσίας εντός των ενεργειακών οικοπέδων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την NAVTEX, το πλοίο SANCO SWIFT ρυμουλκεί καλώδιο 12 χιλιομέτρων και υποστηρίζεται από το πλοίο ALEXANDER 3, από σήμερα 26 Νοεμβρίου μέχρι νεωτέρας, νοτιοδυτικά της Κρήτης, επεκτείνοντας το πεδίο των σεισμικών ερευνών που διεξάγει, σύμφωνα με τις παλαιότερες εκδοθείσες NAVTEX από το σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης, Κέρκυρας και τη MALTA NAVTEX SERVICE που αφορούν στην ανάπτυξη εξοπλισμού και πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, στο Ιόνιο πέλαγος, το δυτικό πέλαγος και δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Με την ίδια NAVTEX προτρέπονται τα παραπλέοντα πλοία να τηρούν απόσταση ασφαλείας 8 ναυτικά μίλια από την πρύμνη, διαφορετικά, 3 ναυτικά μίλια.

Διαβάστε επίσης – Ερωτήματα για τις εξορύξεις

Οι νέες συντεταγμένες

ZCZC QA50
260900UTC NOV 22
STATHMOS IRAKLEIO AR.MIN 916/22
IONIO PELAGOS
DYTIKA KAI NOTIODYTIKA NISOU KRITIS
ANAPTYKSI EKSOPLISMOY KAI SEISMIKES EREYNES
THA PRAGMATOPOIITHOYN APO TO PLOIO
‘SANCO SWIFT’.
RYMOYLKEI KALODIO 12 XILIOMETRON
KAI YPOSTIRIZETAI APO TO PLOIO ‘ALEXANDER 3’
APO 26 NOE 22 MECHRI NEOTERAS
STIN PERIOCHI POY PERIKLEIETAI APO TA STIGMATA:
35 11.58B – 021 41.68A
35 25.00B – 021 51.42A
34 41.67B – 023 32.88A
34 45.00B – 023 58.50A
34 38.42B – 024 03.15A
34 08.88B – 024 03.18A
33 59.30B – 023 57.12A
34 57.28B – 021 41.77A
TIREITAI APOSTASI ASFALEIAS.
8 NM APO TIN PRIMNI,DIAFORETIKA 3NM
NNNN

Η επέκταση των σεισμικών ερευνών της ExxοnMobil και σε άλλες περιοχές νοτίως της Κρήτης αποκαλύπτει την σπουδή του πετρελαϊκού κολοσσού να επισπεύσει και να διευρύνει τις έρευνες ώστε να φέρει πιο κοντά την ώρα της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης.

«Επέκταση των ερευνών γίνεται στο πλαίσιο του αρχικού σχεδίου. Εξελίσσεται και η διεύρυνση της περιοχής, πάντοτε εντός των ορίων της εθνικής δικαιοδοσίας. Tο ενδιαφέρον και δεύτερης εταιρείας αναδεικνύει περισσότερο τη σημασία της κίνησης εκεί» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο – Σκρέκας: Η Ελλάδα θα γίνει εξαγωγική χώρα εάν βρεθούν κοιτάσματα

Οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα

Σε κάθε περίπτωση, το σκάφος «Sanco Swift» της νορβηγικής PGS, που ναύλωσε η ExxonMobil (έχει συμπράξει με την HELLENiQ Energy, πρώην ΕΛΠΕ, για τις δύο παραχωρήσεις της Κρήτης), έχει προσεγγίσει το πρώτο σημείο που, βάσει των γεωλογικών δεδομένων, πιθανολογείται ότι υφίστανται στόχοι. Σύμφωνα με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥΕΠ), στο Ιόνιο και στην περιοχή νοτίως της Κρήτης εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 30 στόχοι, εκ των οποίων πολλοί έχουν δομή ανάλογη με τα γιγαντιαία κοιτάσματα Ζορ (Αίγυπτος) και Λεβιάθαν (Ισραήλ).

Το πρόγραμμα ερευνών για τη Δυτική και Νοτιοδυτική Κρήτη έπειτα από την ολοκλήρωση των σεισμικών μελετών, θα ακολουθήσει ερευνητική γεώτρηση (ή αποχώρηση εάν δεν υπάρξουν ενθαρρυντικά δεδομένα) που προσδιορίζεται στο τέλος του 2024, ώστε, εάν εξελιχθεί ικανοποιητικά, να ξεκινήσει στις αρχές του 2027 η ανάπτυξη του κοιτάσματος και το 2029 η παραγωγή. Τα αποτελέσματα των ερευνών στα δύο οικόπεδα της Κρήτης αναμένεται να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που αιωρούνται από το 2013 (οπότε υλοποιήθηκαν από την PGS οι αρχικές σεισμικές έρευνες, πριν χαραχθούν τα 20 θαλάσσια μπλοκ) σχετικά με το εάν η χώρα διαθέτει οικονομικά απολήψιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Πάντως, πιο προχωρημένες είναι οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στο «Μπλοκ 2» (βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια της ιταλικής ΑΟΖ), τις οποίες ξεκίνησε στις 2 Νοεμβρίου η Energean (operator της κοινοπραξίας με την HELLENiQ Energy). Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά, η ερευνητική γεώτρηση θα γίνει το 2024 και θα ακολουθήσει, δύο χρόνια αργότερα, η ανάπτυξη του κοιτάσματος και στα τέλη του 2027 η παραγωγή. Αντίστοιχο είναι και το χρονοδιάγραμμα για τις περιοχές «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός Κόλπος», όπου η πρώτη φάση της σεισμικής έρευνας ολοκληρώθηκε από την HELLENiQ Energy την περασμένη άνοιξη.

Τα οφέλη

Τα έσοδα του Δημοσίου όπως προβλέπεται στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και κυρωθεί από τη Βουλή προέρχονται από τη φορολογία, που είναι σταθερή 20 % επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος συν 5 % που είναι ο περιφερειακός φόρος, τις στρεμματικές αποζημιώσεις που είναι σταθερό ποσό ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο έκτασης, τα μπόνους υπογραφής και παραγωγής καθώς και από το μίσθωμα σε είδος ή σε χρήμα που υπολογίζεται επί της παραγωγής υδρογονανθράκων.

Εκτιμήσεις για το μέγεθος των κοιτασμάτων

Ως προς το μέγεθος των κοιτασμάτων που μπορεί να φιλοξενεί το ελληνικό υπέδαφος, έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς αρκετές εκτιμήσεις.

  • Σύμφωνα με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων «η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 250 δις. ευρώ».
  • Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, κάνουν λόγο για «βάσιμες πιθανότητες να διαπιστωθούν και να παραχθούν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου που θα μπορούσαν σε ορίζοντα 35ετίας να φθάσουν τα 5 τρισ. m3 και να αντικαταστήσουν πλήρως το εισαγόμενο στην χώρα μας ΦΑ, αλλά και να την καταστήσουν χώρα παραγωγό «Μπλε Υδρογόνου» κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου 2021-2050».
  • Κατά την έκθεση «Οικονομικά και Γεωπολιτικά Oφέλη από την Αξιοποίηση Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης: «Στις θαλάσσιες περιοχές όπου έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αν λάβουμε υπόψη ότι θα είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥ, ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της ΕΕ».

Η ίδια έκθεση, πέρα από τα προφανή οικονομικά οφέλη (αύξηση εσόδων του Δημοσίου, επενδύσεις, αύξηση της απασχόλησης, μείωση της δαπάνης για εισαγωγή υδρογονανθράκων, βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, ανταποδοτικά για τις τοπικές κοινωνίες) επισημαίνει ακόμη, μεταξύ άλλων:

  • Την γεωπολιτική θωράκιση από τη συμμετοχή πολύ μεγάλων διεθνών εταιρειών στον τομέα της έρευνας και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
  • Την ενεργειακή ασφάλεια λόγω μείωσης της εξάρτησης από εισαγωγές.
  • Την ανάπτυξη διεθνών εμπορικών υπηρεσιών διαμετακόμισης των υδρογονανθράκων.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια