Για «πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει δύο κατηγορίες πλοιοκτητών, τους ευνοούμενους και εκείνους της β΄κατηγορίας», κάνει λόγο η Ελληνική Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών Πλοίων Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων, με αφορμή τα όσα ακούστηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η ΕΕΠ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ζητά από τα μέλη της «να πληρώσουν τέλος ανάλογο με την ιπποδύναμη και φόρο επί των μερισμάτων με ποσοστό που μάλιστα δεν προσδιορίζει σαφώς, ενώ για τους πλοιοκτήτες της ποντοπόρου ναυτιλίας η φορολογία είναι σαφώς προσδιορισμένη στο 5% του όποιου ποσού αποφασίσουν να εισαγάγουν στην Ελλάδα οι πλοιοκτήτες. Αντίθετα στους μικρούς πλοιοκτήτες το αφήνει ανοιχτό να πάει κατά τις γενικές διατάξεις όπως αυτές θα ισχύουν στο μέλλον (σημείο 12β στη σελίδα 28 του σχεδίου νόμου)».

Διαβάστε επίσης – Ναυτιλία: Εθνική ανάγκη η ανανέωση του ελληνικού στόλου ναυαγοσωστικών 

Η ανακοίνωση της ΕΕΠ επισημαίνει επίσης:

«Η κυβέρνηση καταργεί την ισχύουσα νομοθεσία η οποία, ορθώς και δικαίως, έκρινε ότι οι διάφορες κατηγορίες πλοίων και οι ιδιοκτήτες των πλοίων έπρεπε να τυγχάνουν της ίδιας φορολογικής αντιμετώπισης και της ίδιας μεταχείρισης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συμβολή όλων των κατηγοριών πλοίων στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας και στη διατήρηση της δυναμικής της ελληνικής ναυτοσύνης είναι ίδια, η δε διαφοροποίηση του φόρου να προέρχεται από το μέγεθος των πλοίων που κάθε ιδιοκτήτης διαθέτει και αξιοποιεί».

Διαβάστε επίσης – Ιαπωνία: To πρώτο ρυμουλκό με καύσιμο αμμωνίας

Λιγότερο ανταγωνιστικά θα γίνουν τα ελληνικά λιμάνια

Η ΕΕΠ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αγνοεί τη συνεισφορά των ρυμουλκών και ναυαγοσωστικών πλοίων στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών λιμένων και δεν αντιλαμβάνεται ότι τα ελληνικά λιμάνια θα γίνουν λιγότερο ανταγωνιστικά σε σχέση με άλλα γειτονικών χωρών και ειδικότερα της Τουρκίας, διακυβεύοντας ταυτόχρονα την ασφαλή ναυσιπλοΐα στις θάλασσες και τα λιμάνια μας».

Και επίσης ότι «δεν κατανοεί πως η συγκεκριμένη άδικη φορολογική μεταχείρηση θα οδηγήσει στη μετακύλιση του κόστους στα εξυπηρετούμενα πλοία και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα που σχτίζεται με τις θαλάσσιες μεταφορές, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τον ‘Έλληνα πολίτη αλλά και την εθνική οικονομία, μεσούσης μίας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης».

Φορολογική δικαιοσύνη

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΠ Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών Πλοίων Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων καταλήγει ως εξής:

«Η ‘Ενωσή μας έχει επανειλημμένα στείλει επιστολές εφιστώντας την προσοχή στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών και στον Υπουργό Ναυτιλίας πως δεν θα είναι αποδεκτό από τις εταιρείες του κλάδου να αντιμετωπιστούν από το ελληνικό κράτος με ένα καταφανώς άδικο τρόπο υπαγόμενοι στις γενικές φορολογικές διατάξεις, δηλαδή κατ’ ουσία εκτός του ν. 27/1975. Στο πλευρό του κλάδου, σε αυτήν τη μάχη, στάθηκαν οι Οργανισμοί Λιμένων, ο ΟΛΠ, το Ναυτικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και δεκάδες άλλοι φορείς. Δυστυχώς όμως, πρόκειται για τον ορισμό της άδικης φορολόγησης!

Επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη και η φορολογία να “κλειδώσει” στο ποσοστό του 5% με αναφορά στις γενικές διατάξεις που ισχύουν σήμερα και για το λόγο αυτό καταθέσαμε τις εμπεριστατωμένες προτάσεις μας, μέσω τροπολογιών στο Νομοσχέδιο. Προτάσεις οι οποίες δεν συνάντησαν ουδέποτε εισακούστηκαν, και μάλιστα χωρίς επιχειρηματολογία.

Η Ένωση, τα μέλη της, ο κλάδος σύσσωμος με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και κάτω από αντίξοες συνθήκες τα τελευταία χρόνια έχουν ανταποκριθεί στο μέγιστο βαθμό για την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα, στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στις ασφαλείς μεταφορές επισκεπτών και προϊόντων, παράμετροι που συμβάλλουν στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, σε ένα προνομιακό για την ίδια, πεδίο. Αυτό της ασφαλούς ναυσιπλοΐας και το οποίο αξίζει η παγκοσμίως κορυφαία ναυτιλία που διαθέτει η χώρα.

‘Ηρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Εμείς τις έχουμε αναλάβει εδώ και χρόνια. Το ίδιο αναμένουμε και από την Πολιτεία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα