Ισχυρή ανοδική αντίδραση προκαλούν στις ευρωπαϊκές αγορές τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις χαλαρώνουν, αφήνοντας περιθώρια στη Federal Reserve να προχωρήσει με μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1,6%, με τον κλάδο του λιανεμπορίου να κερδίζει 3%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,35% στις 7.472 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 1,43% στις 14.510 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 1,33% στις 6.738 μονάδες.

Ευχάριστα νέα από τις ΗΠΑ

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ήταν καλύτερα του αναμενομένου, καθώς ο δείκτης αυξήθηκε κατά 7,1% τον Νοέμβριο, με τους αναλυτές να ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 7,3%. Βέβαια, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός για τoυς στόχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αλλά είναι σημαντικό καθώς πλέον οι αξιωματούχοι της Fed, οι οποίοι θα συνεδριάσουν σήμερα και αύριο για να καθορίσουν τα επιτόκια. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1% τον Νοέμβριο.Την ίδια ώρα, το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία αυξήθηκε στο 3,7% τους τρεις μήνες έως τον Οκτώβριο, από 3,6% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο. Παρά τη διαφαινόμενη υποχώρηση της αγοράς εργασίας, οι τακτικές αποδοχές αυξήθηκαν κατά 6,1% την περίοδο μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου, πάνω από τις προσδοκίες αλλά πολύ κάτω από τον πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε σε υψηλό 41 ετών, στο 11,1% τον Οκτώβριο.“Με την Τράπεζα της Αγγλίας να φοβάται ήδη ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν σφιχτές με λιγότερους ξένους εργαζόμενους και αυξημένη διστακτικότητα μεταξύ των ανθρώπων να αναλάβουν νέες θέσεις λόγω της αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας”, δήλωσε ο Marcus Brookes, επικεφαλής επενδύσεων στην Quilter Investors.“Με την απασχόληση να παραμένει χαμηλότερη από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία, το Ηνωμένο Βασίλειο υστερεί σημαντικά σε σχέση με τους ομολόγους του στις ανεπτυγμένες οικονομίες και μπορεί να έχει ανάγκη από μια πολιτική ώθηση για να διορθώσει το έλλειμμα της αγοράς εργασίας και να επαναφέρει περισσότερους οικονομικά μη ενεργούς στην εργασία”.Παράλληλα, ο γερμανικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 10% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, συρρικνωμένος κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Σε εναρμονισμένη βάση με την ΕΕ, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 11,3%, ενώ δεν υπήρξε μηνιαία μεταβολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης