Ομόφωνα να ασκήσει δίωξη το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατά του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που είχε αναλάβει την υπόθεση. Η απόφαση αυτή η οποία ψηφίσθηκε χθες Δευτέρα, έρχεται μετά από έρευνα της Επιτροπής που διήρκησε 17 μήνες.

Ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος βάσει του πορίσματος της Επιτροπής αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες: παρακώλυση επίσημης διαδικασίας στο Κογκρέσο, συνομωσία για εξαπάτηση κατά των ΗΠΑ, συνομωσία για ψευδείς δηλώσεις και για υποβοήθηση και υποκίνηση εξέγερσης.

ΗΠΑ: 11.000 κρατικά έγγραφα και φωτογραφίες, κάποια απόρρητα, βρέθηκαν τελικά στο εξοχικό του Τραμπ στη Φλόριντα

Όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή διά στόματος του προέδρου της, Μπένι Τόμσον, ο Ντόναλντ Τραμπ «έχασε τις εκλογές και το ήξερε. Όμως επέλεξε να προσπαθήσει να παραμείνει στα καθήκοντά του. Εντέλει απηύθυνε έκκληση στον όχλο και γνωρίζοντας ότι ήταν οπλισμένος και εξαγριωμένος υπέδειξε το Καπιτώλιο λέγοντας (στους υποστηρικτές του) να πολεμήσουν σαν τον διάβολο. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό».

Η αναφορά στο υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είναι δεσμευτική και δεν συνεπάγεται ότι θα ακολουθήσει άμεσα δίωξη του πρώην Αμερικανού προέδρου. Ωστόσο, η έκθεση της Επιτροπής, η οποία θα δημοσιοποιηθεί αύριο Τετάρτη, θα καταστεί πολύτιμη στην έρευνα που θα διεξάγει με τη σειρά του το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο τελευταίος λόγος ανήκει στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ, ο οποίος ενέχει και ρόλο γενικού εισαγγελέα. Μιλώντας στην αμερικανική δημόσια τηλεόραση (PBS) ο Τζαμίλ Τζαφέρ, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο George Mason της Βιρτζίνια, λέει ότι δεν είναι καθόλου βέβαιος για την παραπομπή του πρώην προέδρου σε ποινικό δικαστήριο. «Θα το δούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Υπάρχει σημαντικό αποδεικτικό υλικό, αλλά το ερώτημα είναι, εάν κατά την εκτίμηση του υπουργείου Δικαιοσύνης το υλικό αυτό θα επαρκούσε για μία καταδικαστική απόφαση…»

Από τη μεριά της η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, η Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσένεϊ, ήταν ακόμη πιο επικριτική για τον Τραμπ, λέγοντας ότι είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε επιτελική κυβερνητική θέση.«Κάθε πρόεδρος στην ιστορία μας υπερασπίστηκε την ομαλή μετάβαση της εξουσίας, εκτός από έναν. Στις 6 Ιανουαρίου 2021, ήταν η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε τα συνταγματικά του καθήκοντα, να παραδώσει την εξουσία στον επόμενο ειρηνικά».

«Το Καπιτώλιο δέχθηκε εισβολή», επισημαίνει. «Το εκλογικό σώμα ακινητοποιήθηκε, κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές. Όπως περιγράφουμε στην έκθεση, εκτός από απιστία, η συμπεριφορά αυτή συνιστά ηθική χρεοκοπία και σαφή παράβαση καθήκοντος. Κάποιος που επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά δεν μπορεί να υπηρετεί το έθνος σε θέσεις ευθύνης. Είναι ακατάλληλος για οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα».

Ο ίδιος ο Τραμπ από την άλλη, επανειλημμένως έχει επιτεθεί κατά της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι οι εργασίες της είναι πολιτικά υποκινούμενες.

Δείτε την περίληψη της έκθεσης εδώ.

Υποψηφιότητα για πρόεδρος

Στο μεταξύ η απόφαση έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσημα ότι θα είναι υποψήφιος για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2024.

«Είμαστε ένα έθνος σε παρακμή. Είμαστε ένα αποτυχημένο έθνος για εκατομμύρια Αμερικανούς», είπε ο Τραμπ σε ομιλία του στην ιδιωτική του λέσχη στη Φλόριντα και πρόσθεσε: «Θα διασφαλίσω ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν θα πάρει άλλα τέσσερα χρόνια».

Ο Τραμπ κατέθεσε έγγραφα στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή το βράδυ της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου 2022, στα οποία δήλωσε ότι είναι υποψήφιος για την προεδρία και ίδρυσε μια νέα επιτροπή εκστρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα κάνει μια «μεγάλη ανακοίνωση» την Τρίτη 15 Νοεμβρίου από το θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο, από όπου αναμένεται να ξεκινήσει και την προεδρική του εκστρατεία το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν

Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα