Η προώθηση της ευελιξίας στην εργασία μέσω αλλαγών, όπως η τετραήμερη εβδομάδα μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα και να αντιστρέψει την αυξανόμενη τάση προς την εξάντληση, σύμφωνα με μια ομάδα ειδικών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Η ιδέα της πιο μικρής εβδομάδας κερδίζει έδαφος από τότε που η πανδημία Covid-19 τάραξε τα ωράρια του προσωπικού και έδωσε σε πολλούς μια γεύση για το πώς διαφορετικοί τρόποι εργασίας θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Μια μελέτη που συντόνισε η μη κερδοσκοπική ομάδα υπεράσπισης 4 Day Week Global, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες εταιρείες, έδειξε μείωση του στρες και του άγχους και κέρδη στην αποτελεσματικότητα και τα έσοδα, δήλωσε ο Άνταμ Γκραντ, οργανωτικός ψυχολόγος στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Τετραήμερη εργασία: Τα καλά και τα… στραβά της

Οι άνθρωποι επίσης ασκούνταν περισσότερο και κοιμόντουσαν καλύτερα.

«Βρισκόμαστε σε μια κοινωνία εξουθένωσης», είπε στο πάνελ ο ολλανδός υπουργός Εργασίας Κάριεν βαν Γκένιπ. «Το είδαμε ήδη κατά τη διάρκεια της Covid, αλλά ξεκίνησε πριν. Μπορεί να γίνει μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της πάντα ανοιχτής κουλτούρας που έχουμε».

Μπορεί η τετραήμερη εργασία να ενισχύσει την παραγωγικότητα;

Η ευελιξία είναι μια απάντηση σε θέματα ψυχικής υγείας, είπε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την επέκταση μιας καριέρας για να μπορέσετε να εργάζεστε λιγότερο κατά τη διάρκεια ορισμένων ετών για να είστε σε θέση να φροντίζετε μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους γονείς πριν επιταχύνετε ξανά τον ρυθμό.

Μια τετραήμερη εβδομάδα για όλους μπορεί επίσης να βοηθήσει στο να γίνουν οι γυναίκες, που συχνά εργάζονται δύο ή τρεις ημέρες, πιο ανεξάρτητες οικονομικά και να οδηγήσει τους άνδρες να βοηθήσουν περισσότερο στην παροχή φροντίδας, πρόσθεσε.

Η προσφορά επιλογών στο προσωπικό, όπως μια τετραήμερη εβδομάδα «είναι επιτακτική ανάγκη», δήλωσε ο Sander van ‘t Noordende, διευθύνων σύμβουλος του παρόχου υπηρεσιών απασχόλησης Randstad NV.

«Γιατί; Επειδή το ταλέντο είναι σπάνιο και σχεδόν αρχίζεις να αντιμετωπίζεις το ταλέντο σου ως πελάτη σου», είπε. «Οι άνθρωποι έχουν επιλογές».
Υπογράμμισε επίσης, ότι το 50% των ανθρώπων λένε ότι είναι πρόθυμοι να παραιτηθούν εάν δεν είναι ευχαριστημένοι με τη δουλειά τους.

«Η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι ένα κρίσιμο πράγμα που αναζητούν οι άνθρωποι», τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι επιχειρήσεις πρέπει να το ενισχύσουν».
Δικαίωμα αποσύνδεσης

Αντιμέτωποι με προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας και υγειονομική περίθαλψη για έναν πληθυσμό που γερνάει, η μείωση της παραδοσιακής εβδομάδας εργασίας μπορεί να είναι επιτυχής μόνο εάν αυξηθεί η παραγωγικότητα, πρόσθεσε ο Gennip.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι όταν έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο, θα είσαι πιο παραγωγικός τις ώρες που εργάζεσαι», τόνισε. Αυτό απαιτεί επενδύσεις σε ανθρώπους και τεχνολογία, καθώς και αλλαγές στην κουλτούρα της απασχόλησης.

Ωστόσο, δεν θέλουν όλοι να δουλεύουν λιγότερο μέσα στην εβδομάδα, Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε η Γενική Γραμματέας της Παγκόσμιας Ένωσης UNI, Κρίστι Χόφμαν, υπογραμμίζοντας ότι μερικοί εργαζόμενοι θα προτιμούσαν να έχουν μια πενθήμερη εβδομάδα και να έχουν έξι εβδομάδες άδεια το χρόνο, για παράδειγμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive