Με σκληρά λόγια μίλησε ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, με αφορμή την πρόσφατη κατάρρευση της FTX και τη σύλληψη του Σαμ Μπάκμαν-Φριντ.

«Η FTX και ο Σαμ Μπάκμαν-Φριντ δεν αποτελούν την εξαίρεση: Είναι ο κανόνας», δήλωσε ο καθηγητής του New York University ο οποίος είναι γνωστός ως «Dr. Doom» για τις συχνά δυσοίωνες προβλέψεις του σχετικά με τις παγκόσμιες τάσεις, μιλώντας στο Yahoo Finance Live από το Νταβός.

FTX: Οι χάκερς της έχουν κλέψει 415 εκατ. δολάρια

«Μείνετε μακριά από τα crypto»

«Κυριολεκτικά το 99% των crypto είναι μια απάτη. Μια εγκληματική δραστηριότητα. Ένα πραγματικό σχέδιο “πυραμίδα”, μια φούσκα που θα χρεοκοπήσει», είπε.

«Πρέπει να μείνετε μακριά (από τα crypto), πρέπει να μείνετε οπωσδήποτε μακριά», ξεκαθάρισε ο Ρουμπινί. «Και οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους ανήκουν κυριολεκτικά στη φυλακή. Κυριολεκτικά, είναι όλοι απατεώνες», είπε σε σκληρή γλώσσα.

Ο Σαμ Μπάκμαν-Φριντ

Σοβαρές οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της FTX

Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις της κατάρρευσης της FTX είναι πολύ πιο σοβαρές από την «πυραμίδα» του Bernard Madoff. «Μόνο η FTX είχε 1 εκατομμύριο πελάτες στις ΗΠΑ. Υπάρχουν 40 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν επενδύσει σε crypto, κυρίως νέοι άνθρωποι ή άνθρωποι που έχουν χαμηλότερο εισόδημα, καθώς και μειονότητες, και κανένας από αυτούς – το 99% αυτών – δεν αγόρασε bitcoin στα 1.000 δολάρια ή ακόμη και στα 10.000 δολάρια. Οι περισσότεροι από αυτούς έπαθαν FOMO το 2021, όταν εκτινάχθηκε από τα 20.000 δολάρια στα 30.000 δολάρια, στα 50.000 δολάρια και στα 69.000 δολάρια, και το 99% από αυτούς αγόρασαν πολύ πάνω από την τρέχουσα αγοραία αξία. Έτσι έχασαν τις περιουσίες τους. Είναι ένας εφιάλτης», είπε.

Επεκτείνοντας το σκεπτικό του ευρύτερα στις τεχνολογίες blockchain, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορείτε ουσιαστικά να δημιουργήσετε εμπιστοσύνη μόνο με την τεχνολογία» χωρίς επαλήθευση από έναν αξιόπιστο θεσμό. «Το blockchain είναι μια μόδα, μια εντελώς άχρηστη τεχνολογία που σπαταλά πολλή ενέργεια», ξεκαθάρισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto