Μόνο το 8,5% των εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της G7 έχουν κάνει βήματα εξόδου από τη Ρωσία, ή έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους στη χώρα, παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα με την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το πανεπιστήμιο St. Gallen που εδρεύει στην Ελβετία, παρά τους περιορισμούς η πλειοψηφία των εταιρειών συνεχίζουν τις σχέσεις τους με αυτή την χώρα ως συνήθως.

Ορισμένες εταιρείες σταμάτησαν τις δραστηριότητες και τις παραδόσεις τους στη Ρωσία, ενώ άλλες τερμάτισαν τις επενδύσεις τους ή αποχώρησαν από τις συνεργασίες τους στη Ρωσία, ακόμη και στη Λευκορωσία.

Πώς το Κρεμλίνο κρατά σε «ομηρεία» τις δυτικές τράπεζες

Οι θυγατρικές

Σύμφωνα με την έκθεση έως τον Απρίλιο του 2022 υπήρχαν καταγεγραμμένες 2.405 θυγατρικές που ανήκουν σε 1.404 εταιρείες της ΕΕ και της G7, εκ των οποίων λιγότερες από το  9% έκλεισαν ή πουλήθηκαν.

«Οι επιβεβαιωμένες αποχωρήσεις από εταιρείες της ΕΕ και της G7 που είχαν παρουσία στη Ρωσία αντιπροσωπεύουν το 6,5% των συνολικών κερδών προ φόρων όλων των εταιρειών της ΕΕ και της G7 με ενεργές εμπορικές δραστηριότητες στη Ρωσία για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες στη βάση δεδομένων ORBIS, 8,6% των πάγιων στοιχείων ενεργητικού, 8,6% του συνόλου του ενεργητικού, 10,4% των λειτουργικών εσόδων και 15,3% του συνόλου των εργαζομένων», αναφέρεται στην έκθεση.

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι υπάρχουν περισσότερες έξοδοι από αμερικανικές ΗΠΑ από αυτές που εδρεύουν στην ΕΕ και την Ιαπωνία. Λιγότερο από το 18% των θυγατρικών των ΗΠΑ έχουν πράγματι αποχωρήσει ή πωληθεί.

«Από αυτές τις εταιρείες της ΕΕ και της G7 που παραμένουν στη Ρωσία, το 19,5% είναι γερμανικές, το 12,4% είναι αμερικανικής ιδιοκτησίας και το 7% είναι ιαπωνικές πολυεθνικές εταιρείες», προσθέτουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Σημαντικά brands

Άλλα στοιχεία που κυκλοφόρησαν προ ημερών από την Brand Finance έδειξαν ότι οι δυτικές εταιρείες κυριάρχησαν στη λίστα των κορυφαίων εμπορικών σημάτων στον κόσμο και διαπιστώθηκε ότι αρκετές παγκόσμιες μάρκες ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, κυρίως τον Μάρτιο.

Τα κορυφαία brands εξαιρουμένων ορισμένων κινεζικών εταιρειών, δεν δραστηριοποιούνται στη ρωσική αγορά λόγω του πολέμου της στην Ουκρανία από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Υπήρχαν 12 αμερικανικές μάρκες μεταξύ των 25 κορυφαίων εμπορικών σημάτων, ακολουθούμενα από την Κίνα με επτά, τη Γερμανία με τρεις, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο με μία.

Το κορυφαίο brand στον κόσμο, η Amazon, ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία στις 9 Μαρτίου 2022, ανακοινώνοντας ότι δεν θα δέχεται νέους πελάτες στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Η Apple, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη λίστα, έχει επίσης αναστείλει όλες τις επίσημες πωλήσεις στη Ρωσία από τις 2 Μαρτίου 2022 και απενεργοποίησε επιλεγμένες εφαρμογές και υπηρεσίες στη χώρα.

Η Google, ως η τρίτη πιο πολύτιμη επωνυμία, ανέστειλε ορισμένες υπηρεσίες στη χώρα τον Μάρτιο του 2022, όπως η αγορά διαφημίσεων και εφαρμογών. Στη συνέχεια, η αρχή επικοινωνίας της Ρωσίας μπλόκαρε τις υπηρεσίες ειδήσεων της Google στη χώρα, κατηγορώντας την υπηρεσία ότι διαδίδει ψευδείς πληροφορίες για τον πόλεμο.

Η τέταρτη πιο πολύτιμη μάρκα Microsoft ανέστειλε τις νέες πωλήσεις στη χώρα στις 4 Μαρτίου 2022, αλλά σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Yale, συνεχίζει να επιτρέπει την υπάρχουσα πρόσβαση στη χώρα.

Η πέμπτη μάρκα στη λίστα, η Walmart, δεν έχει ήδη δραστηριότητες στη Ρωσία από το 2022.  Είχε κάποια επενδυτικά σχέδια στο παρελθόν, αλλά έκλεισε το γραφείο της στη Μόσχα το 2010.

Από τη Samsung μέχρι τα Starbucks, τη Mercedes έως τη Disney και τη Shell, άλλες κορυφαίες μάρκες ανακοίνωσαν επίσης αναστολές.

Κινεζικές μάρκες

Οι κορυφαίες κινεζικές μάρκες, από τη λίστα της Brand Finance, σκέφτονται διαφορετικά όταν πρόκειται για τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την έρευνα του Yale, η κινεζική τράπεζα ICBC περιόρισε την πρόσβαση της Ρωσίας στις κεφαλαιαγορές.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok με έδρα την Κίνα ανέστειλε τις λειτουργίες της στη Ρωσία, ενώ το Wechat δεν εφαρμόζει κανέναν περιορισμό στη Ρωσία.

Η China Construction Bank και η Agricultural Bank of China επέτρεψαν στις ρωσικές εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμούς στην τράπεζα. Οι δραστηριότητες της State Grid Corporation of China και του Kweichow Moutai Group συνεχίζονται ως συνήθως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή