Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ανατολική Ασία αντιμετώπισαν ένα ισχυρό κύμα ψύχους την Τετάρτη, καθώς οι θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και οι ισχυρές χιονοπτώσεις προκάλεσαν ταξιδιωτικό χάος κατά τη διάρκεια των διακοπών της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, με τους ειδικούς του κλίματος να προειδοποιούν ότι τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν η «νέα κανονικότητα».

Η Νότια Κορέα εξέδωσε προειδοποιήσεις για ισχυρές χιονοπτώσεις αυτή την εβδομάδα, καθώς οι θερμοκρασίες στην πρωτεύουσα Σεούλ έπεσαν ακόμα και στους – 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε ο υδράργυρος και σε άλλες πόλεις.

Καιρός: Έρχεται μετεωρολογική «βόμβα» και φέρνει καταιγίδες και χιόνια

Στο δημοφιλές τουριστικό νησί Jeju, η ισχυρή κακοκαιρία οδήγησε στην ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων, ενώ τα επιβατηγά πλοία αναγκάστηκαν να παραμείνουν δεμένα στο λιμάνι λόγω των τεράστιων κυμάτων, σύμφωνα με το Κεντρικό Αρχηγείο Αντιμετώπισης Καταστροφών και Ασφάλειας.

«Οι ψυχροί άνεμοι από τον Βόρειο Πόλο έφτασαν απευθείας στη Νότια Κορέα», αφού ταξίδεψαν μέσω της Ρωσίας και της Κίνας, δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Κορέας Woo Jin-kyu.

Τα νέα σημάδια της κλιματικής αλλαγής

Ο Woo είπε ότι ενώ οι επιστήμονες είχαν μια μακροπρόθεσμη άποψη για την κλιματική αλλαγή, «μπορούμε να θεωρήσουμε αυτόν τον ακραίο καιρό – εξαιρετικά ζεστό καιρό το καλοκαίρι και εξαιρετικά κρύο το χειμώνα – ως ένα από τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής».

Στη Βόρεια Κορέα, οι αρχές προειδοποίησαν για ακραία καιρικά φαινόμενα καθώς το κύμα ψύχους σάρωσε την κορεατική χερσόνησο. Οι θερμοκρασίες σε περιοχές της Βόρειας Κορέας αναμένονταν να πέσουν κάτω από στους – 30 βαθμούς Κελσίου, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων στην Ιαπωνία

Στη γειτονική Ιαπωνία, εκατοντάδες πτήσεις εσωτερικού ακυρώθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη λόγω των έντονων χιονοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων που παρεμπόδισαν την ορατότητα. Οι μεγάλοι αερομεταφορείς Japan Airlines και All Nippon Airways ακύρωσαν συνολικά 229 πτήσεις.

Εν τω μεταξύ, τα τρένα υψηλής ταχύτητας ανέστειλαν τα δρομολόγιά τους μεταξύ των βόρειων σταθμών Φουκουσίμα και Σίντζο, όπως ανακοίνωσε η Japan Railway Group.

«Μπλε συναγερμός» στην Κίνα

Η μετεωρολογική αρχή της Κίνας έχει προβλέψει επίσης μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας σε πολλές περιοχές της χώρας και τη Δευτέρα εξέδωσε «μπλε συναγερμό» για κύμα ψύχους – το χαμηλότερο επίπεδο σε σύστημα προειδοποίησης τεσσάρων επιπέδων.

Η Mohe, η βορειότερη πόλη της Κίνας, είδε την Κυριακή το θερμόμετρο να δείχνει – 53 βαθμούς Κελσίου – η πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ- όπως ανέφεραν οι μετεωρολόγοι. Η ομίχλη πάγου – ένα καιρικό φαινόμενο που εμφανίζεται μόνο σε ακραίο κρύο όταν οι σταγόνες νερού στον αέρα παραμένουν σε υγρή μορφή – αναμένεται επίσης στην πόλη αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

«Νέα κανονικότητα» – Τι προβλέπουν οι επιστήμονες

Ο Yeh Sang-wook, καθηγητής κλίματος στο Πανεπιστήμιο Hanyang στη Σεούλ, απέδωσε το ακραίο κύμα ψύχους στην κορεατική χερσόνησο στους αρκτικούς ανέμους από τη Σιβηρία, προσθέτοντας ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες χιονιού στη Νότια Κορέα φέτος οφείλονται στο λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής από την υπερθέρμανση.

«Υπήρξε ένα ρεκόρ τήξης πέρυσι και φέτος», είπε. «Όταν λιώνουν οι πάγοι της θάλασσας, η θάλασσα ανοίγει, στέλνοντας περισσότερους υδρατμούς στον αέρα, οδηγώντας σε περισσότερο χιόνι στο βορρά».

Καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται, η περιοχή θα αντιμετωπίσει πιο έντονο κρύο στο μέλλον, πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει άλλη (εξήγηση)», είπε. «Η κλιματική αλλαγή πράγματι βαθαίνει και υπάρχει συναίνεση μεταξύ των παγκόσμιων επιστημόνων ότι αυτού του είδους το ψυχρό φαινόμενο θα επιδεινωθεί στο μέλλον».

Ο Kevin Trenberth, από το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας των ΗΠΑ (NCAR), συμφώνησε ότι «τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η νέα κανονικότητα», προσθέτοντας, πως «σίγουρα μπορούμε να περιμένουμε ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα είναι χειρότερες από ό,τι πριν».

Επεσήμανε επίσης τους κύκλους κλιματικών μοτίβων Ελ Νίνιο και Λα Νίνια στον Ειρηνικό Ωκεανό που επηρεάζουν τον καιρό σε όλο τον κόσμο.

Η La Nina, η οποία συνήθως έχει μια επίδραση ψύξης στις παγκόσμιες θερμοκρασίες, είναι ένας από τους λόγους για το τρέχον κύμα κακοκαιρίας στην Ασία είπε.

«Υπάρχει σίγουρα μια μεγάλη φυσική μεταβλητότητα που εμφανίζεται στον καιρό, αλλά… ακούμε συχνά για το φαινόμενο Ελ Νίνιο και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση Λα Νίνια. Και αυτό σίγουρα επηρεάζει τα είδη των προτύπων που τείνουν να εμφανίζονται», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green