Τα σχέδια επιβολής ρυθμιστικού πλαισίου στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων παρουσίασε επισήμως το Ηνωμένο Βασίλειο, με την κυβέρνηση της χώρας να επιδιώκει να περιορίσει κινήσεις υψηλού ρίσκου και αδιαφανείς συναλλαγές, μετά και την ηχηρή κατάρρευση της FTX στα τέλη του 2022.

FTX: Χρωστάει σε όλους τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Το πλαίσιο που προωθεί το Λονδίνο αποσκοπεί στην ευθυγράμμιση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα crypto με αυτό που ισχύει για τις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Ειδικά μετά το ζήτημα που προέκυψε το 2022, με την αύξηση των επικίνδυνων δανείων που χορηγούνται διαδοχικά μεταξύ διαφορετικών επιχειρήσεων κρυπτογράφησης, χωρίς να διερευνηθεί αν οι αντισυμβαλλόμενοι μπορούν να τηρήσουν τους όρους των δανείων, το Ηνωμένο Βασίλειο αποσκοπεί στο να παταχθούν τέτοιες δραστηριότητες καθιερώνοντας «το πρώτο παγκοσμίως ισχυρό καθεστώς που θα ενισχύει τους κανόνες γύρω από τον δανεισμό κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων, ενισχύοντας παράλληλα την προστασία των καταναλωτών και τη λειτουργική ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων».

«Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας να αναπτύξουμε την οικονομία και να επιτρέψουμε την τεχνολογική αλλαγή και την καινοτομία – και αυτό περιλαμβάνει την τεχνολογία των crypto», ανέφερε σε δήλωσή του ο Άντριου Γκρίφιθ, οικονομικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών. «Αλλά πρέπει επίσης να προστατεύσουμε τους καταναλωτές που αγκαλιάζουν αυτή τη νέα τεχνολογία – εξασφαλίζοντας ισχυρά, διαφανή και δίκαια πρότυπα».

«Καμπανάκι» λόγω FTX

Η κατάρρευση της FTX έχει οδηγήσει σε έναν αγώνα δρόμου τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως, προκειμένου να επιβάλουν κανόνες και περιορισμούς στην ανεξέλεγκτη σήμερα βιομηχανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν ήδη υποβάλει τις δικές τους προτάσεις για τη βελτίωση της προστασίας όσων επενδύουν στα crypto.

Η κατάρρευση της FTX, η οποία φέρεται να χρησιμοποίησε χρήματα πελατών για επικίνδυνα δάνεια και συναλλαγές, οδήγησε σε αλυσιδωτές χρεοκοπίες εταιρειών δανεισμού ψηφιακών περιουσιακών, συμπεριλαμβανομένης της BlockFi και της Genesis Trading της Digital Currency Group.

Οι προτάσεις που παρουσίασε την Τρίτη το Ηνωμένο Βασίλειο θα οδηγήσουν επίσης στην επιβολή αυστηρότερων απαιτήσεων διαφάνειας στα ανταλλακτήρια, ώστε να διασφαλιστεί ότι δημοσιεύουν σχετικά έγγραφα γνωστοποίησης και να καθορίσουν σαφείς απαιτήσεις εισδοχής για τη διαπραγμάτευση ψηφιακών tokens.

Ένα άλλο μέτρο θα οδηγήσει σε χαλάρωση των αυστηρών κανόνων για τις διαφημίσεις crypto, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις με εγγραφή στην Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς να εκδίδουν τις δικές τους διαφημίσεις.

Κρίση

Η κίνηση επιβολής ρυθμιστικού πλαισίου έρχεται καθώς επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου βλέπουν τη βιομηχανία να βυθίζεται σε μια βαθιά ύφεση. Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων υποχωρούν, ενώ οι εταιρείες προχωρούν σε πολυάριθμες απολύσεις.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η επιβολή ρυθμιστικού πλαισίου από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς ενδέχεται να απαιτηθούν ακόμη και χρόνια ώσπου τα μέτρα να εγκριθούν από το κοινοβούλιο. Παρ’ όλα αυτά, ειδικοί εκτιμούν ότι ακόμα και η πρόθεση επιβολής ρυθμιστικού πλαισίου θα στείλει «σήμα» στη βιομηχανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να καταστεί ηγέτης στην τεχνολογία crypto και blockchain σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως τις φιλοδοξίες του Λονδίνου έχει δυσχεράνει η πολύμηνη κυβερνητική αναταραχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto