Εβδομάδες απέχει το ΔΝΤ από την οριστικοποίηση του ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης της Ουκρανίας, δήλωσε στο CNBC η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Οι δηλώσεις έρχονται λίγες ώρες αφότου το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις ουκρανικές αρχές, ανοίγοντας το δρόμο για συνομιλίες σχετικά με ένα πλήρες πρόγραμμα δανεισμού που θα στηρίξει την οικονομία του Κιέβου και θα προωθήσει την προσπάθειά του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο υπόκειται πλέον στην έγκριση της διοίκησης του ΔΝΤ.
«Σκέψου το αδιανόητο»: Οι προειδοποιήσεις της Γκεοργκίεβα για το 2023
«Ο χρόνος δεν είναι φίλος της Ουκρανίας σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες πολέμου», είπε χαρακτηριστικά η Γκεοργκίεβα και πρόσθεσε ότι «μιλάμε για μερικές εβδομάδες, όχι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.»
Η επικεφαλής του ΔΝΤ εξήγησε ότι η χώρα πληροί τις απαιτήσεις της σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική, τη διακυβέρνηση, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα. «Έχουμε μια χώρα όπου οι θεσμοί λειτουργούν. Όπου πληρώνονται οι συντάξεις. Όπου υπάρχουν κοινωνικές υπηρεσίες. Όπου η κυβέρνηση ενδιαφέρεται έντονα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και όταν οι βόμβες πέφτουν», σημείωσε.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ η χώρα θα μπορούσε να χρειαστεί οικονομική στήριξη που θα ξεπεράσει τα 40 δισ. δολάρια φέτος, ακόμη και όταν η οικονομία της Ουκρανίας προβλέπεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη μετά από συρρίκνωση κατά 30% το 2022.
«Η Ουκρανία χρειάζεται το ΔΝΤ σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή», τόνισε η Γκεοργκίεβα. «Γιατί; Επειδή οι οικονομικές ανάγκες είναι σημαντικές: Τις τοποθετούμε κάπου μεταξύ 40-48 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρέχον έτος».
«Και δεύτερον, επειδή η χώρα χρειάζεται όντως την πολιτική στήριξη που παρέχει το ΔΝΤ. Η λειτουργία μιας οικονομίας που είναι σε πόλεμο δεν είναι ασήμαντη υπόθεση», πρόσθεσε.
Επιτάχυνση της ένταξης της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια
Εκτός από τη στήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας εν μέσω της σύγκρουσης, η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν επίσης στην «επιτάχυνση» των προσπαθειών της Ουκρανίας να ενταχθεί τελικά στην ΕΕ.
«Θέτουμε την επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προτεραιότητα στο έργο μας», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «Ανήκουν εκεί και το Ταμείο, φυσικά, μπορεί να τους βοηθήσει να βαζίσουν με πιο γοργά βήματα αυτόν τον δρόμο»
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία