
Οι επιχειρήσεις έρευνας για τα συντρίμμια του κινεζικού μπαλονιού που καταρρίφθηκε ανοιχτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.
«Τα τελευταία συντρίμμια (που συλλέχθηκαν) μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο ερευνών του FBI στη Βιρτζίνια, για να εξεταστούν από την αντικατασκοπεία», διευκρινίζει το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.
Η στιγμή που οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι
Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε στις 4 Φεβρουαρίου ανοιχτά της ακτής της Νότιας Καρολίνας το κινεζικό αυτό αερόστατο που θεωρείται από το Πεντάγωνο ότι ήταν κατασκοπευτικό με στόχο τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών.
Το Πεκίνο υποστήριξε από την πλευρά του ότι επρόκειτο για μη στρατιωτικό αερόστατο που είχε ως κύριο σκοπό του τη συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων και είχε ακούσια παρεκκλίνει από την πορεία του και έτσι βρέθηκε να πετάει πάνω από το αμερικανικό έδαφος.
The U.S. said recovery efforts to collect sensors and other debris from a suspected Chinese spy balloon were successfully concluded. National Security Council spokesperson John Kirby said investigators are now analyzing its ‘guts’ https://t.co/YUXj38WFKM pic.twitter.com/aIZUu7USJj
— Reuters (@Reuters) February 18, 2023
Η υπόθεση του μπαλονιού οδήγησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν να αναβάλει σπάνια προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα.
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης το τέλος των ερευνών όσον αφορά δύο αντικείμενα που καταρρίφθηκαν, το ένα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Αλάσκας, στις 10 Φεβρουαρίου, και το άλλο πάνω από την λίμνη Χιούρον, στα σύνορα με τον Καναδά, δύο ημέρες αργότερα.
Οι έρευνες αυτές, οι οποίες διεξήχθησαν σε συνεργασία με τις καναδικές αρχές και έγιναν με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας, ήταν άκαρπες, διευκρινίζει το Πεντάγωνο στην ανακοίνωσή του.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι τίποτε δεν επιτρέπει σε αυτό το στάδιο να εννοηθεί ότι αυτά τα δύο αντικείμενα «συνδέονταν με το κινεζικό πρόγραμμα κατασκοπευτικών μπαλονιών».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα