Στο παραπέντε… δεν κατάφερε ο ελληνικός τουρισμός να ξεπεράσει τα έσοδα 18 δισ. ευρώ το 2022, άρα και το ρεκόρ του 2019. Αν και το 2022 κλείνει θετικά για την τουριστική αγορά, η οποία βγαίνει κερδισμένη κατά περίπου 7 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, οι εισπράξεις δεν έπιασαν τις προσδοκίες για έσοδα άνω των 19 δισ. ευρώ.

Ικανοποίηση Κικίλια για τα τουριστικά έσοδα το δ΄ τρίμηνο του 2022

Ένα σχετικό καμπανάκι είχε χτυπήσει ο διεθνής οίκος Moody’s, ο οποίος σε ανάλυσή του τον Νοέμβριο είχε επισημάνει πως η ακρίβεια σε όλη την Ευρώπη θα μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες, γεγονός το οποίο θα πλήξει τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό. Οι επιπτώσεις ωστόσο θα έχουν μέτριες επιπτώσεις για όσες χώρες συνδέονται με τον τουρισμό και σύμφωνα με τον οίκο, η εξάρτηση του τουρισμού φτάνει για την Κροατία το 16% του ΑΕΠ, την Ελλάδα στο 15% του ΑΕΠ και την Πορτογαλία στο 11% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στον τουρισμό φαίνεται ότι δεν επιτεύχθηκε τελικά ο στόχος να ξεπεραστεί το ρεκόρ του 2019. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 89,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 67,9% σε σχέση με το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 88,8% και το 97% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σημείωσε αύξηση κατά 385,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 2,7 δισ. ευρώ.

Το 2022, οι εισπράξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο αυξηθηκαν σε 17,6 δισ. ευρώ, το 2021 ήταν στα 10,5 δισ. ευρώ. Το 2020 στα 4,318 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 εισπράχθηκαν 18,178 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι μήνες Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος κατέγραψαν έσοδα για την ελληνική οικονομία ύψους 2,071 δισ. ευρώ.

Για εφέτος, το υπουργείο Τουρισμού εκτιμά ότι η Ελλαδα θα καταγράψει 20% αύξηση στην τουριστική κίνηση καθώς και επιμήκυνση της σεζόν. Η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού δηλώνει αισιόδοξη για δύο λόγους: «Οι προκρατήσεις είναι ήδη 20% πάνω ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας καταγράφηκε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά +3,1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019» όπως τονίζει, σε δήλωσή του, ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, προσθέτωντας ότι «επιβεβαιώνεται με αυτόν τον τρόπο η στρατηγική μας για τουρισμό 365 μέρες το χρόνο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Τι είναι το «Gig-Tripping» που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές τάσεις
Τουρισμός |

Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών
Τουρισμός |

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ προ των πυλών, οι ηγέτες του κλάδου της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συναποφασίσουν για τις πολιτικές προτεραιότητες