Σε μια πρωτοποριακή λύση για τη μείωση των εξόδων προχωρά η Google, η οποία ζητεί από τους υπαλλήλους του Cloud να μοιράζονται τα γραφεία τους επικαλούμενη την «προβληματική αγορά ακινήτων».

Σύμφωνα με το CNBC, το νέο μοντέλο Desk Sharing ή αλλιώς κοινής χρήσης γραφείου θα ισχύει στις πέντε μεγαλύτερες τοποθεσίες του Google Cloud στις ΗΠΑ (Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Σιάτλ και Καλιφόρνια) και -σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο- συμβαίνει έτσι ώστε η εταιρεία «να μπορεί να συνεχίσει να επενδύει στην ανάπτυξη του Cloud».  Ως αποτέλεσμα, ορισμένα κτίρια θα εκκενωθούν.

Παγκόσμια τάση οι ευέλικτοι χώροι εργασίας – Ποιες εταιρείες επιλέγουν co-working

«Οι περισσότεροι υπάλληλοι της Google θα μοιράζονται πλέον ένα γραφείο με έναν άλλο υπάλληλο της Google», ανέφερε το εσωτερικό έγγραφο, σημειώνοντας ότι αναμένουν από τους υπαλλήλους να προσέρχονται στην εργασία σε διαφορετικές ημέρες, ώστε να μην βρίσκονται στο ίδιο γραφείο την ίδια στιγμή. «Μέσω της διαδικασίας, θα συμφωνήσουν σε μια βασική ρύθμιση και θα θεσπίσουν κανόνες με τον συνεργάτη και τις ομάδες τους για να εξασφαλίσουν μια θετική εμπειρία στο νέο κοινό περιβάλλον».

Όπως τονίζεται, οι υπάλληλοι μπορεί να έρθουν άλλες ημέρες, αλλά εάν το κάνουν σε μια ημέρα που δεν έχει οριστεί, θα χρησιμοποιήσουν τον λεγόμενο «χώρο υπερχείλισης».

Εκτός από τα πιο αργά μοτίβα επιστροφής στο γραφείο μετά την πανδημία, η εταιρεία – κολοσσός έχει επιβραδύνει τις προσλήψεις και έχει απολύσει 11.000 υπαλλήλους τον Ιανουάριο.

Τα Memes δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους, χλευάζοντας την αλλαγή. «Δεν χρειάζεται κάθε μέτρο μείωσης του κόστους να πλασάρεται ως κάτι καλό για τους εργαζόμενους», έγραψε ένας χρήστης. «Ένα απλό “κόβουμε χώρους γραφείων για να μειώσουμε το κόστος” θα έκανε την ηγεσία να ακούγεται πιο πιστευτή».

Ένας εκπρόσωπος της Google εξήγησε: «Από την επιστροφή μας στο γραφείο, πραγματοποιήσαμε έρευνες με υπαλλήλους του Cloud για να εξερευνήσουμε διαφορετικά υβριδικά μοντέλα εργασίας και να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση της καλύτερης εμπειρίας. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι οι υπάλληλοι της Google στο Cloud εκτιμούν την εγγυημένη προσωπική συνεργασία όταν βρίσκονται στο γραφείο, καθώς και την επιλογή να εργάζονται από το σπίτι μερικές ημέρες κάθε εβδομάδα. Με αυτό το feedback, αναπτύξαμε το νέο μοντέλο επιστροφής, το οποίο μας επιτρέπει επίσης να χρησιμοποιούμε τους χώρους πιο αποτελεσματικά».

Η κίνηση έρχεται καθώς η Google μειώνει το αποτύπωμά της σε ακίνητα εν μέσω ευρύτερης μείωσης του κόστους. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη προσδιορίσει τις περιοχές ή τα κτίρια που σχεδιάζει να «εκκενώσει».

Το τέταρτο τρίμηνο του έτους, το Google Cloud απέφερε έσοδα 7,32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 32% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, πολύ ταχύτερα από τον συνολικό ρυθμό ανάπτυξης της εταιρείας (κάτω του 10%). Αλλά αυτό το ποσό εσόδων ήταν μικρότερο από ό,τι αναμενόταν και η μονάδα Cloud εξακολουθεί να χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε τρίμηνο — 480 εκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, αν και ήταν σχεδόν το ήμισυ της ζημίας σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Ο «χάρτης» του Desk Sharing

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ομάδες 200 έως 300 υπαλλήλων «και συνεργατών» θα οργανωθούν σε «γειτονιές». Κάθε γειτονιά θα έχει έναν αντιπρόεδρο ή διευθυντή που θα είναι υπεύθυνος για την κατανομή του χώρου.

Οι εργαζόμενοι γενικά θα εναλλάσσουν τις ημέρες που βρίσκονται στο γραφείο, είτε Δευτέρα και Τετάρτη, είτε Τρίτη και Πέμπτη. «Οι ηγέτες της γειτονιάς ενθαρρύνονται να θέτουν κανόνες με τις ομάδες τους γύρω από τα γραφεία κοινής χρήσης, διασφαλίζοντας ότι τα ζευγάρια υπαλλήλων θα συζητούν για το πώς θα διακοσμήσουν ή δεν θα διακοσμήσουν τον χώρο, τα προσωπικά αντικείμενα και τις προσδοκίες για τακτοποίηση του γραφείου».

Όσον αφορά τον Covid-19, τα γραφεία θα απολυμαίνονται καθημερινά και οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν ειδοποίηση εάν κάποιος στην περιοχή τους βρεθεί θετικός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Διεθνή |

Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.