Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία, ενισχύουν τα στοιχήματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της, ασκώντας έντονες πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Οι αποδόσεις του γερμανικού ομολόγου 2ετούς διάρκειας (το οποίο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις αλλαγές στη νομισματική πολιτική) αυξήθηκαν έως και 15 μονάδες βάσης την Παρασκευή, φτάνοντας πάνω από το 3,06% για πρώτη φορά από το 2008.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ανήλθε στο 2,543%.

Μεγάλη αύξηση των επιτοκίων μετά τον Μάρτιο πιθανολογεί η Bundesbank

Οι ελληνικές αποδόσεις

Σημαντική είναι η επιβάρυνση και στο ελληνικό κόστος δανεισμού, με το ελληνικό 10ετές ομολόγο να ξεπερνά σε απόδοση το 4,5% και το spread να διαμορφώνεται πάνω από τις 190 μονάδες.

Στη δευτερογενή αγορά, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 137 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 64 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Οι χρηματαγορές πλέον βλέπουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα φτάσει στο 3,85% σε σύγκριση με περίπου 3,5% που προέβλεπαν στην αρχή του έτους.

Η κίνηση αυτή αποτελεί είναι μέρος μιας ευρύτερης αναθεώρησης στις παγκόσμιες αγορές επιτοκίων, που τροφοδοτείται από την ανησυχία ότι μια σειρά από ανθεκτικά οικονομικά δεδομένα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,6% σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου την Παρασκευή. Οι προσωπικές δαπάνες, μετά την προσαρμογή για τις μεταβολές των τιμών, σημείωσαν άλμα 1,1%.

Το πιο πτωτικό κλίμα εξαπλώθηκε και στις βρετανικές αγορές επιτοκίων, με τις αποδόσεις του του διετούς τίτλου να εκτινάσσονται έως και 15 μονάδες βάσης στο 4,03%, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η πρόβλεψη περαιτέρω σύσφιγξης της κεντρικής τράπεζας ισοπέδωσε τις καμπύλες αποδόσεων, με το τμήμα 2 έως 10 ετών της γερμανικής καμπύλης να αντιστρέφεται στις 50 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 1992. Η αντιστροφή έρχεται καθώς οι traders στοιχηματίζουν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί τελικά αρκετά ώστε να επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες για μείωση των επιτοκίων τα επόμενα χρόνια.

Τα κρατικά ομόλογα στη ζώνη του ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης επιβαρυνθεί από τα περιφερειακά οικονομικά δεδομένα και την επιθετική ρητορική που υιοθετούν αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης