Ένας στενός συνεργάτης του Ρομάν Αμπράμοβιτς έλαβε άδεια από το Υπουργείο Οικονομικών να πουλήσει την έπαυλή του στο Surrey για 16 εκατομμύρια λίρες, ένα μήνα αφότου η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας πάγωσε όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Chelsea Eugene Tenenbaum, ήταν στη λίστα με τα πρόσωπα που υπέστησαν κυρώσεις από την βρετανική κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2022.

Πολυτελείς κατοικίες: Στο «σφυρί» τo αρχοντικό της «γκρίζας χήνας» στο Γκρίνουιτς [εικόνες]

Εξαιρέθηκε εν μέσω κυρώσεων

Όπως αποκαλύπτει ο Guardian, η κυβέρνηση συμφώνησε να επιτρέψει στον πρώην διευθυντή της ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea, Eugene Tenenbaum να πουλήσει το Park Hill, στο κτήμα St George’s Hill του Weybridge, με άδεια που εκδόθηκε από αξιωματούχους κυρώσεων στις 12 Μαΐου 2022. Ο Tenenbaum προστέθηκε στη λίστα κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στις 14 Απριλίου πέρυσι.

Η πώληση, στον διευθύνοντα σύμβουλο ενός ομίλου ξενοδοχείων στη Σιγκαπούρη, ολοκληρώθηκε στις 17 Μαΐου 2022, σύμφωνα με τα αρχεία του Κτηματολογίου.

Το Park Hill, μια έπαυλη οκτώ υπνοδωματίων σε έκταση 1 εκταρίου (2,6 στρέμματα), ανήκε από κοινού στον Tenenbaum και την πρώην σύζυγό του, Βρετανίδα υπήκοο και η οποία δεν υπόκειται σε κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι δικηγόροι του Tenenbaum είπαν στον Guardian ότι η πώληση του ακινήτου ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το νόμο και με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Είπαν ότι «τα έσοδα από την πώληση πάγωσαν μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής σύμφωνα με το καθεστώς κυρώσεων».

Ο ρόλος του Τένενμπαουμ

Η συναλλαγή εγείρει ερωτήματα σχετικά με την προσέγγιση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την επιβολή κυρώσεων. Η Λιζ Τρας, η οποία ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών, είπε πέρυσι ότι οι οικονομικοί περιορισμοί του Ηνωμένου Βασιλείου θα «σφίξουν την καστάνια στην πολεμική μηχανή του Πούτιν και θα στόχευαν τον κύκλο των ανθρώπων που βρίσκονται πιο κοντά στο Κρεμλίνο». Οι σύμμαχοι στις ΗΠΑ και την ΕΕ έχουν επίσης επιβάλει παρόμοιες κυρώσεις.

Ο Tenenbaum ήταν το δεξί χέρι του Αμπράμοβιτς καθώς ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης έχτισε την αυτοκρατορία του, υπηρετώντας ως επικεφαλής των εταιρικών οικονομικών στην εταιρεία πετρελαίου του Sibneft, διευθυντής της Τσέλσι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στον όμιλο εξόρυξης Evraz. Ο Tenenbaum, ένας Καναδός πολίτης που γεννήθηκε το 1964 στην Ουκρανία, όταν ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, τον βοήθησε να κυκλοφορήσει την εταιρεία στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου οι μετοχές της διαπραγματεύονταν μέχρι λίγο μετά την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία.

Δάνειο μέσω offshore

Μια δανειακή σύμβαση της 29ης Ιουνίου 2007, την οποία είδε ο Guardian, τους ονομάζει και τους δύο ως δανειολήπτες 12 εκατομμυρίων λιρών από την Ovington Worldwide Ltd, μια εταιρεία που έχει συσταθεί στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους (BVI), προκειμένου να «αγοράσουν και να κάνουν οποιεσδήποτε προσθήκες» στο Park Hill. Τα έγγραφα της εταιρείας φαίνεται να δείχνουν ότι ο Αμπράμοβιτς ήταν ο δικαιούχος ενός καταπιστεύματος που έλεγχε την Ovington . Τον Σεπτέμβριο του 2020 η Ovington μεταβίβασε το δάνειο στη Sonora Capital Investments Ltd, μια άλλη εταιρεία BVI, η οποία ανήκε επίσης σε ένα καταπίστευμα του οποίου ήταν δικαιούχος ο Abramovich.

Ένα έγγραφο από τον Σεπτέμβριο του 2020, το οποίο κατονομάζει το ζευγάρι, υποδηλώνει ότι το έντοκο δάνειο ήταν ακόμη σε εκκρεμότητα και ότι το ποσό που δανείστηκε είχε αυξηθεί σε 17 εκατομμύρια λίρες

Η θέση του Tenenbaum

Οι δικηγόροι του ανέφεραν ότι το ζευγάρι έχει χωρίσει. Επιβεβαίωσαν ότι η άδεια για τη συναλλαγή χορηγήθηκε από το Γραφείο Εφαρμογής Κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών (OFSI).

«Tα έσοδα από την πώλησή του δεσμεύτηκαν μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής σύμφωνα με το καθεστώς κυρώσεων και τους όρους της άδειας OFSI. Παραμένουν παγωμένα μέχρι σήμερα. Έχουμε οδηγίες ότι τα έσοδα από την πώληση του ακινήτου δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ προς όφελος του Roman Abramovich», ανέφεραν.

«Γίνεται κατανοητό ότι η πρώην σύζυγος του Tenenbaum δεν χρωστάει χρήματα σε κανένα άτομο που έχει υποστεί κυρώσεις ή σε οποιαδήποτε εταιρεία που συνδέεται με αυτά, ότι δεν έχει στείλει και δεν πρόκειται να στείλει χρήματα σε κανένα άτομο που έχει επιβληθεί κυρώσεις και ότι έχει συμμορφωθεί πλήρως με το καθεστώς κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου», συμπλήρωσαν.

Η έπαυλη

Η πολυτελής κατοικία διαθέτει ειδικά καταλύματα για το προσωπικό, αίθουσα παιχνιδιών και συγκρότημα εσωτερικής πισίνας με ατμόλουτρο, γυμναστήριο και αποδυτήρια. Βρίσκεται στο κλειστό κτήμα του St George’s Hill, μια δημοφιλής επιλογή για πλούσιους Ρώσους που θέλουν να στήσουν σπίτι κοντά στο Λονδίνο, όπου η περίμετρος φυλάσσεται από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε στον Αμπράμοβιτς  κυρώσεις στις 10 Μαρτίου 2022, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής, προσθέτοντας τον Tenenbaum στη λίστα έναν μήνα αργότερα. Σε ένα δελτίο τύπου, η κυβέρνηση περιέγραψε τον Τενενμπάουμ ως «κλειδί ολιγάρχη», επικαλούμενη τους δεσμούς του με τον Αμπράμοβιτς και είπε ότι το πάγωμα της περιουσίας και των χρημάτων του θα «αποτρέψει τον επαναπατρισμό αυτών των περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία και τη χρήση τους για τη χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής του Πούτιν».

Ο Tenenbaum και η τότε σύζυγός του είχαν στην κατοχή τους το Park Hill , σύμφωνα με τα αρχεία του Κτηματολογίου, το οποίο αγόρασαν στις 17 Ιουλίου 2007 για 10,5 εκατομμύρια λίρες.

Ο νέος αγοραστής

Η έπαυλη πουλήθηκε το 2022 στον Anand Nadathur, γιο του συνιδρυτή της Infosys, Nadathur Raghavan και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ξενοδοχείων Next Story Group, και της συζύγου του.

Ένας δικηγόρος του Anand είπε ότι τα συμβόλαια για την πώληση του ακινήτου ανταλλάχθηκαν στις 6 Απριλίου 2022, πριν ο Tenenbaum προστεθεί στον κατάλογο κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Μετά την επιβολή των κυρώσεων και τη χορήγηση της άδειας, η νομική τους συμβουλή ήταν ότι ήταν υποχρεωμένοι να συνεχίσουν την αγορά και ενήργησαν απόλυτα σωστά, ανέφερε ο δικηγόρος.

Σοβαρά ερωτηματικά

Μεγάλες συναλλαγές οποιουδήποτε είδους με άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις είναι παράνομες, εκτός εάν τα μέρη έχουν λάβει τη συγκατάθεση του OFSI. Η άδεια για μικρότερες συναλλαγές για να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες μπορεί επίσης να επιτρέπεται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο Ben Cowdock, επικεφαλής των ερευνών στη Transparency International UK, μια ομάδα εκστρατειών κατά της διαφθοράς, είπε: «Σε μια εποχή που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κρατούσε δημοσίως μια πιο σταθερή στάση απέναντι στους συμμάχους του Κρεμλίνου και τα περιουσιακά τους στοιχεία εδώ, φαίνεται ότι δόθηκε αθόρυβα άδεια σε εναν ολιγάρχη να πουλήσει την έπαυλή του. Αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το γιατί επιτράπηκε αυτή η πώληση, πώς διανεμήθηκαν τα έσοδα και η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης».

«Για να αποφευχθεί η αντίληψη ότι η Βρετανία χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμάόσον αφορά την επιβολή κυρώσεων, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη σχετικά με το πώς δίνονται οι άδειες και πού καταλήγουν τα κεφάλαια από αυτές τις πωλήσεις», ανέφερε.

Ανάλογες εξαιρέσεις

Η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν επικρίσεις για τη χορήγηση αδειών και σε άλλους ολιγάρχες. Επέτρεψε στον Ρώσο μισθοφόρο πολέμαρχο Yevgeny Prigozhin άδεια να ασκήσει νομική δίωξη εναντίον ενός δημοσιογράφου και επέτρεψε στον ολιγάρχη Petr Aven να ξοδεύει 60.000 λίρες το μήνα, επίπεδο που συνάδει με έναν πολυτελή τρόπο ζωής.

Ο OFSI χορήγησε επίσης, άδεια στον Αμπράμοβιτς, για την πώληση της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, αποφεύγοντας τις επιπτώσεις στον σύλλογο, τους υπαλλήλους του και την «ευρύτερη ποδοσφαιρική κοινότητα». Τα έσοδα των 4,25 δισ. λιρών κρατήθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό του Ηνωμένου Βασιλείου και δεσμεύτηκαν.

Φωτογραφίες, Πηγή: The Guardian

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive