Απόφαση για την επίλυση διαφοράς μεταξύ της εταιρείας Jack Daniel’s και μιας εταιρείας αξεσουάρ σκύλων αναμένεται να λάβει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η διαφωνία αφορά το σήμα κατατεθέν της εταιρείας ουίσκι, σύμφωνα με το Reuters.

Η σύγκρουση αφορά τα δικαιώματα του εμπορικού σήματος της επωνυμίας ουίσκι έναντι των νομικών προστασιών για τη δημιουργική έκφραση – σε αυτήν την περίπτωση μια αποστολή από την VIP Products LLC με έδρα το Phoenix.

Apple: Δικαστική διαμάχη στη Βρετανία για τα κινητά iPhone

Η Jack Daniel’s Properties Inc, που ανήκει στη Louisville, ασκεί έφεση κατά της απόφασης κατώτερου δικαστηρίου περί του ότι το γεμάτο λογοπαίγνια “Bad Spaniels” χαρακτηρίζεται ως «εκφραστικό έργο» που προστατεύεται από την πρώτη τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Το ζήτημα είναι αν η VIP Products θα πρέπει να προστατεύεται από την ευθύνη για υποτιθέμενες βλάβες που προκαλεί το…παιχνίδι της στην Jack Daniel’s, παραπλανώντας πιθανώς τους πελάτες, συσχετίζοντας το προϊόν με τον παραγωγό ουίσκι ή αμαυρώνοντας το διάσημο εμπορικό σήμα της εταιρείας.

Οι βιομηχανικοί όμιλοι που υποστηρίζουν τη μάρκα ουίσκι με έδρα το Lynchburg του Τενεσί, που ιδρύθηκε το 1866, είπαν ότι η διαμάχη έχει τεράστια διακυβεύματα για την ικανότητα των ΗΠΑ να προστατεύει τα εμπορικά σήματα και τη φήμη της.

«Αυτή η υπόθεση δεν είναι για γέλια», είπε η Courtney Armour, επικεφαλής νομική διευθίντρια του βιομηχανικού ομίλου Distilled Spirits Council.

«Ενώ η υπόθεση αφορά παιχνίδια για σκύλους, ακόμη και οι υποτιθέμενες «χιουμοριστικές» απομιμήσεις μπορεί να μπερδέψουν τους καταναλωτές ως προς το ποια μηνύματα και προϊόντα υποστηρίζουν γνωστές μάρκες αλκοολούχων ποτών».

Μια ομάδα 2.300 συγγραφέων είχε την αντίθετη άποψη, λέγοντας ότι μια νίκη για την Jack Daniel’s θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα «ανατριχιαστικά καταστροφικό  αποτέλεσμα» λόγω ανησυχιών ότι η δημιουργική έκφραση μπορεί να προκαλέσει δικαστικές διαμάχες.

«Εάν η απειλή της νομικής κύρωσης κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των συγγραφέων, οι λογοτεχνικοί χαρακτήρες τους δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν iPhone, να τρώνε στα McDonald’s ή να επισκέπτονται την Disneyland», έγραψε η ομάδα σε μια σύντομη συνοπτική παρουσίαση προς τους δικαστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει την έκκληση του Τζακ Ντάνιελ, ενώ η απόφαση αναμένεται μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Αντίστοιχη υπόθεση 10 χρόνια πριν

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση.

Πριν 10 χρόνια,  ο παγκόσμιος κολοσσός τα είχε βάλει με μια μικρή επιχείρηση παραγωγής και εμφιάλωσης , θεωρώντας ότι προσπαθεί να αντιγράψει το λογότυπό του, αλλά και τη συσκευασία του για να κερδίσει λίγη παραπάνω φήμη και αρκετά χρήματα.

Έτσι είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας από την Popcorn Sutton’s Tennessee White Whiskey να αλλάξει τακτική.

Στο σχετικό έγγραφο αναφερόταν ότι το σχήμα της συσκευασίας και η γραμματοσειρά στο μπουκάλι παρέπεμπε στο Jack Daniel’s και ήταν πολύ πιθανό να προκληθεί σύγχυση στο κοινό.

«Το καταναλωτικό κοινό ενδεχομένως να πιστέψει ότι πρόκειται για ένα νέο προϊόν από τη γραμμή παραγωγής του Jack Daniel’s» ανέφερε εκείνο έγγραφο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή