
Τη δίψα των αποταμιευτών για την εξασφάλιση ενός βέβαιου εισοδήματος μέσω της ρευστότητας που διατηρούν στις τράπεζες, καταδεικνύει η πορεία των καταθετικών υπολοίπων από τον περασμένο Δεκέμβριο έως και σήμερα.
Μέσα σε ένα τρίμηνο, έως και το τέλος του Φεβρουαρίου 2023, οι καθαρές εισροές σε λογαριασμούς προθεσμίας έχουν ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ, σε συνέχεια ενός σερί 39 πτωτικών μηνών στα υπόλοιπα της κατηγορίας.
Κόφτες στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων
Μόνο το Φεβρουάριο, για τον οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δημοσιεύσει στοιχεία, ενισχύθηκαν κατά 1,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφεται από το Φεβρουάριο του 2013.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι πριν από 10 χρόνια το μέσο επιτόκιο διαμορφωνόταν σε 4,5% έναντι 1,5% σήμερα.
Όπως λένε μάλιστα τραπεζικές πηγές, η άνοδος των μεγεθών θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν τα πιστωτικά ιδρύματα δεν διέθεταν τα νέου τύπου ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια με ετήσια διανομή μερίσματος, τα οποία την ίδια περίοδο απορρόφησαν περί τα 1 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, δεν είναι λίγοι οι καταθέτες που αναμένουν μία περαιτέρω ενίσχυση των αποδόσεων στα προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας.
Στο πλαίσιο αυτό, διαβλέπουν επιτάχυνση των ρυθμών μεγέθυνσης των υπολοίπων στις προθεσμιακές καταθέσεις τους επόμενους μήνες.
Στο τέλος του έτους εκτιμάται ότι το μερίδιό τους στους ιδιώτες θα φτάσει το 30% – 40% επί του συνόλου της καταθετικής βάσης από τη ζώνη του 20% σήμερα.
Τι θα γίνει με τα επιτόκια
Σε αυτό θα συμβάλει και η πιθανή νέα προς τα πάνω αναπροσαρμογή των αποδόσεων μέσα στη χρονιά.
Μετά την τελευταία αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στο τέλος Μαρτίου οι τράπεζες δεν προχώρησαν σε αλλαγές στα προϊόντα που προσφέρουν.
Κι αυτό διότι η αναταραχή που προκλήθηκε με τις χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ έχει ανατρέψει τις εκτιμήσεις αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η ΕΚΤ.
Το γεγονός αυτό είχε άμεση επίδραση στις διακυμάνσεις των δεικτών Euribor, βάση των οποίων τα πιστωτικά ιδρύματα εκπονούν την επιτοκιακή τους στρατηγική.
Στο βασικό σενάριο, οι παρεμβατικοί δείκτες της Ευρωτράπεζας θα αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης στις 4 Μάιου.
Η εξέλιξη αυτή, στο βαθμό που θα επηρεάσει την πορεία των διατραπεζικών επιτοκίων, είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις των αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις.
Το ύψος των αναπροσαρμογών ωστόσο αναμένεται να είναι περιορισμένο.
Διαθέσιμες λύσεις
Όσοι πάντως διατηρούν χρήματα σε άτοκους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν προϊόντα με δικαίωμα πρόωρης διακοπής πριν τη λήξη τους.
Με τον τρόπο αυτό δεν θα χάνουν τόκους εν αναμονή μίας ενδεχόμενης αύξησης των επιτοκίων στην εγχώρια αγορά και εφόσον παρουσιαστεί μία καλύτερη ευκαιρία, θα μπορούν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε ένα άλλο προϊόν με καλύτερους όρους.
Τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις της κατηγορίας μπορεί να είναι είτε σταθερά ή αυξανόμενα ανά περίοδο εκτοκισμού.
Στη δεύτερη περίπτωση, οι καταθέτες θα πρέπει να ελέγξουν την πορεία των επιτοκίων, καθώς σε περίπτωση που σπάσουν πρόωρα το προϊόν, το όφελός τους θα είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με την τελική απόδοση στη λήξη της κατάθεσης.
Εναλλακτικά μπορεί να επιλεγεί μία προθεσμιακή κατάθεση βραχυχρόνιας διάρκειας έως 3 μήνες και να ανανεωθεί μετά τη λήξη της, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η ΕΚΤ.
Με τα σημερινά δεδομένα, οι καλύτερες αποδόσεις για ποσά από 20.000 – 150.000 ευρώ διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:
- Στους 15 μήνες: 2%
- Στους 18 μήνες: 2,2%
- Στους 24 μήνες: 2,3%


Latest News

Υπερδιπλάσια EBITDA παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών για την Ελαστρον
Το μικτό κέρδος του Ομιλου Ελαστρον διαμορφώθηκε το 2024 σε 18,1 εκ. ευρώ έναντι 16,1 εκ. το 2023

Ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση της Eurobank για την Ελληνική Τράπεζα - Στο 97,994% η συνολική συμμετοχή
Άμεσα θα ασκήσει το squeeze out η Eurobank

INTERLIFE: Υψηλά κέρδη, αύξηση παραγωγής και πρόταση για μέρισμα 0,20 ευρώ/μετοχή
Τα Εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα της INTERLIFE το 2024 έφτασαν τα 100,35 εκατ.€ (+6,96%) έναντι 93,82 εκατ.€ της προηγούμενης Χρήσης

Αυξημένος τζίρος στα 370,4 εκατ. ευρώ το 2024 για τα Πλαστικά Θράκης
Προτεινόμενο συνολικό μέρισμα απο τα Πλαστικά Θράκης 0,23 ευρώ ανα μετοχή

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Καθαρά κέρδη 57,4 εκατ. ευρώ το 2024, επιστροφή 174 εκατ. στους μετόχους
Τα Βασικά Οικονομικά Μεγέθη του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ για τη χρήση του 2024

ΓΣΕΒΕΕ: Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν χρειάζονται προσωρινά επιδόματα αλλά προσιτές τιμές ενέργειας
Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΒΕΕ καλεί την Πολιτεία να υιοθετήσει πολιτικές που θα μειώσουν το κόστος ενέργειας

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους