Συμπληρώνονται σταδιακά τα κομμάτια του παζλ της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank, που θα ανοίξει το δρόμο για τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Σήμερα εκτός απροόπτου αναμένεται να αποσταλεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η συμφωνία των παλαιών μετόχων της (ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ) και του νέου στρατηγικού επενδυτή, της Thrivest, συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Α. Εξάρχου, που αφορά τόσο την κάλυψη της εν εξελίξει έκδοσης νέων κοινών μετοχών, όσο και τον οδικό χάρτη για τη δημιουργία του πέμπτου ισχυρότερου πόλου στην εγχώρια αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι πλευρές είχαν υπογράψει προ λίγων ημερών μνημόνιο συνεννόησης, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, για τα ποσά με τα οποία θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου των 473,3 εκατ. ευρώ, αλλά και για τις επόμενες κινήσεις μετασχηματισμού της τράπεζας.

Προστασία στους πελάτες με ενήμερα στεγαστικά δάνεια από την Attica Bank

Σύμφωνα με το σχεδιασμό αυτό, της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα ακολουθήσει η συνένωση με την Παγκρήτια, στην οποία είναι ήδη βασικός μέτοχος η Thrivest.

Για να προχωρήσει το deal θα πρέπει να υπογραφεί και νομικό κείμενο, το οποίο θα συμπεριληφθεί στο ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης νέων μετοχών, κατόπιν εγκρίσεώς του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί, το ΤΧΣ θα εισφέρει σε αυτή τη φάση 329 εκατ. ευρώ, το ΤΜΕΔΕ 40 εκατ. ευρώ και η Thrivest 64 εκατ. ευρώ, αποκτώντας με τον τρόπο αυτό το 10% της τράπεζας.

Σε δεύτερο χρόνο η Attica Bank θα συγχωνευτεί με την Παγκρήτια, η οποία προηγουμένως θα έχει απορροφήσει τις εργασίες της HSBC στην Ελλάδα και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μέσω της ανταλλαγής μετοχών Attica Bank – Παγκρήτιας, στο πλαίσιο της συγχώνευσής τους, η Thrivest θα ενισχύσει περαιτέρω το ποσοστό της στο ενοποιημένο σχήμα, ενώ θα ακολουθήσει νέα αύξηση κεφαλαίου, με στόχο η συμμετοχή της στη νέα τράπεζα να ξεπεράσει το 50%.

Στο πλαίσιο αυτό, καθοριστική για τη διαμόρφωση των μελλοντικών ποσοστών θεωρείται η χθεσινή μεταβίβαση των 11,25% των μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας που κατείχε η Lyktos Group, συμφερόντων Μιχάλη Σάλλα, στην Thrivest.

Η τελευταία μετά από αυτήν τη συναλλαγή ελέγχει το 44% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της.

Το πλάνο εξυγίανσης

Μέσω των δύο γύρων κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αντληθούν οι αναγκαίοι πόροι για την εξυγίανση του νέου ομίλου, αλλά και για τον λειτουργικό μετασχηματισμό του με στόχο την επίτευξη οργανικής κερδοφορίας εντός της επόμενης τριετίας.

Σημειώνεται πως η υλοποίηση του σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έχει ήδη ξεκινήσει στην Attica Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα ωρών η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για το πακέτο κόκκινων δανείων Astir I ύψους 320 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η τράπεζα προχώρησε πρόσφατα στην επαναγορά των junior τίτλων της τιτλοποίησης Metexelixis, με στόχο επίσης να πουλήσει το σύνολο των συνδεδεμένων δανείων, περί τα 670 εκατ. ευρώ.

Το πλάνο συρρίκνωσης των δεικτών καθυστερήσεων σε μονοψήφια επίπεδα, θα ολοκληρωθεί με την ρευστοποίηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τιτλοποίησης Omega, ενός πακέτου που ξεπερνά σε αξία τα 1,28 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις