Στους μισούς σχεδόν γάμους στις ΗΠΑ οι γυναίκες κερδίζουν τα ίδια χρήματα με τους συζύγους τους – ή ακόμη και περισσότερα, κατά μέσο όρο 53.000 δολάρια ετησίως.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Pew Research Center αν και οι άνδρες εξακολουθούν να είναι οι… «στυλοβάτες» στα περισσότερα νοικοκυριά, το μερίδιο των γυναικών που βγάζουν εξίσου ή περισσότερα από τους συζύγους τους έχει σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια.

Το 70% των ηγετών θα προτιμούσε ένα ρομπότ να παίρνει τις αποφάσεις

Οι σύζυγοι κερδίζουν το ίδιο εισόδημα σχεδόν στο ένα τρίτο, ή το 29%, των γάμων, ένα σημαντικό άλμα από μόλις 11% το 1972. Το 2022, οι διάμεσες αποδοχές για τις συζύγους σε τέτοιους γάμους ήταν 60.000 δολάρια, ενώ οι σύζυγοι κέρδιζαν 62.000 δολάρια.

Περίπου το 16% των γάμων αντίθετου φύλου στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μία γυναίκα σύζυγο που συνεισφέρει τα περισσότερα, από 5% πέντε δεκαετίες νωρίτερα, αναφέρει το Pew. Όταν η σύζυγος φέρνει τα περισσότερα χρήματα στο σπίτι, οι μέσες αποδοχές της είναι περίπου 88.000 δολάρια ετησίως, ενώ του συζύγου της είναι περίπου στα 35.000 δολάρια, δηλαδή λιγότερο από το 40% του εισοδήματός της.

Συγκριτικά, σε γάμους όπου ο σύζυγος είναι ο κύριος πάροχος, οι γυναίκες σύζυγοι κερδίζουν κατά μέσο όρο 30.000 δολάρια, ενώ οι άνδρες σύζυγοι κερδίζουν κατά μέσο όρο 96.000 δολάρια.

Γιατί περισσότερες σύζυγοι γίνονται «στυλοβάτες»

Η εκπαίδευση και η μητρότητα έχουν ισχυρή επιρροή στα κέρδη των παντρεμένων γυναικών, σύμφωνα με τον Ρίτσαρτν Φράι, ανώτερο ερευνητή στο Pew.

Οι γυναίκες ξεπερνούν όλο και περισσότερο τους άνδρες στα ποσοστά εγγραφής και αποφοίτησης στα κολέγια: Μεταξύ αυτών των ηλικιών 25 ετών και άνω, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να έχουν τετραετές πτυχίο κολεγίου, διαπίστωσε το Pew.

«Όταν οι σύζυγοι είναι καλύτερα μορφωμένες από τους άντρες τους, είναι πιο πιθανό να κερδίζουν και περισσότερα», λέει ο Φράι στο CNBC.

Εκτός από την επίτευξη υψηλότερων επιπέδων εκπαίδευσης, οι γυναίκες στις ΗΠΑ αποκτούν λιγότερα παιδιά και τα κάνουν αργότερα στη ζωή τους, μια άλλη τάση που πιθανότατα βοήθησε στην ενίσχυση των κερδών των γυναικών, λέει η Ρουθ Τόμας, στέλεχος της Payscale.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το χάσμα στις αμοιβές επιδεινώνεται την ίδια στιγμή που οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να γίνουν γονείς και να έχουν μικρά παιδιά στο σπίτι. Εάν οι γυναίκες επιλέγουν να κάνουν παιδιά αργότερα στη σταδιοδρομία τους, όταν κερδίζουν περισσότερα ή έχουν λιγότερα παιδιά, τα κέρδη τους είναι καλύτερα προστατευμένα από την «τιμωρία της μητρότητας».

«Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που θεωρούν ότι οι γυναίκες είναι πιο πολύτιμες ως βασικοί φροντιστές και οι άνδρες είναι πιο πολύτιμοι ως εργαζόμενοι», λέει η Τόμας. «Οι άνδρες δύσκολα τιμωρούνται επειδή γίνονται μπαμπάδες, αλλά οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συνέπειες για την ίδια επιλογή».

Οι γυναίκες συνεχίζουν να φέρουν το κύριο βάρος των οικιακών ευθυνών, παρόλο που οι οικονομικές συνεισφορές έχουν γίνει πιο ίσες στους γάμους μεταξύ διαφορετικών φύλων. Σύμφωνα με την έκθεση, «ο μόνος τύπος γάμου όπου οι σύζυγοι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη φροντίδα από ό,τι οι σύζυγοί τους είναι εκείνος στον οποίο η σύζυγος είναι η μόνη που συνεισφέρει οικονομικά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive