Ο ένας στους τρεις εργαζομένους που ρωτήθηκε στο πλαίσιο νέας αμερικανικής έρευνας για την απασχόληση δηλώνει ότι θα εγκατέλειπε την τρέχουσα δουλειά του με πενθήμερo, ώστε να εργάζεται αλλού για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη ότι η τετραήμερη απασχόληση κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς πολλά έχουν αλλάξει μετά τα δυόμισι περίπου χρόνια που πολλοί εργαζόμενοι απασχολούνταν από απόσταση λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Monster που παρουσιάζει το CNBC, το 33% των εργαζομένων θα άφηνε τη δουλειά που έχει τώρα για άλλη που θα τον απασχολούσε για τέσσερις ημέρες.

Επίσης το 61% δηλώνει ότι προτιμά σε κάθε περίπτωση να εργάζεται για τέσσερις αντί για πέντε ημέρες την εβδομάδα μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής, ακόμη και εάν αυτό τον έκανε να απασχολείται για κάποιες περισσότερες ώρες τις ημέρες αυτές.

Βρετανία: Πώς προσπαθούν να προσελκύσουν τους εργαζόμενους της γενιάς Z

Μεγάλη ευελιξία

Η χρονική περίοδος που βγαίνουν τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είναι σημαντική, με τη συμμετοχή περίπου χιλίων εργαζομένων. Την ώρα που μεγάλες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας και των χρηματοπιστωτικών ανακοινώνουν μεγάλες απολύσεις, στελέχη της εταιρείας Monster επισημαίνουν ότι πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να αισθάνονται ότι έχουν διαπραγματευτικό ατού στα χέρια τους ζητώντας και προσδοκώντας μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία.

Δεν αποκλείεται να καταγράφονται ορισμένες από τις λεγόμενες εποχιακές συμπεριφορές, καθώς πολλοί αυτή την περίοδο σχεδιάζουν καλοκαιρινά ταξίδια. Σε κάθε περίπτωση όμως, το 50% όσων συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι θα ήταν πιο παραγωγικοί με τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και το 10% αναφέρει ότι θα δεχόταν ακόμη και μείωση μισθού για να πετύχει κάτι τέτοιο.

Για πάρα πολλά χρόνια η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας θεωρούνταν ως κάτι αδύνατο να επιτευχθεί, αλλά οι νέες συνθήκες αλλάζουν το πώς σκέφτεται ο κόσμος. Επίσης πολλές εταιρείες έχουν κάνει τέτοιες δοκιμές αναφέροντας θετικά αποτελέσματα για αυτές και τους εργαζομένους τους. Εξάμηνη δοκιμή που διεξήχθη από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό 4 Day Week Global, δοκιμή που θεωρείται ως το μεγαλύτερο πείραμα τετραήμερης εβδομάδας στον κόσμο, ολοκληρώθηκε με ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι ήταν λιγότερο κουρασμένοι, πιο αφοσιωμένοι στη δουλειά τους και σε άλλες δραστηριότητες, πιο χαρούμενοι με την καθημερινή τους εργασία, με την προσωπική ζωή, με τα οικονομικά τους και τις σχέσεις τους. Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στη δοκιμή αυτή ανέφεραν από την πλευρά τους ότι κατέγραψαν αρκετά οφέλη, όπως υψηλότερη παραγωγικότητα η οποία μεταφράστηκε με υψηλότερα έσοδα από μικρότερο κύκλο εργασιών.

Το νέο μοντέλο

Οι εταιρείες που συμμετείχαν στο εξαμηνιαίο πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο έδινε στους εργαζομένους μια επιπλέον ημέρα άδειας την εβδομάδα χωρίς μείωση των αποδοχών, δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στο παραδοσιακό μοντέλο της πενθήμερης εργασίας σύμφωνα με την 4 Day Week Global, η οποία οργάνωσε τη μελέτη σε συνεργασία με το University College του Δουβλίνου, το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Boston College.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive