
Είναι σαφώς μια αβέβαιη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία. Καθώς οι αφηγήσεις συνεχίζουν να αλλάζουν, οι απόψεις της Wall Street κυμαίνονται από προβλέψεις για μια πλήρη κατάρρευση του χρηματιστηρίου έως μια ήπια προσγείωση της οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έχει δώσει ανάμεικτα μηνύματα για την επόμενη κίνηση της Fed από τότε που οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται το 2021, με τον Τζερόμ Πάουελ αρχικά να διαβεβαιώνει τους πάντες ότι ο πληθωρισμός ήταν «παροδικός» και εν συνεχεία να κάνει στροφή 180 μοιρών.
«Και δεν είναι μόνο οι αφηγήσεις της αγοράς που έχουν δει αστάθεια», έγραψε ο διάσημος οικονομολόγος έγραψε ο διάσημος οικονομολόγος Mohamed El-Erian σε ένα άρθρο για τους Financial Times «Οι κινήσεις σε βασικά τμήματα των χρηματοπιστωτικών αγορών έμοιαζαν επίσης με μια βόλτα με τρενάκι του λούνα παρκ».
Αυτό που σίγουρα συμβαίνει είναι ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθήσει.
Οι τέσσερις παράγοντες
Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να συνενωθεί μια συνεκτική προοπτική, ο ελ Εριάν λέει ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα τέσσερις παράγοντες που καθοδηγούν την τροχιά της παγκόσμιας οικονομίας αυτή τη στιγμή:
1) «Πρώτον, υπάρχει η λιγότερο ελαστική πλευρά της προσφοράς της οικονομίας, καθώς ο κόσμος περιηγείται στην ενεργειακή μετάβαση, τη στενότητα της αγοράς εργασίας, την εταιρική ανασύνδεση των αλυσίδων εφοδιασμού και τον τρόπο με τον οποίο οι γεωπολιτικές εντάσεις αλλάζουν την παγκοσμιοποίηση».
2) «Δεύτερος είναι η ικανότητα της Fed να μειώσει τον πληθωρισμό, συγκρατώντας παράλληλα τη ζημιά στις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη και διατηρώντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα — το τρίλημμα της πολιτικής».
3) «Τρίτον είναι η έκταση της δυσμενούς οικονομικής μετάδοσης που προκύπτει από τους πρόσφατες δονήσεις στις κοινοτικές και περιφερειακές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ευθραυστότητας της First Republic και του συνολικού αντίκτυπου στον τραπεζικό δανεισμό με υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, μεγαλύτερες προβλέψεις για ζημίες δανείων, λιγότερο σταθερή καταθετική βάση και πιθανή έναρξη αυστηρότερης εποπτείας και ρύθμισης».
4) «Και τέταρτη είναι η ολοένα πιο περίπλοκη σχέση μεταξύ οικονομίας και πολιτικής, τόσο σε εσωτερικό (συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ) όσο και σε διεθνές επίπεδο (συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας υπερισχύουν των οικονομικών)».


Latest News

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing