Αίτηση προστασίας από τους πιστωτές κατέθεσε τη Δευτέρα το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Bittrex, τρεις εβδομάδες αφότου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) διατύπωσε κατηγορίες για λειτουργία μη εγγεγραμμένου χρηματιστηρίου αξιών.

Κρυπτονομίσματα: Σημαντική άνοδος εν μέσω τραπεζική κρίσης

Η Bittrex με έδρα το Σιάτλ διέκοψε τη λειτουργία της στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 30 Απριλίου και δήλωσε ότι η αίτηση πτώχευσης δεν θα επηρεάσει την Bittrex Global, η οποία εξυπηρετεί πελάτες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι μη αμερικανικές δραστηριότητες της εταιρείας εδρεύουν στο Λιχτενστάιν.

Το ενεργητικό και το παθητικό της Bittrex ήταν αμφότερα μεταξύ 500 εκατομμυρίων και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με την αίτηση πτώχευσης που κατατέθηκε στο δικαστήριο του Ουίλμινγκτον, στο Ντελαγουέαρ.

Η Bittrex δήλωσε ότι εξακολουθούσε να κατέχει περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης των πελατών στις ΗΠΑ που δεν απέσυραν τα κεφάλαια τους πριν από τις 30 Απριλίου.

Τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία είναι «ασφαλή και προστατευμένα» και η Bittrex δήλωσε ότι σκόπευε να ζητήσει από το πτωχευτικό δικαστήριο περιορισμένο άνοιγμα των λογαριασμών των πελατών, ώστε τα κρυπτονόμισμα να διανεμηθούν πίσω στους πελάτες.

Μπαράζ καταρρεύσεων

Η χρεοκοπία της Bittrex έρχεται να προστεθεί στις διαδοχικές καταρρεύσεις εταιρειών κρυπτογράφησης τον τελευταίο χρόνο, λόγω της πίεσης από την πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, την ενίσχυση του ρυθμιστικού ελέγχου και, στην περίπτωση του άλλοτε εξέχοντος ανταλλακτηρίου FTX, από ποινικές κατηγορίες.

Η SEC υπέβαλε μήνυση σε βάρος της Bittrex στις 17 Απριλίου, ισχυριζόμενη ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος William Shihara ενθάρρυνε τους εκδότες περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης που επιθυμούσαν να καταστήσουν τα token τους διαθέσιμα στην πλατφόρμα της εταιρείας να διαγράψουν δημόσιες δηλώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις ρυθμιστικές αρχές να διερευνήσουν τις εν λόγω προσφορές token ως κινητές αξίες.

Η Bittrex αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της SEC, λέγοντας ότι τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης στην πλατφόρμα της δεν ήταν τίτλοι ή επενδυτικά συμβόλαια. Ενώ η αγωγή της SEC παραμένει σε εκκρεμότητα, η Bittrex είχε προηγουμένως συμφωνήσει να καταβάλει πρόστιμα ύψους 29 εκατομμυρίων δολαρίων στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για «προφανείς παραβιάσεις» των κυρώσεων σε ορισμένες χώρες και της νομοθεσίας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Οι πιστωτές

Στην αίτηση της Bittrex αναφερόταν το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών ως ο μεγαλύτερος μη εξασφαλισμένος πιστωτής της εταιρείας, με περισσότερα από 24 εκατομμύρια δολάρια να οφείλονται στην υπηρεσία.

Οι άλλοι μεγαλύτεροι πιστωτές της Bittrex ήταν ως επί το πλείστον πελάτες του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης. Η Bittrex απαρίθμησε 16 πελάτες με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια στους λογαριασμούς τους, χωρίς να τους προσδιορίσει ονομαστικά. Ο μεγαλύτερος εναπομείνας λογαριασμός πελάτη της Bittrex έχει περιουσιακά στοιχεία ύψους 14,6 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με την αίτηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto