Στο μεγάλο ράλι των κρυπτονομισμάτων πολλοί έσπευσαν να τα συγκρίνουν με το δολάριο, ως επένδυση-αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό, αλλά και με τον χρυσό ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο εν μέσω κλυδωνισμών στις αγορές.

Τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται ότι επιβεβαιώνει και τους δύο χαρακτηρισμούς: Το Bitcoin , το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, συνεχίζει το ανοδικό του ράλι, προσελκύοντας περισσότερες προσφορές γύρω από το όριο των 28 χιλιάδων δολαρίων, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς crypto να ξεπερνά τα 1,17 τρισεκατομμύρια δολάρια, την ώρα που οι τίτλοι του τραπεζικού κλάδου καταρρέουν.

Το Bitcoin αυξήθηκε κατά 5% στα 28.378,35 δολάρια, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών. Μέσα σε 24 ώρες κέρδισε 26 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το ράλι του bitcoin έρχεται εν μέσω αναταραχής στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα που πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ . Ενώ οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές παρενέβησαν, οι ανησυχίες εξακολουθούν να υπάρχουν για αδυναμίες σε περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ και αλλού.

«Ψηφιακός χρυσός»

Οι υποστηρικτές του bitcoin το ονόμασαν συχνά «ψηφιακό χρυσό» αναφερόμενοι σε αυτό ως ένα απόθεμα αξίας, ιδιαίτερα σε στιγμές παγκόσμιας αναταραχής, και ένα που δεν συσχετίζεται με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, το bitcoin τις περισσότερες φορές διαπραγματεύεται σύμφωνα με τις μετοχές , και ειδικότερα με τον βαρύ τεχνολογικό Nasdaq.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κίνηση της τιμής του bitcoin αρχίζει να αποσυνδέεται από τις μετοχές, προς το παρόν.

«Αν κοιτάξει κανείς την ιστορία του Bitcoin και γιατί δημιουργήθηκε εξαρχής, ήταν ακριβώς για γεγονότα όπως αυτό όπου το τρέχον σύστημα δείχνει σημάδια αδυναμίας και επομένως η κατοχή ενός μη συσχετιζόμενου περιουσιακού στοιχείου βοηθάει», δήλωσε στο CNBC, ο Vijay Ayyar, αντιπρόεδρος στο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης Luno.

Ενώ ο χρυσός αυξήθηκε κατά περίπου 9% φέτος, το bitcoin έχει αυξηθεί περισσότερο από 70%.

«Καθώς εξελίσσεται αυτή η τραπεζική κρίση, θα είναι ενδιαφέρον να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη δράση των τιμών του Bitcoin καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται να κατέχουν Bitcoin ως έξυπνο εναλλακτικό του τρέχοντος συστήματος», είπε ο Ayyar.

Ράλι στα crypto

Ομοίως, το Ethereum έχει διατηρήσει την ανοδική του τάση και διαπραγματεύεται πολύ πάνω από το επίπεδο των 1.800 δολαρίων. Άλλα κρυπτονομίσματα όπως το Dogecoin, το Ripple, το Litecoin και το Solana έχουν επίσης σημαντικά κέρδη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News