Αυστηρή προειδοποίηση στους κερδοσκόπους της αγοράς πετρελαίου απηύθυνε ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman. «Οι κερδοσκόποι, όπως σε κάθε αγορά, είναι εκεί για να μείνουν. Δεν χρειάζεται να ανοίξω τα χαρτιά μου, δεν είμαι παίκτης του πόκερ … αλλά θα τους έλεγα απλώς, προσέξτε», είπε μιλώντας σε πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ του Κατάρ στη Ντόχα, το οποίο επικεντρώθηκε στην ενέργεια.

Ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έχει προηγουμένως επιτεθεί λεκτικά κατά των κερδοσκόπων που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την πρόβλεψη των αποφάσεων για την παραγωγή του ΟΠΕΚ+, ο οποίος συνεδριάζει την επόμενη φορά στις 4 Ιουνίου.

Ρωσία: Εξάγει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου παρά τις δεσμεύσεις στον ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής

Οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ και οι επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου

Πρόσφατα, αρκετά μέλη της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν εθελοντικά -και ανεξάρτητα από την ευρύτερη στρατηγική του ομίλου- ότι θα μειώσουν την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η κίνηση αυτή ενίσχυσε για λίγο τις τιμές, οι οποίες έκτοτε κινούνται πτωτικά.

Ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε τον Οκτώβριο να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις τιμές, δεδομένων των ανησυχιών για την παγκόσμια κατανάλωση. «Εμείς, ως ΟΠΕΚ+, κατηγορηθήκαμε τον Οκτώβριο, κατηγορηθήκαμε τον Απρίλιο. Ποιος έχει τους σωστούς αριθμούς; Ποιος μέτρησε την κατάσταση με έναν πολύ πιο, θα έλεγα, υπεύθυνο, αλλά προσεκτικό τρόπο;» είπε ο Abdulaziz. «Νομίζω ότι τους τελευταίους έξι-επτά μήνες έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ένας υπεύθυνος ρυθμιστικός θεσμός”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η αγορά βιώνει συνεχή αστάθεια και απαιτεί από τον ΟΠΕΚ+ να παραμείνει προληπτικός.

Τις εβδομάδες που μεσολάβησαν από την ανακοίνωση των εθελοντικών περικοπών του Απριλίου, οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει λόγω της τραπεζικής αναταραχής, των σημάτων ύφεσης και της βραδύτερης από την αναμενόμενη επαναλειτουργίας του Πεκίνου και της επακόλουθης αύξησης της ζήτησης από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Οι παρατηρητές της αγοράς διερωτώνται τώρα αν ο ΟΠΕΚ+ θα προχωρήσει τον Ιούνιο σε μια νέα μείωση της παραγωγής για να στηρίξει τις τιμές,  Οργανισμού Ενέργειας.

«Η τρέχουσα απαισιοδοξία της αγοράς … έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αυστηρότερες ισορροπίες της αγοράς που προβλέπουμε για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει την προσφορά κατά σχεδόν 2 mb/d», ανέφερε ο ΙΕΑ στην τελευταία έκθεση για την αγορά πετρελαίου τον Μαΐο.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού, Fatih Birol, δήλωσε στο CNBC ότι μια πιθανή – αν και απίθανη – χρεοκοπία των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση της ζήτησης πετρελαίου και των τιμών.

Τέλος, ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τόνισε επίσης  τους κινδύνους της αβεβαιότητας της αγοράς, μαζί με τη σταδιακή εξάντληση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στις χώρες παραγωγής – ένα επιχείρημα που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για να υποστηρίξει υψηλότερες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, εκτός από τις δαπάνες για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  «Κοιτάξτε πού βρισκόμαστε τώρα: η ενεργειακή ασφάλεια είναι δέσμια, εξαντλείται η χωρητικότητα επειδή οι χώρες δεν επενδύουν τόσο στο πετρέλαιο όσο και στο φυσικό αέριο», είπε. «Έχουμε μια πολύ αστεία τροχιά για το πού θα είναι η ζήτηση. Έτσι, αν είστε αντισταθμιστής, όπως είμαστε εμείς, θα πρέπει να αναλάβουμε δράση για να προλάβουμε κάθε πιθανότητα περαιτέρω μεταβλητότητας … αλλά αποδεχόμαστε ευθέως την πρόκληση και θα συνεχίσουμε να την παρακολουθούμε.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης