Σε εκείνους που εκτιμούν ότι η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα είναι πολύ κοντά, ήρθε να προστεθεί και η HSBC με σημερινή της έκθεση.

Σε αυτήν, η βρετανική τράπεζα αναφέρει ότι οι πιθανότητες για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην επενδυτική διαβάθμιση σύντομα, θα είναι περισσότερο αυξημένες στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία παραμείνει στην κυβέρνηση και συνεχίσει την πολιτική που εφάρμοσε την προηγούμενη τετραετία η οποία ήταν φιλική στις επιχειρήσεις και στις μεταρρυθμίσεις.

«Ψηφίζουν» επενδυτική βαθμίδα οι διεθνείς οίκοι μετά τη νίκη της ΝΔ

Αν και απομένει ένας μήνας προκειμένου να ξεκαθαρίσει ποιο κόμμα θα αναλάβει τη διακυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να έχει το προβάδισμα. Ένας πρωθυπουργός ο οποίος στην πρώτη του θητεία εφάρμοσε για φιλική προς την επιχειρηματικότητα ατζέντα και συγχρόνως προσπάθησε να καταστήσει την Ελλάδα πιο ελκυστική για τις ξένες επενδύσεις.

Εντυπωσιακή ανάκαμψη

Για εντυπωσιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο η HSBC, παρά τον εκτροχιασμό της από την πανδημία. Σύμφωνα με την τράπεζα η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6,1% το 2022 (5,9% σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία) και 8,1% το 2022 (8,4% βάσει των στοιχείων) και πλέον βρίσκεται 6,4% υψηλότερα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Στην έκθεση επίσης αναφέρεται, ότι και φέτος αναμένεται η ανάπτυξη να είναι ισχυρή, στηριζόμενη από την ανάκαμψη του τουρισμού και των εξαγωγών. Η τράπεζα αναμένει το ΑΕΠ της Ελλάδας να ολοκληρώσει το 2023 με ρυθμό 2,1%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 2,3% που εκτιμάει η ελληνική κυβέρνηση.

Και ακόμη και αν το σχέδιο της κυβέρνησης εκτροχιάστηκε αρχικά από την πανδημία, η Ελλάδα κατάφερε να ανακάμψει με εντυπωσιακό τρόπο. Το 2022 σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,1% μετά από 8,1% το 2021, με το ΑΕΠ να είναι πλέον 6,4% υψηλότερο από ό,τι πριν την πανδημία, και οι επενδύσεις είναι σχεδόν 50% υψηλότερα, τονίζει η HSBC. Η Ελλάδα το 2022 δεν κατέγραψε μόνο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά κατάφερε και να καταγράψει οριακό μεν πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα μεν της τάξεως του 0,3%.

Παράλληλα, η περυσινή ήταν μία χρονιά κατά την οποία ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά πολύ, πέφτοντας στο 171%. Μάλιστα αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο στο 154,4%, καταγράφοντας μια εντυπωσιακή υποχώρηση περισσότερο από 50% έναντι της κορύφωσής του το 2020 και το 206,3%.

Καθώς ο τουριστικός κλάδος, και οι εξαγωγές γενικότερα, συνεχίζουν να ανακάμπτουν, η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει φέτος άλλο ένα έτος ισχυρής ανάπτυξης. Η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε ανάπτυξη 2,3% φέτος, λίγο υψηλότερη από τις προσδοκίες της βρετανικής τράπεζας που είναι στο 2,1%.

Η ευρωπαϊκή στήριξη και οι ξένες επενδύσεις

Για τις επιδόσεις αυτές της ελληνικής οικονομίας σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη. Τα σχέδια της κυβέρνησης προβλέπουν δαπάνες για επιχορηγήσεις στο 1,6% του ΑΕΠ από NGEU το 2023 και 1,5% το 2024, κεφάλαια που θα στηρίξουν τις δημόσιες επενδύσεις, ενώ τα δάνεια θα κατευθυνθούν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ώθηση στην ανάπτυξη προσέφερε επίσης η προσέλκυση των ξένων επενδύσεων, καθώς η Ελλάδα βελτίωσε την ικανότητά της σε αυτήν, οι οποίες πέρυσι ανήλθαν στο 3% του ελληνικού ΑΕΠ.

Συνολικά, η Ελλάδα έχει να λάβει 31 δισ. ευρώ (ποσό περισσότερο του 15% του ΑΕΠ) έως το 2026, ενώ πρόσφατα αιτήθηκε για 5 δις. ευρώ επιπλέον από το πρόγραμμα REPowerEU προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ενεργειακή μετάβαση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Burnout εργαζομένων: Φουλ οι μηχανές για 6ημερη εργασία
Οικονομία |

Burnout εργαζομένων και φουλ οι μηχανές για 6ημερη εργασία – Η Ελλάδα αλλάζει πίστα και παίζει με τη «φωτιά»

Ενώ στην Ευρώπη συζητούν το μοντέλο της τετραήμερης εργασία με τις ίδιες απολαβές, στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου αλλάζουμε level με την κυβέρνηση να νομοθετεί την εξαήμερη εργασία