
Στις ΗΠΑ η Vnidia βλέπει την κεφαλαιοποίησή της να πλησιάζει το 1 τρις δολάρια και να φτάνει αυτή της Meta/Facebook, καθώς υπάρχει τεράστια ζήτηση για μικροτσίπ που κατασκευάζει τα οποία χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων και για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Την ίδια στιγμή η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT χρησιμοποιείται από πολλά εκατομμύρια κοινού, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη εξάπλωση τέτοια τεχνολογίας στην ιστορία.
Με την κούρσα ΑΙ να μοιάζει πια ασυγκράτητη όμως, μαζί με τις ελπίδες αυξάνονται και οι φόβοι για τους κινδύνους που η τεχνολογία αυτή συνεπάγεται –από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων μέχρι απώλεια ελέγχου που θα μπορούσε να απειλήσει ακόμη και τον ανθρώπινο πολιτισμό. Είναι ενδεικτικό ότι όπως φαίνεται και στο γράφημα που παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, το ChatGPT από την παρουσίασή του το 2022 χρειάστηκε μόλις πέντε ημέρες για να φτάσει το 1 εκατ. χρήστες, ενώ το Instagram είχε χρειαστεί 2,5 μήνες το 2010 και το Facebook είχε χρειαστεί 10 μήνες το 2004. Το Netflix είχε χρειαστεί 3,5 χρόνια από το 1999 και μετά.
Τεχνητή Νοημοσύνη: Κινέζος νομπελίστας έγραψε την ομιλία του με τη βοήθεια του ChatGPT

Η εξάπλωση
Η τεράστια εξάπλωση της τεχνολογίας αυτής ήταν ένας από τους λόγους που πριν από λίγες μόνο ημέρες που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε στο Λευκό Οίκο κορυφαία στελέχη του κλάδου της τεχνολογίας για να συζητήσουν το θέμα της διαρκούς εξάπλωσης της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) εν μέσω συνεχών προειδοποιήσεων για τους κινδύνους με τους οποίους συνοδεύονται τα υποσχόμενα οφέλη. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο επικεφαλής της Microsoft Σάτια Ναντέλα και ο ομόλογός του στη Google, Σουντάρ Πιτσάι, ο οποίοι έχουν απευθύνει κι αυτοί προειδοποιήσεις, με τον πρώτο πάντως να είναι πιο συγκαταβατικός καθώς η εταιρεία του ηγείται αυτό το διάστημα της σχετικής τεχνολογίας με το ChatGPT.

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο έχει βάλει τη σχετική τεχνολογία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία αναζητά τρόπους –ίσως περισσότερο από τις ΗΠΑ- για αυστηρότερη εποπτεία και κανόνες στη σχετική τεχνολογία. Η ανησυχία της ΕΕ μάλιστα είναι τόση, που τώρα η OpenAI απειλεί ότι μπορεί να σταματήσει να παρέχει υπηρεσίες για το ChatGPT στην ΕΕ εάν οι κανονισμοί που επιβληθούν είναι πολύ αυστηροί.
«Εάν η τεχνητή νοημοσύνη ξεφύγει από κάθε έλεγχο, θα αποτελέσει πραγματικό πρόβλημα», προειδοποίησε ο Ναντέλα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, απηχώντας παρόμοια λόγια από τον επικεφαλής και συνιδρυτή της ίδιας της OpenAI, τον Σαμ Άλτμαν, αλλά και τον ίδιο τον Ίλον Μασκ.
Ο ρόλος
Για να διαδραματίσει η τεχνητή νοημοσύνη σημαντικό ρόλο σε περισσότερες πτυχές της ζωής θα είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ότι δεν θα αποκτήσει τέτοια «νοημοσύνη» που θα κυριαρχήσει στους δημιουργούς του λένε ειδικοί και μη. «Ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί (ένα τέτοιο ενδεχόμενο) είναι να διασφαλιστεί ότι (η τεχνητή νοημοσύνη) δεν θα ξεφύγει ποτέ» από καθορισμένα πλαίσια, είπε ο Ναντέλα.
Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά πιο ανήσυχος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Google ο οποίος καλεί για περισσότερη υπευθυνότητα και συνεργασία στην ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Πιτσάι το κάνει αυτό επειδή η Google σήμερα δεν έχει την πρωτοκαθεδρία στην τεχνητή νοημοσύνη –αυτό το έχει καταφέρει η Microsoft με τη μεγάλη της επένδυση στην OpenAIπου ελέγχει το ChatGPT. Όμως οι προειδοποιήσεις του είναι σοβαρές. Η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης με υπεύθυνο τρόπο είναι η μόνη κούρσα που πραγματικά έχει σημασία ανέφερε σε άρθρο γνώμης στους Φαινάνσιαλ Τάιμς ο επικεφαλής της Google Η εκπλήρωση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι κάτι που μια εταιρεία μπορεί να κάνει μόνη της, λέει και προσθέτει ότι η αυξημένη διεθνής συνεργασία θα είναι το κλειδί. Καλεί επίσης ΗΠΑ και Ευρώπη να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ισχυρά πλαίσια υπέρ της καινοτομίας για την τεχνολογία αυτή.
Ανησυχία και στο κοινό
Οι ανησυχίες συνεχώς μεγαλώνουν. Η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να θέσει το μέλλον της ανθρωπότητας σε κίνδυνο, σύμφωνα με τους περισσότερους Αμερικανούς που συμμετείχαν σε πολύ πρόσφατη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos. Πάνω από τα δύο τρίτα των Αμερικανών ανησυχούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης και το 61% πιστεύει ότι θα μπορούσε να απειλήσει τον πολιτισμό. Από τότε που το chatbot ChatGPT του OpenAI έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή όλων των εποχών, η ευρεία ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή ζωή έχει φέρει το ΑΙ στο προσκήνιο του δημόσιου λόγου. Το ChatGPT ξεκίνησε κούρσα ανάπτυξης για την τεχνητή νοημοσύνη, με τους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Microsoft και η Google να συναγωνίζονται για να ξεπεράσουν ο ένας τα επιτεύγματα τεχνητής νοημοσύνης του άλλου.


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες