Η διαρκής ανάκαμψη των μετοχών, έχει φέρει ένα κύμα ρευστοποιήσεων στις αγορές σε επίπεδα που είχαν να εμφανισθούν χρόνια, όπως αναφέρει σε άρθρο της η Wall Street Journal.

Ποια funds «ξεφορτώνονται» μετοχές όσο όσο – Γιατί είναι κακά νέα για τις διεθνείς αγορές

Από τα τέλη Απριλίου, εταιρείες και private-equity (εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων) έχουν ρευστοποιήσει μετοχές αξίας περισσότερο των 24 δισ. δολαρίων στις αποκαλούμενες «επακόλουθες» πωλήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic. Περισσότερα από 17 δισ. δολάρια άλλαξαν χέρια μόνο τον περασμένο Μάιο, ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από τον μηνιαίο μέσο όρο των 6,9 δισ. δολαρίων πέρυσι. Οι ρευστοποιήσεις έγιναν με μικρότερες εκπτώσεις από τον συνήθη μέσο όρο, κάτι που υποδεικνύει τα θετικό μομέντουμ της αγοράς.

Σε bull market ο S&P 500

Την περασμένη εβδομάδα ο S&P 500 εισήλθε σε bull market (κέρδη 20% ή περισσότερο για ένα περιουσιακό στοιχείο ή δείκτη από το χαμηλό του των τελευταίων 52 εβδομάδων), μετά τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου, παίρνοντας ώθηση από κάποιες μετοχές τεχνολογικών εταιρειών. Έτσι πλέον ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης του αμερικανικού χρηματιστηρίου άφησε πίσω του την περίοδο των αναταράξεων προκαλούμενες από τον υψηλό πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και τις ανησυχίες για ύφεση.

Σχεδόν το ήμισυ των ρευστοποιήσεων προήλθαν από μεγάλους μετόχους όπως τα ιδιωτικά private-equity, τα οποία βρίσκονταν σε μια διαρκή αναζήτηση για να πουλήσουν εταιρείες -ή μέρος τους- και να επιστρέψουν τα κεφάλαια που είχαν τοποθετήσει σε αυτά τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι θεσμικοί επενδυτές. Η τυπική πολιτική για τις εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων είναι να αγοράζουν εταιρείες που θεωρούν υποτιμημένες, να εξορθολογίζουν τις δραστηριότητές τους και να τις επιστρέφουν στις αγορές δημόσια ή να τις πωλούν σε υψηλότερη τιμή κάποια χρόνια αργότερα. Ωστόσο το προηγούμενο διάστημα, η ασθενική δραστηριότητα στις Αρχικές Δημόσιες Εγγραφές και στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, είχε περιορίσει σε μεγάλο βαθμό το πεδίο δράσης τους.

«Υπάρχει μια άποψη ότι αυτά μπορεί να είναι τα επίπεδα συναλλαγών για το άμεσο μέλλον και η πώληση τώρα τους δίνει (στα private-equity) την ευκαιρία να επιστρέψουν κεφάλαια στους εταίρους τους», σημειώνει ο Κιθ Κάντον, επικεφαλής των αμερικανικών κεφαλαιαγορών στην JP Morgan, η οποία πρωταγωνίστησε στις μεγάλες πωλήσεις μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες.

Ρευστοποιήσεις αξίας δισ. δολαρίων

Τον Μάιο, η εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Clayton Dubilier & Rice πούλησε μερίδιο περί των 2 δισ. δολαρίων στην εταιρεία τεχνολογίας στον χώρο της υγείας Agilon Health, η μεγαλύτερη ρευστοποίηση σε περισσότερο από ένα χρόνο. Για να προσελκύσει αγοραστές, η εταιρεία έκανε κάτι ασυνήθιστο: υποσχέθηκε να μην πουλήσει την εταιρεία, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο το 2021, για 900 ημέρες.

Αυτή η συμφωνία άνοιξε την πόρτα για περισσότερες μεγάλες ρευστοποιήσεις μετοχών. Στην διάρκεια του τρέχοντος μήνα, η Intel πούλησε περισσότερο από 1,6 δισ. δολάρια μετοχών στην πρώην μονάδα της Mobileye, ποσό μεγαλύτερο από τον αρχικό σχεδιασμό. Η General Electric ρευστοποίησε σχεδόν 2 δισ. δολάρια μετοχών στη GE HealthCare Technologies, ενώ η AIG πούλησε μετοχές αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων στην Corebridge Financial, την επιχείρηση συνταξιοδότησης και ασφάλισης ζωής που δημιούργησε πέρυσι.

Συνήθως, οι πωλητές πρέπει να προσφέρουν τις μετοχές με κάποια έκπτωση σε σχέση με τα πρόσφατα επίπεδα διαπραγμάτευσης σε επακόλουθες προσφορές, προκειμένου να προσελκύσουν τους αγοραστές. Το 2020 και το 2021, όταν η ζήτηση για μετοχές ήταν υψηλή, οι εκπτώσεις συρρικνώθηκαν, κατά μέσο όρο κατά 8,4%, σύμφωνα με την Dealogic. Από την αρχή του 2022, η μέση έκπτωση για τις επόμενες προσφορές εκτινάχθηκε σε περίπου 12%. Τον Μάιο, η έκπτωση άρχισε να συρρικνώνεται ξανά, φθάνοντας στο 8,3%, ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να καταγράψει ακόμη μικρότερο ποσοστό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές