Στο Παρίσι συγκεντρώνονται παγκόσμιοι ηγέτες αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο του σχεδίου του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να εξασφαλίσει ευρεία υποστήριξη για αναθεώρηση του παγκόσμιου δανεισμού.
Η Σύνοδος Κορυφής του Μακρόν για ένα νέο παγκόσμιο σύμφωνο χρηματοδότησης στοχεύει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι πολυμερείς θεσμοί για την καλύτερη υποστήριξη των φτωχών εθνών και την αντιμετώπιση απειλών όπως η κλιματική αλλαγή και οι μελλοντικές πανδημίες. Καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα που κυμαίνονται από τη μεταρρύθμιση των διεθνών τραπεζών ανάπτυξης έως τη χρηματοδότηση πράσινων υποδομών και την κινητοποίηση κεφαλαίων για χώρες ευάλωτες σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο πλανήτης χρωστάει 305 τρισ. δολάρια
Η συνάντηση έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για πολλά έθνη στον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο, τα οποία πνίγονται σε υπέρογκα χρέη, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξή τους, βυθίζουν τους ανθρώπους στη φτώχεια και εμποδίζουν τις προσπάθειές τους να προστατευτούν από το μεταβαλλόμενο κλίμα.
Ο ΟΗΕ ζήτησε το αυτονόητο: Να αλλάξουν Συμβούλιο Ασφαλείας και Μπρέτον Γουντς
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η υποστήριξή τους αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ειδικά καθώς επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη οικονομική επιρροή του Πεκίνου. Η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος επίσημος δανειστής σε πολλά από τα φτωχότερα έθνη σε όλο τον κόσμο.
Νέο Μπρέτον Γουντς
Για τη Γαλλία, η σύνοδος κορυφής είναι επίσης ένας τρόπος να αποδειχθεί ότι οι χώρες της Ομάδας των Επτά είναι δεσμευμένες να υποστηρίζουν φτωχά έθνη που μπορεί να αισθάνονται αποστερημένα ή να μένουν πίσω από πλούσιους συμμάχους που έχουν αλλάξει εστίαση και διοχέτευσαν τεράστιους πόρους στην Ουκρανία τα τελευταία δύο χρόνια.
Αξιωματούχοι στο Παρίσι δηλώνουν ότι ελπίζουν ότι η σύνοδος κορυφής θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μια ανανέωση των θεσμών του Μπρέτον Γουντς ώστε να αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες προτεραιότητες πολιτικής του κόσμου. Η πρόκληση είναι να παρασχεθεί ουσιαστική χρηματοδότηση για τη διευκόλυνση της πράσινης μετάβασης χωρίς να αφαιρεθεί η εστίαση από την καταπολέμηση της φτώχειας.
Αν και η σύνοδος κορυφής δεν αναμένεται να καταλήξει σε σημαντικές αποφάσεις, θεωρείται ορόσημο στην πορεία προς την επίτευξη προόδου σε πολλά βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ελάφρυνσης του χρέους, που θα κυριαρχήσουν στις επερχόμενες διεθνείς συναντήσεις, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Οι συνομιλίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συναίνεση σχετικά με μια λίστα στόχων “to do” και ένα χρονοδιάγραμμα για τους επόμενους μήνες.
«Το σημαντικότερο είναι ότι θα είναι μια σπάνια περίπτωση όπου οι επικεφαλής των μεγάλων πλούσιων πιστωτών χωρών, από εκείνες που συμμετέχουν στη Λέσχη του Παρισιού μέχρι την Κίνα ή τη Σαουδική Αραβία, θα ενωθούν με ομολόγους τους από χώρες χαμηλού εισοδήματος – καθώς και τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η Σύνοδος Κορυφής του Παρισιού είναι μια ευκαιρία να οικοδομηθεί και να διατηρηθεί η δυναμική για τη μεταρρύθμιση της διεθνούς χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής», δήλωσε η Stephanie Segal, ανώτερη συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. «Η συμμετοχή ανώτατου επιπέδου, τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και σε θεσμικό επίπεδο, μπορεί να καταδείξει την πολιτική υποστήριξη που απαιτείται για την επίτευξη συναίνεσης σε δυνητικά αμφισβητούμενα ζητήματα».
Παγκόσμια Συμμετοχή
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία θα παραστεί στη συνάντηση του Παρισιού, έχει ζητήσει ταχεία δράση για την παροχή ελάφρυνσης του χρέους σε χώρες όπως η Ζάμπια και η Σρι Λάνκα – οι πρόεδροι των οποίων θα είναι επίσης παρόντες.
Στις συζητήσεις αναμένεται να συμμετάσχει και ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά εδώ και μήνες που υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος παρευρίσκεται σε πολυμερείς συνομιλίες για αυτά τα ζητήματα μαζί με τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, παρόλο που οι περισσότεροι ηγέτες συμφωνούν ότι οι θεσμοί του Μπρέτον Γουντς είναι ώριμοι για μια ανανέωση που αντανακλά την τρέχουσα πραγματικότητα, η συμφωνία για το τι θα συνεπάγεται μπορεί να είναι αμφιλεγόμενη και να πάρει χρόνο, και η συνεχιζόμενη κρίση χρέους και οι κλιματικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βαθύτερη οικονομική στασιμότητα για μεγάλες περιοχές του πλανήτη.
Περισσότερες από τις μισές χώρες χαμηλού εισοδήματος στον κόσμο διατρέχουν υψηλό κίνδυνο χρέους ή βρίσκονται ήδη σε αυτό, και αρκετές έχουν χρεοκοπήσει. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Ομάδα των 20 συμφώνησε το 2020 σε ένα σχέδιο που ονομάζεται Κοινό Πλαίσιο για να βοηθήσει τους δανειολήπτες να αναδιαρθρώσουν χρέη με πολλούς πιστωτές με τους ίδιους όρους, ούτε ένα έθνος δεν έχει λάβει ουσιαστική ελάφρυνση βάσει αυτού μέχρι στιγμής.
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία