Τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά πρωταγωνιστούν στη γερμανική αγορά, η οποία αν και μείωσε σε σημαντικό βαθμό τις εισαγωγές της, παρόλα αυτά αύξησε τις ποσότητες από την Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας SBA (Statistisches Bundesambt)  ότι οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Γερμανία μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο 2023 και πάλι σημαντικά έναντι της περσινής χρονιάς.

Εξαγωγές: Λιγοστά αλλά ποιοτικά τα καλοκαιρινά φρούτα

Έτσι, το πρώτο τρίμηνο 2023 οι ποσότητες των φρούτων και λαχανικών με προορισμό την Γερμανία ήταν μειωμένες συνολικά κατά 11% και ελαφρώς αυξημένες σε αξία κατά 1%.

Αύξηση για τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά

Την ίδια στιγμή, οι ποσότητες που προήλθαν από την Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά 56% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία τα αγγούρια από άλλη χώρα προέλευσης ήταν μειωμένα κατά 10% ενώ τα ελληνικά ήταν αυξημένα κατά 53%, φτάνοντας τους 4.255 τόνους.

Αντίστοιχα, οι εισαγωγές ελληνικών πιπεριών ήταν αυξημένες κατά 77% αγγίζοντας τους 624 τόνους, την στιγμή που οι εισαγωγές από άλλες χώρες ήταν μειωμένες κατά 15%.

Η ίδια εικόνα και για τα ελληνικά εσπεριδοειδή, με τα πορτοκάλια να είναι αυξημένα κατά 49% (μειωμένα κατά 10% από άλλες χώρες) φτάνοντας τους  12.247 τόνους και τα μανταρίνια αυξημένα κατά 103% με 3.842 τόνους (μειωμένα κατά 15%  από άλλες χώρες).

Η αξία

«Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, οι συνολικές γερμανικές εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών μειώθηκαν απότομα. Το πρώτο τρίμηνο 2023, οι συνολικές γερμανικές εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών συρρικνώθηκαν περαιτέρω, κατά 11% ήτοι οι εισαγωγές ανήλθαν στους 1.962.069 τόνους έναντι 2.192.517 τόνων το τρίμηνο του 2022», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών «Incofruit Hellas» Γιώργος Πολυχρονάκης.

Σε ότι αφορά την αξία, η εικόνα όπως σημειώνει είναι διαφορετική: «Σε όρους αξίας, σταθερή παρέμεινε και η συνολική γερμανική εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών φτάνοντας τα 3.422 εκατ. ευρώ έναντι 3.384 πέρσι, αυξημένη κατά 1%».

Η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής των νωπών φρούτων και λαχανικών ήταν 13% υψηλότερη συνολικά το πρώτο τρίμηνο. «Όμως, η μέση τιμή των ελληνικών προϊόντων ήταν μόνο κατά 7% υψηλότερη το πρώτο τρίμηνο», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO