Με απώλειες έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, κλείνοντας στο απόλυτο κόκκινο την εβδομάδα που στιγματίστηκε από τις δηλώσεις περί συνέχισης της νομισματικής σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Θετικό κλείσιμο σε αρνητική εβδομάδα

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,3%, με τον κλάδο του πετρελαίου να χάνει 2,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,54% στις 7.461 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,99% στις 15.829 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,55% στις 7.163 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο FTSE 100 έχασε 2,4%, με τον DAX να υποχωρεί κατά 3,2% και ο CAC 40 κατά 3%.

Η Siemens Energy

Βουτιά 27% σημείωσε η Siemens Energy, η οποία προμηθεύει εξοπλισμό και υπηρεσίες στον τομέα της ενέργειας, καθώς ακύρωσε τις προβλέψεις της για τα κέρδη του 2023, αφού η επανεξέταση της μονάδας ανεμογεννητριών της αποκάλυψε βαθύτερα από τα αναμενόμενα προβλήματα που θα μπορούσαν να κοστίσουν περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,1 δισεκατομμύριο δολάρια).

Το αρνητικό κλίμα έχει κυριεύσει τις αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις ευρωαγορές και τη Wall Street να οδεύουν προς μια εβδομάδα με απώλειες, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται μια σειρά αποφάσεων για τα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες και τι σημαίνουν για την ανάπτυξη.

Η Τράπεζα της Αγγλίας επιφύλαξε μια αρνητική έκπληξη την Πέμπτη, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, αφού τόσο η αύξηση των μισθών όσο και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν ισχυρότερα του αναμενόμενου. Και αυτή η απόφαση ήρθε αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επέλεξε παύση – αν και τόνισε ότι είναι πιθανές και άλλες αυξήσεις.

Ο δείκτης PMI

Στα μάκρο της ημέρας, ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης, ο οποίος μετρά την επιχειρηματική δραστηριότητα των υπηρεσιών και της μεταποίησης, διαμορφώθηκε στο 50,3 τον Ιούνιο, σημειώνοντας μείωση 2,5 μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και προσγειώθηκε σε χαμηλό πέντε μηνών, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσαν η S&P Global και η Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB).

Ο δείκτης PMI μεταποίησης της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 1,2 μονάδες δείκτη σε σχέση με τον Μάιο και προσγειώθηκε σε χαμηλό 37 μηνών, στο 43,6. Ο Flash Eurozone Services PMI Activity Index διαμορφώθηκε στο 52,4, μειωμένος κατά 2,7 μονάδες δείκτη από τον προηγούμενο μήνα.

“Ακόμα και αν το βασικό μας σενάριο για ελαφρώς θετική ανάπτυξη της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο εξακολουθεί να επιβεβαιώνεται, η πτωτική τάση του σύνθετου δείκτη PMI υποδηλώνει ένα δύσκολο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς οι εταιρείες σε όλους τους τομείς αντιμετωπίζουν επιδείνωση του βιβλίου παραγγελιών”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της HCOB, Cyrus de la Rubia.

Το λιανεμπόριο στη Βρετανία

Την ίδια ώρα, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η μεγαλύτερη θετική συμβολή προήλθε από το λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, στο οποίο ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 2,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι λιανικές πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 17% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από το COVID-19 από τον Φεβρουάριο του 2020 σε όρους αξίας, αλλά ήταν μειωμένες κατά 0,8% σε όρους όγκου. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ως ποσοστό του συνόλου των πωλήσεων ανήλθαν σε 26,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές