Στον αέρα βρίσκεται ο τομέας των ιδιωτικών πιστώσεων ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως προειδοποίησαν σήμερα Παρασκευή αναλυτές της Moody’s ,  βρίσκεται αντιμέτωπος με την «πρώτη σοβαρή πρόκληση». Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια δανείων που έχουν συναφθεί στo pick της αγοράς το 2021 έχουν επιβαρυνθεί από την αύξηση του κόστους των επιτοκίων και την επιβράδυνση της οικονομίας.

Τα δάνεια αυτά έχουν χορηγηθεί από μη τραπεζικά ιδρύματα (ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια) σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα, και συνεπώς ο πιστωτικός κίνδυνος είναι αρκετά μεγάλος. 

KPMG: Πτώση σημειώνει η παγκόσμια αγορά Venture Capital

Το πρώτο crash test

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι δανειστές οι οποίοι χρηματοδότησαν με χαμηλά επιτόκια για να κερδίσουν νέες επιχειρήσεις πριν οι χρηματοπιστωτικές αγορές «σφίξουν» το 2022.

Τα δάνεια συνήφθησαν σε μεγάλο βαθμό όταν τα επιτόκια ήταν κοντά στο μηδέν και η οικονομική ανάπτυξη εξακολουθούσε να ανθεί στις ΗΠΑ.

«Αυτή η μετατόπιση των μακροοικονομικών συνθηκών και των συνθηκών της αγοράς θα σηματοδοτήσει την πρώτη κλαδική δοκιμή της ικανότητας των μη τραπεζικών ιδιωτικών δανειστών να διαχειριστούν τις προκλήσεις μέσω της ύφεσης και της αύξησης των αθετήσεων των δανειοληπτών», δήλωσε η Christina Padgett, αναλύτρια της Moody’s.

«Εκρηξη» από το 2019 μέχρι σήμερα

Ο μη τραπεζικός δανεισμός έχει αυξηθεί από τότε που η οικονομική κρίση του 2008 προκάλεσε αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο χρηματοδότησης με αποτέλεσμα να περιοριστεί ο κερδοσκοπικός δανεισμός των τραπεζών. Έτσι εμφανίστηκαν νέοι δανειστές  για να καλύψουν το κενό, συμπεριλαμβανομένων πολλών που υποστηρίζονται από τιτάνες ιδιωτικών μετοχών όπως η Blackstone, η Apollo και η KKR.

Ο πάροχος δεδομένων Preqin εκτιμά ότι η ιδιωτική πιστωτική αγορά, η οποία περιλαμβάνει δάνεια για εξαγορές επιχειρήσεων, έχει αυξηθεί σε περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 440 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από μια δεκαετία. Η συγκέντρωση κεφαλαίων αυξάνεται με ρυθμό ρεκόρ κατά 150 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από το 2019.

Οι επενδυτές τώρα, έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με ορισμένες συμφωνίες δανείων που υπογράφηκαν εκείνη την περίοδο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που βασίστηκαν στην αύξηση των εσόδων μιας εταιρείας σε αντίθεση με την κερδοφορία της. Τα υψηλότερα επιτόκια αρχίζουν επίσης να πιέζουν τις εταιρείες, ροκανίζοντας τα κέρδη, με ορισμένες επιχειρήσεις να ζητούν από τους δανειστές τους να παραιτηθούν από τις πληρωμές τόκων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή