Ένα εξάμηνο που έδωσε συγκινήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο βαίνει προς την ολοκλήρωσή του, με την τελευταία εβδομάδα του να συμπίπτει και με την επόμενη μέρα της επιστροφής της χώρας στην κυβερνητική κανονικότητα. Η εβδομάδα που θα κορυφωθούν οι στρατηγικές του εξαμήνου, θα έχει άρωμα… Μαξίμου, με τη Ελλάδα, εκτός απροόπτου, να κινείται στους ρυθμούς των ονομάτων που θα αναλάβουν τα κρίσιμα υπουργεία που απασχολούν και την αγορά.

Από την αρχή του έτους, ο γενικός δείκτης και ο FTSE 25 σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 36%, με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, αν και μπήκε ετεροχρονισμένα στο χορό της ανόδου, έχει φτάσει στο +39%. Στο ίδιο διάστημα ο τραπεζικός κλάδος έχει φτάσει στο +56%, παρά τις διορθωτικές φάσεις που πέρασε στο εξάμηνο αυτό, ενώ απορρόφησε και κεφάλαια που ενδεχομένως δεν θα έρχονταν χωρίς τις προοπτικές που έχουν ανοιχτεί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Θετικό κλείσιμο σε αρνητική εβδομάδα

Ο παροξυσμός των ξένων

Με τη μόνιμη επωδό των εγχώριων αναλυτών να είναι ότι τέτοιος καταιγισμός διθυράμβων για την Ελλάδα δεν έχει ξανασυμβεί, η αγορά έγινε μάρτυρας μιας πρωτοφανούς ψήφου εμπιστοσύνης προς τα ελληνικά assets. Και ο κοινός παρονομαστής όλων ήταν ότι μια δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει την πορεία της στις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις, οδηγώντας έτσι στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Και αυτή η προοπτική δεν ανέβασε μόνο το ΧΑ, αλλά πλέον το ασφάλιστρο που ζητούν οι επενδυτές προκειμένου να διακρατήσουν ελληνικά ομόλογα αντί τίτλων περιφερειακών χωρών με υψηλότερη αξιολόγηση, όπως η Ισπανία, μειώνεται και μπορεί ακόμη και να εκμηδενιστεί, καθώς το προφίλ χρέους της χώρας έχει βελτιωθεί και η οικονομία της τυχγάνει της υποστήριξης των ευρωπαϊκών ταμείων. Ενδεικτικό είναι ότι το ελληνικό 10ετές κινείται στο 3,58%, το ιταλικό ομόλογο στο 3,99% και το γερμανικό 10ετές στο 2,36%.

Το επόμενο ορόσημο

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι ξένοι επενδυτές έχουν ήδη στα ραντάρ τους την ελληνική αγορά, όπως δείχνουν και οι αποδόσεις του εξαμήνου, ενόψει και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία αναμένεται το αργότερο στις αρχές του 2024. Μέχρι το τέλος του έτους όμως υπάρχουν άλλα έξι κρίσιμα «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης και οι εκτιμήσεις δείχνουν πιθανή την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Το πρώτο είναι στις 4 Αυγούστου, όταν αναμένεται η νέα αξιολόγηση από τη Scope. Ο φθινοπωρινός κύκλος ξεκινά στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS. Στις 15 Σεπτεμβρίου έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση από τη Moody’s. Στις 20 Οκτωβρίου θα γίνει η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor’s. Τέλος, η Ελλάδα θα αξιολογηθεί από τον Fitch στις 2 Δεκεμβρίου. Επίσης να σημειωθεί πως αν κάποιος οίκος θελήσει ενδιάμεσα να αλλάξει μία αξιολόγηση μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε στιγμή.

Μια πρώτη αναβάθμιση θα μπορούσε να γίνει ήδη από τον Οκτώβριο, όταν η S&P Global Ratings πρόκειται να εξετάσει την αξιολόγηση της Ελλάδας. Όταν έδωσε θετικές προοπτικές τον Απρίλιο, είπε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα εντός του επόμενου έτους, εάν μια νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που ξεκλειδώνουν τα κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ.

Η είσοδος των ελληνικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα θα επιτρέψει τη συμπερίληψη σε ευρέως χρησιμοποιούμενους δείκτες αναφοράς ομολόγων, ενώ θα επιτρέψει σε πολλούς μεγάλους θεσμικούς επενδυτές επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα. Επιπλέον, ο “τίτλος” investment grade επιτρέπει σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό επενδυτών να επενδύσει σε περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις ανεπτυγμένες αγορές το υπό διαχείριση ενεργητικό αγγίζει τα 52 τρισεκατομμύρια δολάρια, έναντι μόλις 6,3 τρισ. δολαρίων στις αναδυόμενες αγορές.

Το δεύτερο εξάμηνο

Έχοντας κατά νου τη μελέτη της Morgan Stanley προ διμήνου για το πώς κινήθηκαν οι αγορές σε χώρες που ανέκτησαν την επενδυτική βαθμίδα, η οποία εστίασε στο προ της ανάκτησης ράλι, δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που σπεύδουν να τοποθετηθούν σε μια αγορά που θα δεχτεί τα κεφάλαια των passive index funds. Και μπορεί τα μέχρι τώρα κέρδη να είναι ελκυστικά προς κατοχύρωση, αλλά κανείς δεν θέλει να μείνει έξω από μία αγορά που μετά από πάρα πολλά χρόνια είναι πολλά υποσχόμενη.

Η αγορά άλλωστε έχει προσθέσει πάνω από 8 δισ. στην κεφαλαιοποίησή της από τις επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου μέχρι σήμερα, με πολλά κέρδη να είναι εντυπωσιακά ελκυστικά για να μην κατοχυρωθούν, έστω και ως ένα βαθμό. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι τίτλοι που συνεχίζουν να καταγράφουν νέα ιστορικά ή υπερπολυετή υψηλά, εξασφαλίζοντας ότι τα χαρτοφυλάκια των μετόχων είναι κερδισμένα και όχι εγκλωβισμένα σε παλαιότερες και υψηλότερες τιμές κτήσης.

Δεν πρέπει, επίσης, να αμελείται και η συγκριτική ανάλυση, που θέλει τη χώρα μας να αναμένεται να αποδώσει τα επόμενα έτη πολύ καλύτερα μακροοικονομικά μεγέθη, τουλάχιστον ως προς τις υπόλοιπες οικονομίες εντός Ευρωζώνης. Και μεγάλο μέρος των εισηγμένων εταιρειών παραδίδουν ισχυρά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα, ώστε να δικαιολογείται και η επενδυτική προτίμηση θεμελιωδώς.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύσσωμοι οι αναλυτές, ξένοι και Έλληνες βλέπουν την αγορά να κινείται σταθερά ανοδικά τους επόμενους μήνες, έχοντας ανοίξει μια bull market που ακόμη έχει δρόμο μπροστά της. Βέβαια, η Morgan Stanley τονίζει ότι Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας, θυμίζοντας ότι οι αγορές μετοχών συνηθίζουν να καταγράφουν ράλι περίπου οκτώ μήνες πριν από την πρώτη αναβάθμιση του αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα. Το «ράλι» τείνει να διαρκεί μέχρι την πρώτη αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα και στη συνέχεια η απόδοση σταθεροποιείται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών