Απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων η Fed, όπως αναμένουν οι αγορές, ο επικεφαλής συνεπενδύσεων της Bridgewater, Μπομπ Πρινς.

Ο επικεφαλής επενδύσεων σε ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο -η Bridgewater διαχειρίζεται 125 δισ. δολάρια- προειδοποιεί ότι η μάχη της κεντρικής τράπεζας με τον πληθωρισμό απέχει πολύ από το να τελειώσει και ότι τα στοιχήματα για μια ταχεία μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το επόμενο έτος είναι πρόωρα.

Χάνκ: Οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον πρόβλημα με τον πληθωρισμό

Τα σχόλια του πάνε κόντρα στο παγκόσμιο ράλι των μετοχών και των ομολόγων αυτής της εβδομάδας, το οποίο πυροδοτήθηκε από την ανακούφιση που προκάλεσαν τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο μειώθηκε σε χαμηλό δύο ετών, στο 3%.

«Η Fed δεν πρόκειται να μειώσει», τονίζει ο Πρινς στους Financial Times λέγοντας ότι οι αγορές κάνουν λάθος να υποθέτουν ότι η Fed θα χαλαρώσει σύντομα τη νομισματική πολιτική. «Δεν πρόκειται να κάνουν αυτό που έχει τιμολογηθεί».

Οι προσδοκίες των αγορών

Οι αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης δείχνουν ότι οι επενδυτές αναμένουν μία ακόμη αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25% από το σημερινό εύρος-στόχο της Fed από 5 έως 5,25% έως το φθινόπωρο. Κατά τους επόμενους 12 μήνες αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αντιστρέψει την πορεία της, μειώνοντας το κόστος δανεισμού έξι φορές σε περίπου 3,8% έως τον Νοέμβριο του 2024.

Οι traders αύξησαν τα στοιχήματά τους για μείωση των επιτοκίων μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτής της εβδομάδας. Αν και ο πληθωρισμός μειώθηκε απότομα, ο δομικός πληθωρισμός – ο οποίος δεν περιλαμβάνει τους ευμετάβλητους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας και παρακολουθείται πολύ στενά από τη Fed – μειώθηκε πιο αργά στο 4,8% και παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από τον στόχο της Fed για 2%.

«Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός, και πιθανώς θα σταθεροποιηθεί εκεί που βρίσκεται – είναι πιθανό να παραμείνουμε σε αυτό το επίπεδο πληθωρισμού» εκτιμά ο Πρινς. «Ο μεγάλος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι υπάρξει άνοδος στις τιμές της ενέργειας  με τους να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναζωπύρωση του πληθωρισμού» πρόσθεσε.

Εκτιμά ότι ο δομικός πληθωρισμός  είναι πιθανό να φτάσει στο κατώτατο σημείο μεταξύ 3,5% και 4%, ωθώντας τη Fed να σφίξει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική και απογοητεύοντας τους επενδυτές που αυτή την εβδομάδα έστειλαν τις αμερικανικές μετοχές στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Αυτή η σύσφιγξη «θα μπορούσε να λάβει τη μορφή της διατήρησης των επιτοκίων αμετάβλητων μπροστά στις προσδοκίες για μείωση», είπε.

Οι προσδοκίες ότι η Fed θα τερματίσει σύντομα τον ιστορικό της κύκλο της σύσφιγξης έχουν συμβάλει στην αισιοδοξία της αγοράς όλο το έτος. Οι δύο μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ – ο δείκτης αναφοράς S&P 500 και ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq Composite –  έχουν σημειώσει άνοδο 16,5% και 33% αντίστοιχα. Οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν πιο συγκρατημένες, με τον παγκόσμιο συνολικό δείκτη Bloomberg να σημειώνει άνοδο 2,4% φέτος, αλλά οι επενδυτές έχουν κατοχυρώσει μερικές από τις υψηλότερες αποδόσεις των τελευταίων δεκαετιών με την ελπίδα ότι η Fed πλησιάζει στο τέλος της αύξησης των επιτοκίων.

Η Fed θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εξηγεί, επειδή η μάχη της κατά του πληθωρισμού παρεμποδίζεται εν μέρει από την ισχυρή αγορά εργασίας. Η δημοσιονομική στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας βοήθησαν στη δημιουργία αποταμιεύσεων των νοικοκυριών, αλλά και ενίσχυσαν αρκετά την αγορά εργασίας με αποτέλεσμα οι μισθοί να αυξηθούν σημαντικά. Το εισόδημα των Αμερικανών καταναλωτών ήταν υψηλότερο, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να απορροφούν τις αυξήσεις των τιμών.

«Τα τρέχοντα επίπεδα δαπανών χρηματοδοτούνται από το εισόδημα και όχι από πιστωτική επέκταση»τονίζει ο Prince. «Έτσι, ο πληθωρισμός είναι πραγματικά δύσκολο να μειωθεί».

Cash is king

Εκτιμά ότι το περιβάλλον δεν ευνοεί την διακράτηση περιουσιακών στοιχείων γενικά σε ομόλογα ή μετοχές και προσθέτει ότι τα μετρητά αποτελούν επί του παρόντος μια ελκυστική εναλλακτική λύση.

Το χαρτοφυλάκιο της Bridgewater  έχει διαμορφωθεί με γνώμονα  έναν κύκλο σύσφιγξης, όπως εξηγεί, που σημαίνει ότι διατηρούν ιδιαίτερα προσεκτική στάση στις τοποθετήσεις υψηλού επενδυτικού κινδύνου.
«Η απόδοσή μας είναι σχεδόν σταθερή φέτος. Είχαμε κάποιες απώλειες στις αρχές Ιανουαρίου και από τότε τις κερδίζουμε σταδιακά». τονίζει ο Πρινς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή