«Οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον πρόβλημα πληθωρισμού» είναι η εκτίμηση του βετεράνου οικονομολόγου Στηβ Χάνκε, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή “Street Signs Asia” του CNBC. Ο Χανκ είναι καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Johns Hopkins. Έχει γίνει γνωστός για το έργο του ως μεταρρυθμιστής του νομίσματος σε έξι χώρες αναδυομένων αγορών. Έχει διατελέσει ανώτερος οικονομολόγος στο Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων του προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν από το 1981 έως το 1982 και έχει σύμβουλος αρχηγών κρατών σε χώρες της Ασίας, της Νότιας Αμερικής, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Οι αλλαγές στην προσφορά χρήματος

«Νομίζω ότι η ιστορία του πληθωρισμού είναι παρελθόν.» είπε χαρακτηριστικά. ‘Ενας σημαντικός λόγος στον οποίο στηρίζει την άποψη του είναι ότι «η προσφορά χρήματος έχει συρρικνωθεί σε ετήσια βάση κατά 4% στις Ηνωμένες Πολιτείες»

Η Federal Reserve συνεχίζει να πολεμά τον τελευταίο πόλεμο

«Έχουμε να δούμε κάτι αντίστοιχο από το 1938» τονίζει. «Οι αλλαγές στην προσφορά χρήματος προκαλούν αλλαγές στον δείκτη τιμών και στον πληθωρισμό».

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο διαμορφώθηκε χαμηλότερα του αναμενόμενου στο 3%, σημειώνοντας τη μικρότερη ετήσια αύξηση των τελευταίων δύο ετών. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 4,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και κατά 0,2% σε μηνιαία βάση.

Τα τελευταία στοιχεία θα μπορούσαν να δώσουν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κάποιο περιθώριο ευελιξίας, καθώς η κεντρική τράπεζα προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της πολιτικής της για τα επιτόκια.

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκε ελάχιστα τον Ιούνιο, ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων τριών χρόνων, γεγονός που δείχνει ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε φάση αποπληθωρισμού.Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (ΔΤΠ)  σημείωσε άνοδο 0,1% τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Τα στοιχεία για τον Μάιο αναθεωρήθηκαν και έδειξαν ότι ο ΔΤΠ μειώθηκε κατά 0,4% αντί του 0,3% που είχε αναφερθεί προηγουμένως. Σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 0,1% και είναι η χαμηλότερη ετήσια αύξηση από τον Αύγουστο του 2020.

Οι traders στοιχηματίζουν ότι υπάρχει 92,4% πιθανότητα η Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Τι δείχνει η πορεία των πληθωριστικών δεικτών

«Όταν ο πληθωρισμός  ανέβαινε και «βρυχόταν» , πρώτα «βρυχόταν» ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού και στη συνέχεια ακολουθούσε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή. Και στην συνέχεια ο δομικός πληθωρισμός ανεβηκε σταδιακά σαν σαλιγκάρι» εξηγεί ο Χάνκ.

Τώρα, έχουμε γυρίσει η κατάσταση και ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού πέφετι σαν να είναι πέτρα. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, πέφτει σχεδόν σαν πέτρα. Και ο δομικός πληθωρισμός υστερεί κατά πολύ» προσθέτει  «Θα τα δούμε όλα αυτά να υποχωρούν όσο συνεχίζεται η ποσοτική σύσφιγξη»

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας μελετούν και υπολογίζουν περισσότερο στις αποφάσεις τους την πορεία του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται υψηλότερα από το στόχο του 2% πάνω από τον ετήσιο στόχο της Fed για 2%. Τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 4,8%, έναντι προβλέψεων για 5%.

Ο καθηγητής είναι αισιόδοξος ότι αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίσει  «να κάνει αυτό που κάνει», μπορεί να φτάσει στο «εύρος του 2% αρκετά γρήγορα» είπε χαρακτηριστικά.

«Ξεχάστε όλη την προπαγάνδα που ακούμε – ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχει ένα δύσκολο πρόβλημα, ότι αυτό θα είναι ένας μακρύς αγώνας, ότι ο πληθωρισμός είναι επίμονος και ούτω καθεξής. Ο πληθωρισμός δεν είναι επίμονος» κατέληξε ο Χάνκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή