Οι Ιάπωνες εξαγωγείς ψαριών και οστρακοειδών αντιμετωπίζουν κατάρρευση της μεγαλύτερης εξαγωγικής τους αγοράς αφού οι κινεζικές αρχές αυστηροποίησαν τους ελέγχους ραδιενέργειας στις εισαγωγές.

Το μέτρο, που επιβλήθηκε σε ορισμένα λιμάνια για φρέσκα ψάρια, έρχεται καθώς η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προετοιμάζεται να απελευθερώσει επεξεργασμένο ραδιενεργό νερό στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το νερό βρίσκεται επί του παρόντος σε δεξαμενές αποθήκευσης στον πυρηνικό σταθμό Νο. 1 της Φουκουσίμα.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, οι τελωνειακές αρχές άρχισαν να κρατούν όλα τα ιαπωνικά ψαρικά προϊόντα σε ορισμένα σημεία εισαγωγής, ανέφεραν πολλές πηγές. Η κυβέρνηση της Κίνας είπε ότι ο έλεγχος θα επεκταθεί και σε άλλες τοποθεσίες.

Το καθεστώς επιθεώρησης υπήρχε παλαιότερα, αλλά προηγουμένως οι δοκιμές ήταν εθελοντικές. Επιπλέον, ελέγχονταν μόνο ορισμένα δείγματα.

Η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές τροφίμων από την επαρχία Φουκουσίμα και εννέα άλλους νομούς μετά την κατάρρευση του αντιδραστήρα το 2011.

Το σχέδιο για την απελευθέρωση επεξεργασμένου νερού, το οποίο θα εξακολουθεί να περιέχει χαμηλά επίπεδα τριτίου, έχει προκαλέσει έντονα αρνητική αντίδραση από την Κίνα.

Στις 7 Ιουλίου, η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας δήλωσε ότι θα εφαρμόσει «100% επιθεωρήσεις» τροφίμων, ιδιαίτερα των θαλάσσιων προϊόντων, «για την προστασία της ασφάλειας των καταναλωτών». Οι έλεγχοι θα ισχύουν για εισαγωγές από ιαπωνικούς νομούς που δεν περιλαμβάνονται επί του παρόντος στη μαύρη λίστα.

Οι τελωνειακές αρχές δήλωσαν ότι τα προϊόντα θα παραμένουν για δοκιμαστικούς ελέγχους για μια περίοδο δύο έως τεσσάρων εβδομάδων. Ορισμένες εταιρείες στην Κίνα έχουν ήδη αρχίσει να ακυρώνουν τις εισαγωγές ψαριών από την Ιαπωνία.

Πιστεύεται ότι οι επιθεωρήσεις πλήρους κλίμακας βρίσκονται σε εξέλιξη σε πόλεις όπως η Σαγκάη και το Νταλιάν, σημεία εισόδου για πολλά ιαπωνικά θαλάσσια προϊόντα.Η ιαπωνική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι μια επιβράδυνση φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Τόκιο υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος συναγερμού. Ο Πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε στις 18 Ιουλίου ότι «θα ζητήσει σθεναρά να διεξαχθούν συζητήσεις βασισμένες σε επιστημονικά στοιχεία» με την Κίνα. Αλλά η Κίνα απέρριψε το κάλεσμα για συνομιλίες και έλαβε αντίμετρα ακόμη και πριν απελευθερωθεί το νερό.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας, οι εξαγωγές της Ιαπωνίας στην Κίνα πέρυσι γεωργικών, δασοκομικών και θαλάσσιων προϊόντων ανήλθαν συνολικά σε 278,2 δισεκατομμύρια γιεν (2 δισεκατομμύρια δολάρια).

Τα θαλασσινά αντιπροσώπευαν 87,1 δισεκατομμύρια γιεν, καθιστώντας την Κίνα τον μεγαλύτερο προορισμό θαλασσινών της Ιαπωνίας. Τα χτένια, τα αγγούρια της θάλασσας, η παλαμίδα και ο τόνος ήταν από τα κορυφαία είδη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής