Ένα παγκόσμιο κύμα ανησυχίας προκάλεσε σήμερα στις αγορές η υποβάθμιση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, των ΗΠΑ, με τη Wall Street να κλείνει το κεφάλαιο του risk off με σημαντικές και αυτή απώλειες. Νωρίτερα η πτώση στις ευρωαγορές ξεπέρασε το 1%, ενώ οι κλυδωνισμοί στην Ασία ήταν ακόμη μεγαλύτεροι.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,98% στις 35.282 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,38% στις 4.513 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 2,17% στις 13.973 μονάδες.

Νωρίτερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,35%, με όλους τους τομείς του να βρίσκονται σε αρνητικά εδάφη. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,36% στις 7.561 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,36% στις 16.020 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,26% στις 7.312 μονάδες.

Ομόλογα ΗΠΑ: Ενισχύονται οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων μετά την υποβάθμιση από τον Fitch

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 ηγήθηκε των απωλειών στην περιοχή της Ασία, σημειώνοντας πτώση 2,3, ενώ ο Topix σημείωσε επίσης πτώση 1,52%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 2,34%, ο Shanghai Composite διολίσθησε κατά 0,91% και ο Shenzhen Component σημείωσε επίσης πτώση 0,49%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 1,9%.

Η εικόνα των αγορών επιβεβαίωσε ότι η υποβάθμιση των ΗΠΑ θα προκαλέσει ροές αποστροφής κινδύνου, που σημαίνει χαμηλότερες τιμές στις μετοχές και σε πιο ευμετάβλητα περιουσιακά στοιχεία, με τους τίτλους σταθερού εισοδήματος, ήτοι τα ομόλογα και τα νομίσματα, να θεωρούνται πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Εντούτοις, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ αυξήθηκε σήμερα, καθώς οι επενδυτές εξέταζαν τις προοπτικές της οικονομίας μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου πρόσθεσε 4 μονάδες βάσης στο 4,09% και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο. Αντίθετα, η απόδοση του 2ετούς υποχώρησε μια μονάδα βάσης στο 4,896%.

Από την άλλη όμως, το γερμανικό 10ετές ομόλογο, το οποίο έχει την αξιολόγηση ΑΑΑ από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, αποκλιμακώθηκε ελαφρώς στο 2,49%. Επίσης, το ευρώ πιέστηκε σήμερα, υποχωρώντας στα 1,09385 έναντι του δολαρίου.

Στήριξη από τους αναλυτές

Η υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Fitch Ratings, επικαλούμενη «αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια», αλλά και πολιτικές ακροβασίες στο θέμα του χρέους και του ελλείμματος, δεν υποστηρίχθηκε από τους αναλυτές της χώρας. Αρκετοί αναλυτές, μεταξύ των οποίων και οι Bank of America και η Goldman Sachs, έδειξαν ότι δεν συμμερίζονται αυτές τις ανησυχίες.

Η Bank of America μάλιστα προχώρησε σήμερα σε αλλαγή της πρόβλεψης για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και είναι η πρώτη μεγάλη τράπεζα της Wall Street που ανακάλεσε επίσημα την εκτίμησή της εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τις οικονομικές προοπτικές. «Τα πρόσφατα εισερχόμενα δεδομένα μας έκαναν να επανεκτιμήσουμε την προηγούμενη άποψή μας ότι μια ήπια ύφεση το 2024 είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα για την οικονομία των ΗΠΑ», έγραψαν οι αναλυτές της Bank of America.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Mona Mahajan, ανώτερη σύμβουλος επενδυτικής στρατηγικής στην Edward Jones, σχολίασε ότι “οι επενδυτές μπορεί να χρησιμοποιήσουν την υποβάθμιση από τον Fitch ως λόγο για να πάρουν κάποια κέρδη. Αλλά αυτό ήταν μάλλον ένα φυσικό μέρος του κύκλου της αγοράς ούτως ή άλλως, μετά από μια τόσο ισχυρή πορεία”, πρόσθεσε.

Αποτελέσματα και μάκρο όρισαν τους πρωταγωνιστές

Σύμφωνα επίσης με τους περισσότερους αναλυτές των αγορών, τα εταιρικά αποτελέσματα θα παραμείνουν στο επίκεντρο τις επόμενες ημέρες, μόλις «κάτσει η σκόνη» της υποβάθμισης. Όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα του αναμενομένου. Από τις εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει, περίπου το 82% έχει δημοσιεύσει θετικές εκπλήξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet.

Κατά τα άλλα, η τελευταία ανακοίνωση για τις θέσεις εργασίας της ADP έδειξε ότι ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε 324.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο. Αυτό ξεπέρασε κατά πολύ τα κέρδη θέσεων εργασίας που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones, αλλά σημείωσε μείωση από τις 455.000 τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street