Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τις προοπτικές της οικονομίας μετά την υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ  από τον οίκο Fitch Ratings την Τρίτη.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού πρόσθεσε σχεδόν 7 μονάδες βάσης στο 4,116 % και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, του 30ετούς κατά σχεδόν 10 μονάδες βασης στο 4,1198% καιτου 2ετούς κρατικού ομολόγου κατά δύο μονάδες βάσης στο 4,933%.

Wall Street: Προσπαθεί να διαχειριστεί την υποβάθμιση των ΗΠΑ

Οι επενδυτές αξιολογούν την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, καθώς ο οίκος Fitch Ratings μείωσε την Τρίτη την αξιολόγηση αθέτησης του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ σε ξένο νόμισμα από ΑΑΑ σε ΑΑ+.

Κατά την άποψη του οίκου Fitch, έχει σημειωθεί σταθερή επιδείνωση των προτύπων διακυβέρνησης τα τελευταία 20 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών και των ζητημάτων του χρέους, παρά τη δικομματική συμφωνία του Ιουνίου για αναστολή του ορίου του έως τον Ιανουάριο του 2025.

Το επαναλαμβανόμενο όριο του χρέους, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και τα ψηφίσματα της τελευταίας στιγμής έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη στη δημοσιονομική διαχείριση, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης

Η είδηση ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει ομολογιακούς τίτλους αξίας 103 δισ. δολαρίων, τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 3ετίας, 10ετίας και 30ετίας  την επόμενη εβδομάδα αύξησε την πίεση στις αποδόσεις.

«Αν και η έκδοση έχει πιθανότατα επηρεάσει τις αποδόσεις των ομολόγων βραχυπρόθεσμα, ο πιο επιδραστικός – και πιο διαρκής – παράγοντας είναι οι υψηλότερες πιθανότητες μιας ήπιας προσγείωσης», έγραψε ο Dennis DeBusschere της 22V Research σε σημείωμά του. «Για να το θέσουμε διαφορετικά, εάν ο επόμενος οικονομικός κύκλος δει τον πληθωρισμό να παραμένει σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από την περίοδο μετά το GFC (όταν ο πληθωρισμός ήταν σταθερά κάτω από τον στόχο), οι αποδόσεις των 10ετών ετών θα διαμορφωθούν υψηλότερα και οι καμπύλες αποδόσεων θα γίνουν πιο απότομες, πέρα από τις βραχυπρόθεσμες επιρροές που σχετίζονται με την έκδοση”, πρόσθεσε,

Η έκθεση της ADP  για την πορεία της απασχόλησης  τον Ιούλιο αναμένεται την Τετάρτη. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones αναμένουν αύξηση των προσλήψεων κατά 175.000, πολύ κάτω από το άλμα των 497.000 που καταγράφηκε τον Ιούνιο.

Περαιτέρω εκθέσεις σχετικά με την κατάσταση της αγοράς εργασίας αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα. Τα στοιχεία θα μπορούσαν να ενημερώσουν για τις επόμενες κινήσεις πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ιδίως όσον αφορά τα επιτόκια.

Η κεντρική τράπεζα  έχει αυξήσει τα επιτόκια από τις αρχές του 2022 σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και να επιβραδύνει την οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς εργασίας. Τους τελευταίους μήνες, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι οι μελλοντικές αλλαγές πολιτικής θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά δεδομένα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»
Επικαιρότητα |

Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»

Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες από τις ευρωεκλογές το σκηνικό δείχνει «καθαρό» ως προς το κόμμα που θα τερματίσει πρώτο όμως οι κάλπες θα μετρήσουν το ποσοστό δυσαρέσκειας των πολιτών και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.