
Έπειτα από τρεισήμισι μήνες αιματηρών συγκρούσεων στο Σουδάν, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και άλλα 20 εκατομμύρια κινδυνεύουν από λιμό, εκτιμά ο ΟΗΕ.
«Περισσότεροι από 20,3 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 42% του πληθυσμού» του Σουδάν, μιας από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, βρίσκονται αντιμέτωποι με «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών.
Ο ΟΗΕ καλεί να αναληφθεί δράση για να σταματήσουν οι σφαγές αμάχων στο Σουδάν
Υπολογίζεται ότι 930.000 άνθρωποι έφυγαν στο εξωτερικό για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ενώ οι εσωτερικά εκτοπισμένοι φτάνουν τα 3 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Ο FAO τόνισε ότι η επισιτιστική κρίση επιδεινώνεται με τις μετακινήσεις πληθυσμού λόγω των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό. Από τον πόλεμο καταστράφηκαν υποδομές και ένας στους τρεις Σουδανούς ήδη πεινάει. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους χρειάζονται κατεπειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν, την ώρα που ο ΟΗΕ και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις λένε ότι δεν έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον FAO, 6,3 εκατομμύρια Σουδανοί βρίσκονται ήδη σε «επείγουσα κατάσταση» (φάση 4) όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, όπως την κατηγοριοποιεί ο ΟΗΕ. Η φάση 5, η υψηλότερη βαθμίδα, αντιστοιχεί στη λιμοκτονία.
Στο Δυτικό Νταρφούρ, όπου μαίνεται η βία και οι πολίτες στοχοποιούνται λόγω της εθνοτικής καταγωγής τους, «πάνω από τους μισούς υποφέρουν από πείνα». Στο Χαρτούμ, οι μάχες αποτελούν την καθημερινότητα για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και δεν έχουν νερό, τρόφιμα ή ηλεκτρικό ρεύμα, εν μέσω αποπνικτικής ζέστης.
Νωρίτερα σήμερα ένας εκπρόσωπος του στρατού είπε στην τηλεόραση ότι από αεροπορικά πλήγματα σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν «δεκάδες αντάρτες» στα νότια του Χαρτούμ.
Το 2021 οι δύο στρατηγοί εκδίωξαν μαζί τους πολιτικούς με τους οποίους μοιράζονταν την εξουσία μετά την ανατροπή του ισλαμιστή δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ, το 2019. Όμως στη συνέχεια ήρθαν σε ρήξη μεταξύ τους, με τον Νταγκλό να κατηγορεί τον στρατό ότι επιδιώκει να αποκαταστήσει τα μέλη του απαγορευμένου πλέον κόμματος του Μπασίρ και ότι «συνωμοτεί» με το προηγούμενο καθεστώς.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια